امضای ۶ سند همکاری بین ایران و قطر
مسعود پزشکیان ظهر چهارشنبه۱۱ مهر ۱۴۰۳ به دعوت رسمی «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر به این کشور سفر کرد تا علاوه بر دیدارها و گفتوگوهای حاشیهای در اجلاس مجمع گفتوگوی همکاری آسیا، سخنرانی کند.
وی دقایقی پیش از این سفر اظهار امیدواری کرد که؛ در دیدارها با امیر قطر و دیگر مقاماتی که آنجا هستند به یک نگاه و به یک زبان مشترک برسیم و گفت: امیدوارم این گفتوگوها بتواند ما را به وحدت و انسجام برساند و دشمنان را از طمع اینکه بخواهند در خاورمیانه شورش و بلوایی راه بیندازند، دور کند و مأیوس نگه دارد.
در این سفر مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و قطر ۶ سند و یادداشت تفاهم همکاری در بخشهای مختلف اقتصادی و تجاری، فرهنگی، آموزشی و ورزشی به امضا رساندند؛ همکاری در طرح توسعه بند دیر، بهداشت، رفاه و تجارت زنده، برنامه اجرایی همکاریهای فرهنگی تا پایان سال ۱۴۰۵ و برنامه اجرایی همکاریهای ورزشی تا سال ۲۰۲۶ از جمله مهمترین اسناد همکاری میان دو کشور بود که توسط وزرای نیرو، امور خارجه و ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران با همتایان قطری به امضا رسید.
تحقق طرح اتحادیه کشورهای اسلامی موجب ایجاد فرصتهای بسیاری برای ایران و قطر میشود
مسعود پزشکیان در نشست هیئتهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و قطر که عصر چهارشنبه در دوحه برگزار شد، روابط ایران و قطر را ممتاز و رو به گسترش توصیف کرد و گفت: در مسیر تفاهمات و توافقات صورت گرفته میان دو کشور، طرح احداث تونل ارتباطی میان دو کشور که در فاز مطالعاتی است، بسیار جالب توجه و حائز اهمیت است که امیدواریم در این دوره با مشارکت و همکاری مستمر، آن را به مرحله اجرا برسانیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه تحقق طرح اتحادیه کشورهای اسلامی موجب ایجاد زمینهها و فرصتهای بسیاری برای تبادل ظرفیتها در بخشهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و علمی میان دو کشور خواهد شد، افزود: در این راستا قطر از ظرفیتهای بسیار خوبی برای نقشآفرینی در تحقق این طرح بسیار مهم برخوردار است.
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر هم در این نشست با تاکید بر روابط بسیار خوب و رو به توسعه دو کشور گفت: ایران و قطر از دیر باز روابط بسیار خوبی با یکدیگر داشتهاند که به رغم ارتقای سطح این روابط در سالهای اخیر، هنوز به هدفگذاریهای مورد نظر میان دو کشور نرسیدهایم.
امیر قطر با اشاره به هماهنگی و همکاری دوجانبه و منطقهای با ایران تاکید کرد: ما تلاش خواهیم کرد با تشکیل کمیسیونهای مشترک دو کشور تعاملات و تبادلات دو کشور را به میزان هدفگذاری شده برسانیم.
اگر رژیم صهیونیستی مرتکب اشتباه شود، پاسخ ایران قاطع و محکم خواهد بود
رئیسجمهور شامگاه چهارشنبه در نشست مطبوعاتی مشترک با امیر قطر با تاکید بر اهمیت توجه به ساز و کارهای همکاریهای دوجانبه و چند جانبه برای تعمیق همکاریها تصریح کرد: ملتهای منطقه با یکدیگر برادرند و لازم است وفاق و همدلی را میان خود تقویت کنند. اگر ما متحد و منسجم باشیم رژیم صهیونیستی جرات نخواهد کرد اینگونه به جنایت و کشتار بپردازد.
دکتر پزشکیان با اشاره به اینکه ما خواستار توسعه روابط با دولت قطر هستیم و دو کشور برای تقویت همکاریها با یکدیگر اراده مشترک دارند، اظهار امیدواری کرد که در نتیجه رایزنیهای صورت گرفته در این سفر همکاریها در عرصههای مختلف علمی، تکنولوژیک، تولیدات مشترک، آموزشی، گردشگری، تجاری و دیگر عرصهها گسترش یابد و سرمایهگذاریهای مشترک میان بخشهای اقتصادی و خصوصی باعث پیوندهای فیمابین دو ملت شود.
