محمود اسلامیان

و ضرب‌الله مثلا قریه کانت آمنه مطمئنه یاتیها رزقها رغدا من کل مکان فکفرت بانعم الله فاذاقها الله لباس الجوع و الخوف بما کانوا یصنعون

سوره النحل آیه ۱۱۲ «و خداوند متعال شهری را مثل زده است که امن و امان بود (و) روزیش از هر سو فراوان می‌رسید، اما (ساکنانش) نعمت‌های خدا را ناسپاسی کردند و خدا هم به سزای آنچه انجام می‌دادند، طعم گرسنگی و هراس را به مردم چشانید».

خداوند رحیم در قرآن مجید تحقق‌آبادی و امنیت را در قالب مثالی بیان می‌فرماید که رزق مردمان آن سرزمین، فراوان از همه بلاد به آنجا می‌رسید. پس آنگاه که به نعمت امنیت و آرامش کفران گردید، خداوند لباس گرسنگی و ترس که حاصل عمل آنان بود، بر آنها نازل کرد. تعبیر لباس در این باب حاکی از احاطه فقر و ترس بر جامعه است. رابطه ترس و فقر هم بسیار قابل توجه است. وقتی فقر جامعه را فرا می‌گیرد، ناهنجاری‌های اجتماعی توسعه می‌یابد و شدت این ناملایمات باعث ترس مردم از بزهکاری‌ها می‌شود. از این آیه برداشت می‌شود که لازمه رزق فراوان و آسایش، ایجاد امنیت، ثبات و آرامش در جامعه است. خداوند متعال، لازمه بهبود رفاه مردم را ایجاد فضای امن و اطمینان بخش در جامعه بیان فرموده‌اند. چیزی که در فرهنگ توسعه از آن به عنوان فضای مناسب کسب و کار لحاظ می‌شود. تاکید زیبای آیه شریفه ۱۱۲ سوره نحل دلالت بر مسیر سرمایه‌ها به سوی آبادی امن دارد؛ یعنی آنجا که امنیت و اعتماد برقرار می‌شود، همچون آهن‌ربایی سرمایه‌های بلاد را جمع و این باعث رونق و توسعه رزق مردمان آبادی می‌شود. امروزه در مباحث اقتصادی جنس سرمایه را از نوع ترس می‌دانند و استقرار آن را در جایی می‌دانند که حریم امنی برای آن فراهم شود. اکنون که در آستانه انتخابات سرنوشت ساز ریاست‌جمهوری هستیم، به نظر می‌رسد بایستی کاندیداهای محترم اصول خود را برای تحکیم این آیه شریفه در جهت رفاه مردم بیان نمایند.به نظر می‌رسد ایجاد این امنیت در حوزه‌های زیر قابل بحث است:

۱ - ایجاد اطمینان و آرامش در حوزه‌های داخلی کشور.

مسوولیت ایجاد این فضا متوجه هر آن کسی است که میکروفون یا قلمی در دست دارد که باید بداند بیان مسائلی که باعث ترس سرمایه و ناامنی شود، حاصلی جز خروج سرمایه و توسعه بیکاری ندارد.مسوولین، نمایندگان محترم، ائمه محترم جمعه و حتی مدیران محترم دولتی و خصوصی باید در بیان مسائل جنبه مثبت و سازنده را مورد عنایت قرار دهند. گاهی، انتقادات نیز باعث ایجاد تصور یک فضای ناامن می‌شود؛ در حقیقت باید به جنبه شکلی موضوع نیز توجه خاصی شود.

۲ - ثبات قوانین و مقررات

از نظر ساختاری، تهیه قوانین و مقررات به صورت جامع و کارشناسی و عدم دست‌کاری‌های نوبه‌ای، باعث ایجاد یک فضای مناسب کسب و کار می‌گردد. اتفاقاتی نظیر تعرفه موبایل و تغییرات سینوسی تعرفه‌ها باعث ایجاد ترس و ناامنی در بازار کار می‌شود. البته انعطاف‌پذیری به صورت معقول لازم است، لیکن تغییرات سریع و عمیق نشان دهنده کار ضعیف کارشناسی قبلی است. لازمه ثبات مقررات و قوانین به کارگیری حداکثر تدبیر و اندیشه و تجربیات قبل از نهایی نمودن مقررات و قوانین است.

۳ - برای یکبار و برای همیشه ما باید تکلیف خودمان را با موضوعی به نام سرمایه و سرمایه‌گذار روشن کنیم.

اتفاقات اول انقلاب به دلیل وابستگی تعدادی از سرمایه‌داران به حکومت قبل طبیعی است، ولی پس از گذشته سه‌دهه از انقلاب به نظر می‌رسد نوسانات موجود و طرح مسائل شعاری باعث ایجاد فضای ناامن شود و حسب بیان آیه شریفه زمینه‌ساز توسعه فقر و ترس می‌شود. فراموش نکنیم اقتصادهای ۱۰۰درصد دولتی و سوسیالیستی به دلیل ناکارآمدی سال‌ها است که به بوته فراموشی سپرده شده‌اند.

نوسانات مسوولین به‌رغم تاکیدات مقام معظم رهبری در باب تقدیس تولید مشروع ثروت باعث بلاتکلیفی سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی می‌شود.

۴ - اجرای درست اصل ۴۴ می‌توانست به توسعه و بهبود فضای کسب و کار در کشور کمک کند.

هر چند اقدامات خوبی از قبیل تصویب و تنفیذ قانون انجام شده است، ولی به علت حضور وسیع شرکت‌های شبه دولتی، اجرای اصل ۴۴ در عمل با مشکلات ماهیتی مواجه شده است. در کنار عدم دستیابی به بهره‌وری بالا از سرمایه‌های ملی، نوعی بی‌اعتمادی به بازار سرمایه و بخش‌خصوصی توسعه یافته است.عدم اطمینان صرفا از طریق تغییرات قوانین و سخنرانی‌های تند حاصل نمی‌شود، از رهگذر عدم اعتماد به کارآفرینان و مردم نیز می‌تواند به وجود آید. در چنین شرایطی که کارآفرین داخلی مورد وثوق قرار نمی‌گیرد، نمی‌شود به ورود سرمایه‌های خارجی امیدوار بود، زیرا آنان به ویترین داخلی در ابتدا توجه می‌نمایند.امید است هر کدام از برادران عزیزی که نیت خدمت به مردم شریف و بزرگوار ایران را دارند و برنده انتخابات خواهند شد، با عنایت به روح و محتوای آیه شریفه، شرایطی را در کشور به وجود آورند که در کنار استفاده بهینه از سرمایه‌های ملی و توسعه سرمایه‌گذاری خارجی در کشور شاهد رشد و توسعه ایران اسلامی باشیم، شرایطی به وجود آید که جوانان ایرانی با امید به آینده زندگی کنند، از منابع گسترده کشور در جهت آبادانی کشور استفاده شود و با ایجاد فضای امن و آرامش و اعتماد باعث جذب سرمایه‌های جهانی شویم.