محمدصادق جنان صفت

با وجود رشد شتابان تولید ناخالص داخلی کشورهایی مثل ... چین، هند، ترکیه، برزیل و تداوم رشد کشورهای نوظهور صنعتی در جنوب شرقی آسیا و استحکام اقتصاد کشورهای عضو منطقه یورو، هنوز اقتصاد آمریکا با فاصله‌ای چشمگیر در نوک پیکان اقتصادهای بزرگ قرار دارد. بازار بزرگ این کشور با وجود همه ضعف‌هایی که برایش در نظر می‌گیرند، هنوز بزرگ‌ترین وارد کننده کالا و خدمات به حساب می‌آید.

دلار آمریکا با همه فراز و نشیب‌هایی که تجربه کرده و در حالت ضعف قرار دارد، هنوز معتبرترین پول پرقدرت جهان است.

این ویژگی‌های اقتصاد آمریکا موجب شده است که نبض اقتصاد جهان در این سرزمین بزند. وقتی اقتصاد آمریکا با ضعف شدید و بحران مواجه می‌شود، آثار آن به سرعت ابتدا در کشورهای اروپایی و پس از آن در کشورهایی که تجارت در آنها سهم بالایی دارد و سرانجام در سایر کشورها آشکار می‌شود. به‌هم‌ ریختگی اقتصاد آمریکا از سه ماهه چهارم سال ۲۰۰۷ به یک موضوع مهم اقتصاد جهان تبدیل شده است و اکنون اقتصاددانان مشهور جهان و سازمان‌های بین‌المللی مثل بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول و مسوولان سیاسی و اقتصادی آمریکا این واقعیت را پذیرفته‌اند و بحث این است که اقتصاد جهان از تعادل خارج می‌شود. تداوم این وضعیت اگر منجر به رکود اقتصادی شود - که بانک جهانی آن را پیش‌بینی کرده

است - می‌تواند با توجه به رشد نرخ تورم در اروپای متحد و حتی چین و هند اقتصاد کشوری مثل ایران را نیز در سال جدید شمسی متاثر کند.

آیا به‌هم ریختگی اقتصاد جهان می‌تواند کسب‌وکار ایرانیان را تحت تاثیر قرار دهد؟ برخی شاید برای اجتناب از هراس و ناامیدی داخلی یا دلایل دیگر، بخواهند تاثیر منفی و مخرب تحولات اقتصاد جهانی را بر کسب‌وکار ایرانیان انکار کنند.

این یک دیدگاه افراطی و غیرواقع‌بینانه است و تبلیغ آن در سطح وسیع پیامدهای ناشناسی خواهد داشت. مدیران ارشد سیاسی و اقتصادی دولت نباید در این دام بیافتند و تاثیرات به‌هم ریختن اقتصاد جهانی را بر شرایط سرمایه‌گذاری، رشد تورم و خارج شدن تعادل در مناسبات مالی بین‌المللی ایران با جهان نادیده بگیرند.

رفتار واقع‌بینانه این است که ستاد اقتصادی دولت این تحولات را با دقت و بدون لحاظ کردن مسائل شعاری در کانون توجه قرار دهد. حواس پرتی و نادیده گرفتن واقعیت‌های جهانی، اقتصاد و کسب‌وکار در ایران را با پیامدهای منفی مواجه خواهد کرد. حواس‌مان جمع باشد.