ارتکاب کوچکترین خطا از سوی رژیم صهیونیستی پاسخ کوبندهتر ایران را به دنبال دارد
او در ادامه برنامههای سفر دو روزه به قطر، شامگاه چهارشنبه با هیئت عالیرتبه جنبش مقاومت اسلامی حماس دیدار و گفتوگو کرد و در این دیدار شهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را یکی از دردناکترین اتفاقات دوران زندگی خود توصیف کرد و افزود: شهید هنیه مهمان مراسم تحلیف من بود که پس از پایان مراسم یکدیگر را به گرمی در آغوش گرفتیم، اما ساعاتی بعد خبر ترور ناجوانمردانه او را شنیدم که برایم بسیار دردناک بود.
وی با بیان اینکه «جنایاتی که این روزها رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان مرتکب میشود، دل هر انسانی را آزرده و رنجور میسازد»، تصریح کرد: این آزردگی برای ما که مردم مظلوم فلسطین را برادران دینی خود میدانیم مضاعف و دوچندان است.
تاکید دکتر پزشکیان بر لزوم همگرایی و همافزایی بیشتر با کشورهای اسلامی از جمله عربستان
پزشکیان همچنین در محل اقامت خود با فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان دیدار و گفتوگو کرد و در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از روند رو به گسترش روابط دو کشور، بر علاقمندی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه تعاملات با عربستان در همه زمینه تاکید کرد و گفت: ما کشورهای اسلامی از جمله عربستان را برادران خود میدانیم و بر لزوم کنار گذاشتن اختلاف نظر و همگرایی و همافزایی بیشتر با یکدیگر تاکید داریم چرا که معتقدیم آنچه موجب گسترش اسلام در جهان شد، دوستی و برادری میان مسلمانان بود.
رئیسجمهور در ادامه وقایع تلخ و تاسفبار غزه و لبنان، ناشی از تجاوزگری رژیم صهیونیستی را از مهمترین مسائل و مشکلات مبتلابه جهان اسلام عنوان کرد و با اشاره به اقدام اخیر نیروی های مسلح جمهوری اسلامی ایران در هدف قرار دادن اهداف نظامی و امنیتی این رژیم گفت: همانگونه که بارها اعلام کردهایم ما به هیچ عنوان از افزایش تنش و بحران در منطقه استقبال نمیکنیم و عملیات قاطعانه اخیر نیروهای مسلح ما نیز پاسخی مشروع به استمرار جنایات این رژیم پس از وعده دروغین آتشبس در غزه در ازای خویشتنداری جمهوری اسلامی ایران بود.
فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان هم در این دیدار ضمن ابلاغ سلامهای گرم ولیعهد عربستان به پزشکیان و تاکید بر عزم این کشور برای توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران گفت: ما بنا داریم صفحه اختلاف نظرها میان دو کشور را برای همیشه ببندیم و مانند دو کشور دوست و برادر به حل مسائل و توسعه روابط میان خود بپردازیم.
سکوت جامعه بینالمللی تاسفآور است
پزشکیان در حاشیه اجلاس مجمع گفتوگوی همکاری آسیا، در دیدار نخست وزیر تایلند، روابط طولانی و چهارصد ساله ایران و تایلند را زمینه و بستری مناسب برای افزایش مراودات و ارتباطات میان دو کشور دانست و تصریح کرد: قطعا تشکیل کمیسیونها و کارگروههای مشترک میان ایران و تایلند میتواند این ارتباطات را به تصمیمات خوبی به نفع دو کشور و دو ملت برساند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اتفاقات ناگوار در حال وقوع در منطقه ناشی از تجاوزگری رژیم صهیونیستی را که منجر به کشته شدن دهها هزار زن و کودک بیگناه در غزه و لبنان شده است، بسیار تلخ، تاسفبار و شرمآور برای جهان عنوان کرد و افزود: این رژیم زنان و کودکان را به خاک و خون میکشد و بیمارستانها و مدارس و اهداف غیرنظامی را با ادعای دفاع از خود بمباران میکند و چنین وقایعی در سایه سکوت جامعه بینالمللی تاسفآور است.
پائونگترن شیناواترا، نخست وزیر تایلند هم در سخنانی ضمن ابراز خرسندی از دیدار با پزشکیان گفت: نشستهایی مانند مجمع گفتوگوی همکاری آسیا فرصت بسیار مناسبی است تا مشکلات و دغدغههای مشترکمان را مورد بررسی قرار دهیم.
