جنگنده فانتوم همچنان طرفدار دارد/ ایران آخرین وارث غول آمریکایی؟+ عکس

به گزارش اقتصادنیوز، طی روزهای اخیر رسانه های خارجی گزارش هایی را درباره جنگنده های فانتوم به رشته تحریر در آورده اند که براساس آن کشورهای بسیاری دست از این جنگنده شسته اند و به اصطلاح متخصصان آن را بازنشسته کرده اند.

جنگنده اف-۴ فانتوم عموما به عنوان یکی از بهترین جت های جنگنده مافوق صوت دوران خود در نظر گرفته می شود و بسیاری از ارتش های دنیا مجهز به آن بودند که از آن جمله می توان به آمریکا، کره جنوبی، یونان،‌ ایران و ترکیه اشاره کرد. اما قابلیت های این جنگنده چیست؟

این جنگنده بمب‌افکن دو سرنشینه و ۲ موتوره مافوق صوت و دوربرد است که توانایی عملیات در تمام ساعات شب و روز و همه شرایط آب و هوایی را دارد. از فانتوم به عنوان یکی از بهترین و مشهورترین جنگنده‌های سده بیستم میلادی نام برده می‌شود.

فانتوم ۲ از سال ۱۹۶۰ وارد خدمت در نیروی دریایی ایالات متحده شد. کارایی که فانتوم از خود نشان داد، سبب آن شد که نیروی هوایی و سپاه تفنگداران دریایی ایالات متحده که در ابتدا به آن علاقه‌ای نداشتند آن را سفارش و استفاده از آن را آغاز کردند. شرکت مک‌دانل داگلاس این هواپیما را تا اواخر دهه ۱۹۷۰ برای نیروی دریایی ایالات متحده می‌ساخت.

سرعت فانتوم به عنوان یک جنگنده بزرگ به بیش از ۲٫۲ ماخ می‌رسد، در عین حال توانایی حمل ۸۴۸۰ کیلوگرم سلاح و مهمات از جمله موشک، راکت و بمب را در ۹ جایگاه خارجی دارا می‌باشد. اف-۴ مانند دیگر رهگیرهای زمان خود بدون توپ مسلسل داخلی طراحی شده بود اما در مدل‌های بعدی، توپ گاتلینگ ۲۰م‌م ام۶۱ والکان در آن جاسازی شد.

سرنوشت یکسان در کره جنوبی و آمریکا

اما سرنوشت فانتوم ها در کشورهای نام برده چه شد؟ در ادامه به آخرین وضعیت این جنگنده ها نگاهی خواهیم انداخت. براساس گزارش برنا، حدود ۵۵ سال خدمت فانتوم در نیروی هوایی کره جنوبی با بازنشستگی فانتوم های این کشور در ژوئن ۲۰۲۴ به پایان رسید

کره جنوبی سرانجام آخرین اف-۴ فانتوم خود را در ژوئن ۲۰۲۴ بازنشسته کرد. نیروی هوایی کره در مراسمی در ۷ ژوئن پس از تکمیل گشت زنی نهایی شان که حدود یک ساعت به طول انجامید، دو فروند فانتوم باقیمانده خود را بازنشسته کرد. این نشان دهنده پایان بیش از پنج دهه خدمت فانتوم در ارتش کره بود.

بسیاری از F-۴ فانتوم های آمریکایی به اهداف زامبی تبدیل و منفجر شدند.

نیروی هوایی ایالات متحده نیز یکی از اپراتورهای نهایی F-۴ فانتوم است. ایالات متحده صدها فروند از اف-۴ های تامکت را بازنشسته کرده و سپس آنها را به هواپیماهای بدون سرنشین به نام QF-۴ تبدیل کرده است. در واقع ایالات متحده بسیاری از فانتوم های خود را منفجر خواهد کرد. مشخص نیست که آیا QF-۴ هنوز توسط نیروی هوایی مورد استفاده قرار می گیرد یا نه.

1 (7)00

یونان هم به صف آمریکا و کره پیوست

یونان اعلام کرده است که F-4 فانتوم، F-16 Block 30 و Mirage 2000-5 های خود را واگذار می کند.

ایران و ترکیه تنها دارندگان فانتوم

مشخص نیست ترکیه و ایران چه زمانی آخرین F-4 فانتوم های خود را بازنشسته می کنند. مشخص نیست ترکیه و ایران چه زمانی آخرین F-4 فانتوم های خود را بازنشسته می کنند.

هنگامی که یونان سرانجام F-4E فانتوم های خود را بازنشسته کند، ترکیه و ایران آخرین نیروهای هوایی خواهند بود که هنوز اف-۴ فانتوم قدیمی را در خدمت فعال دارند. هنوز مشخص نیست که ترکیه تا چه زمانی به استفاده عملیاتی از این هواپیما ادامه خواهد داد، اما این کشور به احتمال زیاد این کار را زمانی انجام خواهد داد که اف-۱۶هایی که به تازگی قراردادشان را بسته یا جت جنگنده بومی Kaan وارد سرویس شوند.

سرنوشت تلخ آخرین نبرد فانتوم

یک فانتوم در آخرین نبردی که F-4 فانتوم ها تجربه خواهند کرد، سرنگون شد.

یک فانتوم ترکیه ای در نبردی که می تواند آخرین درگیری فانتوم F-4 باشد مورد هدف قرار گرفته و سقوط کرد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.