بیمه و اشتغال روستاییان شرط اصلی جلوگیری از مهاجرت
به گزارش مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی، شریعتمداری در این نشست که وزرای راه و شهرسازی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان، نیرو، فرمانده نیروی انتظامی کشور، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، استاندار خراسانرضوی و شهردار مشهد نیز حضور داشتند تاکید کرد: برنامهریزیهای کلان و پشتیبانی لازم از سوی سازمان برنامه و بودجه در این زمینه به حل مشکل حاشیهنشینی در شهرها کمک خواهد کرد.
او تصریح کرد: دولت طی این سالها تلاش کرده با اجرای طرحها و برنامههای مختلف، مهاجرت از روستا به شهرها را به حداقل ممکن برساند و با کسب اجازه از رهبر معظم انقلاب مبلغ یک و نیم میلیارد دلار منابع از صندوق ذخیره ارزی تسهیلات اشتغال روستایی با نرخ ۴ و ۶ درصد فقط در روستاها و بخشهای زیر ۱۰ هزار نفر پرداخت شد.
به گفته شریعتمداری، برهمین اساس ۱۴۲هزار طرح در سطح کشور و عموما در روستاها با «تمامشماری طرحها» انجام شده است. او گفت: در برخی از مناطق روند معکوس مهاجرت شهری و روستایی آغاز شده و مردم به محل سکونت خود در روستاها بازگشتهاند بهویژه این موضوع در حوزه بومگردی و گردشگری اتفاق افتاده است. هرچند که شیوع کرونا بخشی از اشتغال ایجاد شده را تحت تاثیر قرار داد که امیدواریم با تداوم پرداخت تسهیلات شاهد شکوفایی اشتغال در روستاها باشیم.
شریعتمداری افزود: همچنین در حوزه توسعه بیمه روستایی، تلاش شد افرادی که در روستاها و مناطق عشایری زندگی میکنند بیمه از کارافتادگی داشته باشند و این تعداد از ۶۵۰ هزار نفر در سال ۹۲ به حدود ۲میلیون نفر روستایی و عشایری رسید. او، بیمه و اشتغال را زمینهساز سکونت روستاییان و عامل مهم جلوگیری مهاجرت افراد به شهرها و حاشیهنشینی عنوان کرد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ادامه فعالیت اشتغال روستایی را در کاهش مهاجرت به شهرها بسیار موثر دانست و گفت: آمادگی داریم از سهمیه متمرکز اشتغال روستایی، منابعی را متناسب با مساله حاشیهنشینی بهویژه برای شهر مشهد مقدس با مشارکت دستگاههای ذیربط اختصاص دهیم.
او مساله آموزش فنی و حرفهای را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت: بهصورت اختصاصی برای حاشیه شهر مشهدمقدس نیز متعهد میشویم که آموزش فنی و حرفهای مناسبی ارائه شود، سازمان بهزیستی کشور نیز برای جلب همکاری بخش غیردولتی و تجهیز مراکزی برای کودکان خیابانی و کار میتواند اقدامات موثری صورت دهد.
شریعتمداری در ادامه به ایجاد مراکز «مثبت زندگی» در سازمان بهزیستی اشاره کرد و گفت: با ایجاد ۲۰ مرکز در حاشیه شهر مشهد، خدمات بهزیستی را به این مناطق بردهایم تا مردم از خدمات مشاوران و کارشناسان جوانی که در این مراکز حضور دارند، استفاده کنند. او به اجرای تعهدات این وزارتخانه در صورت اختصاص منابع و اعتبارات نیز اشاره کرد و گفت: در صورت تصویب اعتبارات و اختصاص منابع، به تمامی تعهدات خود عمل خواهیم کرد.
