آمارسازی در گردشگری ایران واقعیت دارد؟

ایران پتانسیل جذب گردشگران زیادی را دارد، اما از یک سو مشکلات اقتصادی مردم و از سوی دیگر مشکلات زیرساختی مانع بزرگی برای رشد صنعت گردشگری است. همه‌گیری ویروس کرونا آسیب بسیاری به صنعت گردشگری ایران و جهان وارد کرد، اما برخی از کشورها توانستند بار دیگر رونق را به این صنعت برگردانند. گردشگری ایران اما به گواه آمارها، هنوز نتوانسته است به دوران قبل از کرونا برگردد. فرخ میرشاهزاده، کارشناس حوزه گردشگری می‌گوید ایران به دلیل تنش‌های منطقه و اتفاقات سیاسی مقصد جذابی برای گردشگران خارجی به حساب نمی‌آید.

رشد و توسعه تاسیسات گردشگری می‌تواند نقش به‌سزایی در صنعت گردشگری داخلی و خارجی هر کشوری ایفا کند. بنا بر آمارهایی که اخیرا مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد، میانگین رشد تاسیسات گردشگری ایران از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ تنها ۹.۵ درصد بود. بر این اساس، رشد تاسیسات گردشگری در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته خود ۶.۴ درصد و در سال ۱۴۰۱ نسبت سال ۱۴۰۰ به ۶ درصد رشد رسید. اما میزان رشد تاسیسات گردشگری سال ۱۴۰۲ نسبت به سال گذشته خود بیش از ۱۰ درصد ثبت شده است.

البته نتیجه رشد تاسیسات گردشگری لزوما رفاه گردشگران نیست و باید وضعیت خدمات این تاسیسات هم در نظر گرفته شود. فرخ میرشاهزاده، کارشناس حوزه گردشگری، در گفتگو با اکوایران می‌گوید: «گردشگری یکی از صنایع درآمدزا، مولد، اشتغال‌آفرین و نشاط‌آفرین یک کشور محسوب می‌شود، اما نگاه مسئولان و سیاست‌گذاران به صنعت گردشگری ایران آنگونه که باید نبوده و نتوانستیم جایگاه خود را در صنعت گردشگری حفظ کنیم.»

او با اشاره به آسیب‌های کرونا به صنعت گردشگری توضیح می‌دهد: « گردشگری جزء صنایع ترسوی ایران به حساب می‌آید و با هر اتفاق کوچکی یا پدیده طبیعی نامتعارفی این صنعت متزلزل می‌شود. برای مثال در دوران کرونا صنعت گردشگری بیشترین آسیب را متحمل شد و نتوانست جایگاه خود را در بازار حفظ کند. درنتیجه زیان زیادی به فعالان عرصه گردشگری وارد شد.»

مشروح این گزارش را با عنوان «رشد گردشگری در سایه آمارسازی‌/ هجوم سرمایه‌گذاران به سمت هتل‌سازی و بوم‌گردی» بخوانید.

 


 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.