7 راهکار موثر برای برقراری نظم و انضباط در فرزندان

چطور می‌توانیم به نظم و انضباط فرزندمان سامان بدهیم؟ والدگری دورانی سراسر چالشی است بخصوص زمانی که بچه‌ها بدرفتاری می‌کنند. بسیاری والدین مستاصل هستند از اینکه چطور بدون سرزنش یا کتک‌کاری، بچه‌هایشان را هدایت کنند. در اینجا ۷ راهکار موثر برای برقراری نظم و انضباط فرزند پیشنهاد می‌شود.

توقعات را از همان ابتدا مشخص کنید

زمانیکه کودکان می‌دانند چه توقعاتی از آن‌ها دارید، کمتر بدرفتاری می‌کنند. از زبانی ساده برای توضیح و تشریح مقررات استفاده کرده و در صورت لزوم آن‌ها را تکرار کنید. برای مثال، بگویید «بعد از بازی، اسباب‌بازی‌ها را تمیز می‌کنیم» یا «توی خونه سروصدا نمی‌کنیم».

رفتار خوب را تشویق کنید

بیش از تمرکز بر آنچه که بچه‌ها نباید انجام دهند، بر انجام کار درست آن‌ها تمرکز کنید و آن‌ها را تشویق کنید. بچه‌ها را با کلام خوب و زبان خوشایند به انجام رفتار درست و پسندیده تشویق کنید. به آن‌ها جوایزی مثل استیکر بدهید یا آن‌ها را در آغوش بگیرید. برای نمونه، اگر اسباب‌بازی‌هایشان را با دیگر فرزندان سهیم می‌شوند یا در مرتب کردن خانه کمک می‌کنند، به آن‌ها بفهمانید که متوجه کار خوبشان شده‌اید. مثلا بگویید «بهت افتخار می‌کنم بخاطر رفتار امروزت».

زمان بازی بیشتر با بچه مشارکت داشته باشید تا زمان استراحت

زمان استراحت می‌تواند در برخی کودکان باعث تنهایی‌اش شود. زمان استراحت خود و فرزند را در وقفه بین بازی کردن بگذارید. کنار فرزندتان بنشینید، چند نفس عمیق بکشید و در مورد یک بدرفتاری خاص و غیرقابل قبول با او صحبت کنید.

به فرزندتان حق انتخاب بدهید

کودکان رمانی بدرفتاری می‌کنند که احساس کنند بر چیزی کنترل ندارند. به فرزندانتان حق انتخاب‌های ساده بدهید تا در آن‌ها احساس قدرت و مشارکت ایجاد شود. برای مثال، به‌جای گفتن «همین الان کفش‌هاتو دربیار» بگویید «میخوای امروز کفش‌های قرمز یا آبی‌ات را بپوشی؟».

نمونه رفتاری باشید که از بچه‌تان انتظار دارید

به کودکتان نشان دهید که چطور حتی در شرایط بغرنج، با آرامش و احترام، احساساتش را کنترل کند. اگر می‌خواهید فرزندتان بگوید «لطفا» یا «متشکرم»، اطمینان حاصل کنید که خودتان همین جملات را به کار برده باشید.

آرامش خود را حفظ کنید و برای فرزندتان گوش شنوا باشید

قبل از واکنش، یک نفس عمیق بکشید و از فرزندتان بپرسید چه احساسی دارد. بدون هیچ پیش داوری، اول به حرف‌اش گوش کنید تا شرایط را از حالت تنش خارج کرده باشید. با جملاتی مانند «درک میکنم عصبانیتت رو. میتونی بهم بگی چرا عصبانی هستی؟» نشان دهید که برایتان مهم است و می‌خواهید به او کمک کنید تا بتواند عواطف و احساساتش را کنترل کند.

به کودکتان مهارت حل مساله و چالش بیاموزید

به‌جای اینکه فقط به بچه بگوید «این کار را نکن»! به او کمک کنید تا راه حل برای مسائل پیدا کند. برای مثال، اگر یک اسباب‌بازی از دوستشان گرفته اند، بپرسید «چطور می‌تونیم این مساله رو حل کنیم؟» یا «بعدش چطور با هم با این اسباب‌بازی بازی کنید». با این جملات او را راهنمایی کنید تا خودش راه حل مشکل را بیابد و باعث ساختن اعتماد به نفس‌اش شود و به او بیاموزید چطور خودش به کشمکش‌ها پایان دهد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.