علی اوسطهاشمی، معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور نیز با ارائه گزارشی در حوزه مسائل بازآفرینی شهری گفت: قطعا یکی از دلایل مهم در مساله حاشیهنشینی از دستدادن فرصتهای کاری و شغلی در روستاها است. او تصریح کرد: بنای کار را باید بر اشتغال با مهارت بگذاریم که این موضوع قطعا به کاهش فقر، بیکاری و مهاجرت منجر خواهد شد. هاشمی افزود: علاوه بر این به بازسازی موقعیت محلی و اجتماعی آنان هم نیاز داریم تا کمتر از واژه حاشیهنشینی استفاده کنیم. او تاکید کرد: به همان میزان که موقعیت اجتماعی بازسازی میشود، شاهد کاهش آسیبهای اجتماعی در این مناطق خواهیم بود. هاشمی، توزیع منابع و امکانات را متناسب با جمعیت مناطق بااهمیت ارزیابی کرد و گفت: به توانمندسازی انسان در توسعه باید نگرش جدی داشته باشیم.
او در همین زمینه، اجرای طرح توانمندسازی حاشیه شهرها در ۷ شهر کشور را بسیار بااهمیت دانست و گفت: مهارتهایی مثل تفکر خلاق، کارگروهی، بازار و چشمانداز آن، برنامهریزی دسترسی، حمایت عاطفی و پشتکار در این حوزه مورد تاکید است. رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور افزود: ما به مهارت نرم، بیش از مهارت سخت نیاز داریم بنابراین باید به نقش سمنها در این بخش توجه کرد. هاشمی پیشنهاد کرد: ۲۰ درصد جمعیت فعال ساکن در این مناطق در زیر چتر آموزش مهارتها با جریانسازی و بهکارگیری تمام ظرفیتهای استان قرار گیرند. او راهبری این امر را با سنجش مهارت، دستیابی در استاندارد و آموزش و اعطای گواهینامه از سوی این سازمان مورد تاکید قرار داد. هاشمی، افزایش تعداد مراکز فنی و حرفهای و تجهیز آن را با توجه به هشت پهنه در مناطق حاشیه شهر مشهد مقدس به ۸ مرکز فنی و حرفهای پیشنهاد کرد. وی دو مرکز را بهعنوان مراکز معین این مناطق اعلام کرد و گفت: چنانچه این مراکز از سوی ستاد ملی بازآفرینی مورد تایید قرار گیرد، کار در آنجا آغاز خواهد شد. رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور به حضور مجمع خیرین ترویج و آموزش مهارت برای اولینبار در مشهد مقدس نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه برای اولینبار در کشور به این موضوع روی آوردهاند، حضور خیرین ترویج آموزش و مهارت در این زمینه بسیار موثر خواهد بود. وی همچنین حضور آموزشگاههای آزاد را نیز در اجرای طرحها برای حاشیهنشینی شهرها بااهمیت دانست و گفت: ۹۹۹آموزشگاه آزاد هم اکنون در خراسان وجود دارد که ۷۰درصد آن در شهر مشهد مستقر هستند. هاشمی پیشنهاد کرد: در این پهنه، زمین مناسب با کاربری آموزش مهارتی برای آموزشگاههای آزاد در نظر گرفته شود که از این فرصت برای نقشآفرینی آموزشگاههای آزاد استفاده کنیم. وحید قبادی دانا، معاون وزیر و رئیس سازمان بهزیستی کشور به وضعیت آسیبهای اجتماعی در استان خراسان پرداخت و گفت: هم اکنون ۶ پایگاه خدمات اجتماعی با ۲۸ کارمند رسمی در مناطق حاشیه شهر مشهد وجود دارد، متاسفانه مرکز اورژانس اجتماعی در این مناطق نداریم، اما ۲۰ مرکز خدمات «مثبت زندگی» بهزیستی در این مناطق ایجاد و ۱۰۰ نفر کارمند به آن اضافه شده است. وی ادامه داد: در بحث معتادان نیز ۱۰مرکز گذری، ۵ مرکز اقامتی معتادان،۲۰ تیم سیار و ۱۷ کمپ ترک اعتیاد در این مناطق وجود دارد. همچنین با توافقی که با استاندار خراسانرضوی صورت گرفته دو مرکز سامانه کودکان خیابانی و ۲ مرکز اورژانس اجتماعی سطح یک روزهای گذشته افتتاح شد. قبادی دانا تصریح کرد: امیدوارم این ستاد بتواند از سازمان برنامه و بودجه درخصوص پوشش پشت نوبتیهای سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) که در حاشیه شهرها ساکن هستند مصوبهای بگیرد.