جراحی یا ABC؟
کسانی که مختصر آشنایی با کمکهای اولیه داشته باشند با عبارت ABC آشنا هستند. این عبارت اشاره به اقدامات و بررسیهای اولیهای دارد که هنگام مواجهه با یک فرد مصدوم باید انجام گردد.
مهدی نصرتی
کسانی که مختصر آشنایی با کمکهای اولیه داشته باشند با عبارت ABC آشنا هستند. این عبارت اشاره به اقدامات و بررسیهای اولیهای دارد که هنگام مواجهه با یک فرد مصدوم باید انجام گردد. در این عبارت حرف A مخفف Airway به معنی ایجاد راه هوایی باز است. حرف B مخفف Breathing به معنی برقراری تنفس و حرف C مخفف Circulation به معنی جریان خون مناسب است.
وضعیت اقتصاد کشور را نیز می توان به یک فرد بیمار یا حادثه دیده تشبیه کرد که قبل از این که هرگونه عمل جراحی روی آن انجام گیرد، باید به لحاظ ABC بررسی شود. چه بسا همین بررسی و اصلاحات اولیه باعث رفع مشکل شود و در طرف مقابل در صورت عدم انجام اقدامات اولیه، منجر به نتایج فاجعه باری شود. در حال حاضر اهم نابسامانیهای اقتصادی کشور شامل موارد زیر است: قیمتگذاری دولتی بر روی بسیاری کالاها و خدمات موجب ضرر همزمان مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و ایجاد رانتهای عظیم شده است. همین وضعیت عینا در مورد تعیین دستوری نرخ بهره وجود دارد. سرازیر شدن درآمد ارزی صادرات نفتی، تشدید بیماری هلندی و از دست دادن توان رقابتی صنایع را در پی داشته است که خود سطح بالای بیکاری را به همراه دارد. عدم انضباط مالی دولت و افزایش مخارج و حجم دولت موجب کسری بودجه گسترده، افزایش نقدینگی، افزایش تورم و افزایش شدید قیمت مسکن شده است.
اقدامات اولیه و حیاتی برای اقتصاد ایران پیش از هر گونه عمل جراحی را می توان بدین شرح برشمرد: امکان تنفس بازارهای مالی از طریق عدم مداخله دستوری در تعیین نرخ بهره، عدم قیمتگذاری دولتی بر روی کالا و خدمات، انضباط مالی دولت، کاهش کسری بودجه و جلوگیری از بزرگ شدن حجم و مخارج دولت، جلوگیری از رشد نقدینگی، عدم تزریق درآمدهای ارزی نفتی به اقتصاد که موجب بیماری هلندی می شود، اعتماد سازی و بهبود روابط با دنیا، ثبات قوانین و پرهیز از ایجاد تعرفهها و قوانین خلقالساعه.نکته جالب این که با نگاهی به فهرست فوق مشاهده می کنیم که اقتصاد ایران بیش از این که نیازمند جراحیهای پیچیده باشد، محتاج کمکهای اولیه و بدیهی است و جالب تر این که بیش از این که محتاج به مداخله دولت باشد، نیازمند عدم مداخله دولت است!
ارسال نظر