حمله ایران مطابق با قوانین مصرح در منشور ملل متحد برای حق مصرح دفاع مشروع به وقوع پیوست
مسعود پزشکیان پیش از ظهر پنجشنبه در اجلاس مجمع گفتوگوی همکاری آسیا با اشاره به اینکه «نگاه به آسیا، همواره مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است و امروز آسیا در شبکه تجارت جهانی، جایگاه بالایی دارد»، تصریح کرد: بزرگترین پروژههای اقتصادی جهان، مراکز مالی، نوآوری، فنآوری و تجاری دنیا، پرجمعیت ترین بازارهای مصرف در جهان، غنیترین منابع طبیعی و انرژی جهان و مهمترین کریدورهای ریلی و دریایی در پهنه جغرافیایی شرق دور تا خلیج فارس، در این قاره قرار دارند و هر روز بر وسعت آن افزوده میشود. بسیاری از همکاریهای چند جانبه موثر برای تعمیق همکارهای شراکت محور در این پهنه به ثمر نشسته است و مجمع گفتگوی آسیایی نیز نمونهای موفق از توسعه همکاریهای سازمان یافته برای کسب منافع جمعی است.
رئیس جمهور پیشنهاد کرد با تشکیل «کمیتهای ویژه در بستر مجمع آسیایی» با حضور برخی از اعضای منتخب، پویش مؤثری برای رسیدگی عاجل به وضعیت مجروحان جنگی، ارسال فوری اقلام بشر دوستانه و کمکهای پزشکی و دارویی به سرزمینهای تحت محاصره و یا آسیب دیده از جنگ تشکیل شده و همچنین موارد نقض حقوق بشر و موازین نادیده گرفته شده توسط رژیم صهیونیستی نیز توسط این کمیته به مراجع مرتبط بینالمللی و سازمان ملل متحد گزارش گردد.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به حساست تحولات منطقهای و افزایش سطح تنش در غرب آسیا با توجه به حملات پی در پی رژیم صهیونیستی به گروههای مقاومت اسلامی، اظهار داشت: لازم است تاکید کنم که ناقضان حریم انسانیت و جنایتکاران خطاکار باید بدانند، مقاومت درخت تنومندی است که ریشه در گفتمان زنده عدالتخواهی دارد. ظلم بر بیگناه هرگز بیپاسخ نخواهد ماند و دست عدالت به زودی گریبان متجاوزان و جنایتکاران کودککش را خواهد گرفت؛ ما حمایت از گروههای مقاومت را تا زمان رهایی فلسطین عزیز وظیفه انسانی خود میدانیم و برای حمایت از آرمان قدس شریف با تمام قوا ایستادهایم.
دشمنان با ایجاد اختلاف، ما را با هم دعوا میاندازند
وی شامگاه پنجشنبه در آخرین بخش از برنامههای سفر به قطر، در دیدار با ایرانیان مقیم این کشور، با بیان اینکه قصد ما از سفر به کشورهای مختلف به خصوص کشورهای همسایه تقویت وفاق، وحدت و انسجام است، تصریح کرد: در صحبتهایی که با امیر عزیز قطر داشتم نیز تاکید کردم که بلاهایی که امروز رژیم صهیونیستی بر سر مردم کشورهای منطقه میآور ناشی از وجود اختلاف و چند دستگی در میان ماست و اگر ما با هم بودیم همان عظمت و اقتداری که به خودی خود با وحدت ما ایجاد میشد، مانع از آن بود که حتی فکر تجاوز از ذهن هر متجاوزی عبور کند.
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز دشمنان با ایجاد اختلاف، ما را با هم دعوا میاندازند و دیگر حتی لازم نیست خودشان سراغ ما بیایند، چرا که ما خودمان به جان هم میافتیم، افزود: ما امروز در داخل ایران نیز تلاش میکنیم این آگاهی و ذهنیت را مسلط کنیم که ایران برای همه ایرانیان است و نه یک دسته، گروه و تفکر؛ ما با آداب، فرهنگ و سنتهای مشترک هزاران سال در یک سرزمین کنار هم زندگی کردهایم و این مهمترین عامل حفظ ما کنار هم بوده و خواهد بود.
دستاوردهای سفر به قطر
پزشکیان عصر پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳ قطر را به مقصد تهران ترک کرد و همان شب در بازگشت از سفر دو روزه به قطر، درباره نتایج و دستاوردهای این سفر با اشاره به دیدار و گفتوگوهای سازنده خود با امیر این کشور و نیز امضای ۶ سند همکاری میان دو کشور گفت: یکی از رویدادهای خوبی که در این سفر اتفاق افتاد جلسه مشترک وزرای خارجه کشورهای عربی با دکتر عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان بود که در آن گفتگوهای مفید و سازندهای درباره مسائل منطقه، وضعیت غزه و لبنان و تقویت روابط فیمابین مطرح شد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.