رئیس کل سابق بانک مرکزی: عامل اصلی جهش نرخ ارز در سال ۹۶
رئیس کل سابق بانک مرکزی تصریح کرد: علاوه بر این بحران کرونا تاثیرات منفی جدی بر کسب و کارها و فعالیتهای اقتصادی در همه کشورها ازجمله ایران بر جای گذاشته است. با این وجود با مدیریت بهعمل آمده الحمدلله کالاهای اساسی و مایحتاج عمومی مشکلی ندارد و به میزان نیاز در دسترس مردم قرار دارد.
سیف با اشاره به شرایط بازار ارز در سال ۹۶ تصریح کرد: در آن سال نرخ ارز در بازار بعد از افزایشهایی که پیدا کرد به حوالی ۴۵۰۰ تومان رسید که البته بانک مرکزی باوجود محدودیتهای فراوانی که از جنبههای مختلف داشت، با استفاده از دقیقترین روشهای علمی که در بانکهای مرکزی دیگر کشورها تجربه شده است توانسته بود با استفاده بهینه از منابع ارزی بیشترین آرامش را در بازار ارز برای یک دوره ۵ ساله حاکم کند. در آن شرایط بررسیهای کارشناسی در بانک مرکزی، نرخ تعادلی دلار را حدود ۶۵۰۰ تومان نشان میداد. دلیل اصلی تقاضای رو به افزایشی هم که در بازار وجود داشت همین شکاف بین نرخ بازار و ارزش واقعی دلار بود. وی ادامه داد: برای ایجاد آرامش پایدار در چنین شرایطی بهترین اقدام از بین بردن تفاوت بین دو نرخ و اجازه افزایش تدریجی و ملایم نرخ بازار است تا بهای ارز به نرخ تعادلی نزدیک شود که در این صورت با کاهش تقاضا، التهاب و عدم تعادل موجود در بازار فرو مینشیند. متاسفانه نه تنها در آن زمان چنین فضایی وجود نداشت بلکه بانک مرکزی از بابت اینکه نرخ دلار به بالاتر از ۴هزار تومان رسیده بود به شدت از ناحیه دولت، مجلس و رسانهها مورد انتقاد قرار داشت.
وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما هماکنون نرخ تعادلی ارز در چه سطحی قرار دارد و چه نسبتی با قیمت جاری ارز دارد، گفت: در حال حاضر با توجه به شرایط عمومی و متغیرهای اصلی اقتصادی از قبیل نرخ تورم، حجم و رشد نقدینگی، نرخ ارز تقریبا همین نرخهایی است که در ماههای اخیر در بازار ارز وجود داشته است و با توجه به اینکه نرخ بازار با نرخ تعادلی فاصله چندانی ندارد مسابقهای هم برای خرید آن و ایجاد التهاب به وجود نمیآید. سیف تصریح کرد: یکی از مسوولیتهای اصلی بانکهای مرکزی نظارت و مدیریت نرخهای مبنای معاملات در بازار است و هر زمان نرخ ارز از واقعیتها فاصله گرفت با استفاده از ابزارهای مختلف نسبت به مداخله در بازار اقدام و نرخها را به دامنه قابل قبول هدایت میکنند.