از اوکراین تا شام؛ آمریکا و جبهه‌های آتشی که باید مهار شود

به گزارش اقتصادنیوز، تنش های دومینوار در جهان به گمانه زنی ها در باب احتمال وقوع جنگ جهانی سوم دامن زده، این گزاره بالاخص بعد از هم صدایی بی سابقه تهران، پکن و مسکو به شکلی جدی مورد توجه قرار گرفته است؛ سه بازیگری تجدید نظر طلب تر که به دنبال بازتعریف نظم جهانی نوین هست که در قابش هژمونی آمریکا کم رنگ شده باشد.

وال استریت ژورنال با انتشار گزارشی مدعی شد، با نزدیک شدن شورشیان به دمشق، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، سقوط بشار اسد، متحد اصلی عرب مسکو را رد کرد و آن را بخشی کوچک از مبارزه سراسری در جهان قلمداد کرد.لاوروف مدعی شد که غرب به هژمونی رو به زوال آمریکا چسبیده اما به طور اجتناب ناپذیری در حال از دست دادن جایگاه خود در برابر «جهان آزاد» است. او در کنفرانسی در قطر خاطرنشان کرد: «مبارزه این دو جهان در جریان است؛ یکی به تدریج از بین می‌رود و دیگری در حال ظهور است اما بدون درگیری پیش نمی رود».به ادعای این نشریه اگرچه رهبران غرب ممکن است تلاش لاوروف برای کم‌اهمیت جلوه دادن شکست ژئوپلیتیک مسکو در سوریه را به سخره بگیرند، اما با دیدگاهش مبی بر این که جهان به طور فزاینده‌ای به دو اردوگاه رقیب تقسیم شده، موافق هستند. با گذشت نزدیک به سه سال از جنگ روسیه با اوکراین، شعله‌ور شدن جنگ در جبهه های متعدد خاورمیانه در و ایجاد تنش‌ها در شرق آسیا، درگیری‌هایی که زمانی تصور می‌شد که ارتباطی با هم ندارند، به نظر می رسد صحنه‌های آغازین جنگ جهانی سوم باشد ادغام شده اند.

جبهه ای واحد علیه غرب

وال استریت ژورنال در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، یان لیپاوسکی، وزیر امور خارجه چک گفته بود: «امروز شاهد رویارویی جهانی هستیم. خشونتی که در حال حاضر در جهان رخ می دهد، یک چیز را ثابت می‌کند: ما دیگر شاهد درگیری‌هایی جدا از هم نیستیم که بتوان به شکلی جداگانه با آن روبه رو شد». او در ادامه افزود« تلاشی مشترک برای از بین بردن نظم بین المللی وجود دارد و ما باید هر کاری برای جلوگیری از آن انجام دهیم.» وزیر امور خارجه چک در انتها گفت«ورود نیروهای کره شمالی برای جنگ برای روسیه با اوکراین، این ارتباط را روشن کرده است»به ادعای وال اتریت ژورنال،.درست یک دهه پیش، روسیه و چین با ایالات متحده و متحدان غربی برای متوقف کردن ایران و کره شمالی همکاری داشتند و به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه هسته ای تهران در سال ۲۰۱۵ و تحریم ها علیه پیونگ یانگ در سال ۲۰۱۷ رای دادند. اما امروز شاهد هستیم که روسیه و چین با کره شمالی و ایران به واسطه درگیری های جداگانه با غرب هم صدا شده اند.

این نشریه در ادامه مدعی شد، نقطه عطف مشارکت نزدیک‌تر میان این حکومت‌ها در سال ۲۰۱۴ اتفاق افتاد، زمانی که غرب به بهانه حمله روسیه به اوکراین با توسل به تحریم های محدود به کنش مسکو پاسخ داد و پوتین را متقاعد کرد که دموکراسی‌ها ضعیف هستند. سال بعد، روسیه و ایران در سوریه هم صدا شدند تا مانع از فروپاشی دولت وقت شوند، همزمان روسیه که از دسترسی به برخی فناوری های غربی محروم شده بود، به طور فزاینده ای به چین وابسته شد.پیوندهای میان این چهار کشور با حمله سال ۲۰۲۲ روسیه به اوکراین مستحکم شد - جنگی که مسکو با حمایت چین و، کره شمالی و ایران بدان ورود کرد. وتوی روسیه در مارس گذشته اساساً به اجرای تحریم‌های سازمان ملل علیه کره شمالی پایان داد؛ تحریم هایی که مسکو زمانی بدان رای مثبت داده بود و دو کشور ماه‌ها بعد یک معاهده دفاعی متقابل را امضا کردند. همکاری روسیه با ایران نیز راهبردی‌تر شد و مسکو و تهران سنگ تمام گذاشتند روی یک معاهده «جامع» که شامل همکاری‌های دفاعی است، تمرکز کردند.

مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «از اوکراین تا شام؛ ناقوس جنگ جهانی سوم به صدا در آمد؟/ پیوند تهران، مسکو و پکن در دومینوی جنگ‌ها» بخوانید. 

 

 
 

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.