آمار نگران‌کننده درباره فرسایش خاک در کشور

طبق اظهارات سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با روند فعلی بهره‌برداری از خاک، سالانه شاهد فرسایش بیش از دو میلیارد تن خاک در کشور خواهیم بود.

طبق آمار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور،  ۸۳ درصد از مساحت کشور به منابع طبیعی اختصاص دارد. در واقع بیش از ۱۴ میلیون هکتار جنگل،  ۳۰ میلیون هکتار اراضی بیابانی و حدود ۸۴ میلیون هکتار مراتع در سطح کشور وجود دارد.

حسن وحید سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با تاکید بر وجود پتانسیل و قابلیت‌های بسیار خوب در کشور می‌گوید: اگر منابع آبی مدیریت نشود قطعا با مشکل جدی مواجه خواهیم شد و در میان مدت باعث بحران می‌شود.

به گفته وحید، بر اساس تجربیات به دست آمده اگر بخواهیم گام‌های اساسی در جهت حفظ و احیا منابع طبیعی برداریم ظرفیت‌ها و پتانسسل های زیادی وجود دارد که می‌تواند کشور را از بحران عبور دهد.

طبق اظهارات سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور فقط با ناترازی گاز و برق مواجه نیست. بلکه با ناترازی آب و خاک که ناشی از استفاده نادرست آنها هم هست.

براساس آمار رسمی سازمان منابع طبیعی، اکنون متوسط فرسایش خاک در کشور ۱۵.۴ تن در سال است که این عدد بیش از سطح فرسایش خاک نرم جهانی است که اگر چاره‌ای برای آن اندیشیده نشود سالانه بیش از دو میلیارد تن خاک در سطح مراتع و جنگل‌های کشور فرسایش پیدا می‌کند.

وحید یکی از مهمترین دلایل فرسایش خاک را ضعیف شدن و ناپایدار شدن مراتع، بیابانی شدن مراتع، استفاده بیش از حد سرزمین و افت شدید سفره‌های آب زیرزمینی می‌داند.

طبق داده‌های علمی  هر سانتی متر خاک نیاز به ۱۰۰ سال فرصت است تا ایجاد شود. حال اکنون در بخشی از مراتع جنوب کشور بیش از ۴۰ تا ۵۰ تن و گاها تا ۱۰۰ تن فرسایش خاک دارد.

مشروح این گزارش را در اکوایران با تیتر «هشدار در مورد فرسایش سریع خاک در ایران» بخوانید. 

 

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.