واکنش روسیه به سیاستهای متفاوت آمریکا در قبال ارمنستان و گرجستان
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت ایالات متحده حمایت فعالانهای از ناآرامیهای جاری در گرجستان به عمل میآورد، اما از دولت ارمنستان برای متوقف کردن اعتراضات در این کشور انتقاد نمیکند.
زیردریایی هستهای آمریکا در پی ورود یک گروه از چهار کشتی ناوگان شمالی نیروی دریایی روسیه به کوبا، به بندر گوانتانامو وارد شد.
این دیپلمات ارشد روسیه با مقایسه ۲ بیانیه سفارتهای آمریکا در ارمنستان و گرجستان درباره اعتراضات مردمی، گفت: «در یک مورد، سفارت آمریکا میگوید که اعتراضات باید مسئولانه باشد و از مقامات محلی برای متوقف کردن آنها انتقاد نمیکند. از سوی دیگر، آمریکا از شورشهای سازماندهی شده توسط عوامل خارجی غربی (در گرجستان) حمایت میکند.»
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در ادامه این پیام که در کانال تلگرامی وی منتشر شده، گفت: «این امر نشان میدهد که ایالات متحده هر وقت که بخواهد، قوانین را به نفع خود تغییر میدهد.»
روابط گرجستان با آمریکا و اتحادیه اروپا پس از تصویب قانون مربوط به عوامل خارجی توسط پارلمان گرجستان رو به وخامت نهاده است. وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که به دلیل تصویب این قانون در گرجستان، برای بسیاری از مقامات دولت و خانوادههای آنها در این کشور را هدف تحریمهای روادید قرار خواهد داد.
«قانون شفافیت نفوذ خارجی» که هفتهها اعتراضات خیابانی گسترده و درگیری با پلیس را در تفلیس، پایتخت گرجستان به دنبال داشت، ماه گذشته در پارلمان گرجستان تصویب شد. این قانون، سازمانهای غیردولتی، رسانهها و افرادی با بیش از ۲۰ درصد بودجه خارجی را ملزم میکند که بهعنوان نهادهایی که «منافع یک قدرت خارجی را ترویج میکنند» ثبتنام کنند و حامیان مالی خود را افشا کنند. همچنین در صورت عدم رعایت، جریمهای تا سقف ۹۵۰۰ دلار در نظر گرفته شد.
منتقدان، این لایحه را «قانون روسیه» نامیدهاند و آن را با قانونی مقایسه میکنند که در سال ۲۰۱۲ در روسیه تصویب شد و از آن زمان به طور قابل توجهی گسترش یافته است. آنها استدلال میکنند که در صورت تصویب این لایحه، راهی برای برچسب زدن و کمک به سرکوب مخالفان فراهم خواهد شد.
این لایحه که مورد انتقاد گسترده مقامات ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار گرفت، اولین بار در مارس ۲۰۲۳ اعلام شد، اما پس از شروع اعتراضات گسترده در پایتخت، دولت مجبور به عقبنشینی شد.
این ناآرامیها در ماه گذشته زمانی که دولت اعلام کرد علیرغم فشار مخالفان به اجرای این قانون ادامه خواهد داد، دوباره رخ داد. کاخ سفید مقامات گرجستان را به اتهام «تضعیف دموکراسی» به تحریم تهدید کرده است.
از سوی دیگر، اعتراضات ارمنستان از آوریل و پس از موافقت مقامات ایروان با بازگرداندن قلمروهای باکو که ارمنستان از دهه ۱۹۹۰ در کنترل گرفته بود، آغاز شده است. روز چهارشنبه نیز، پس از اینکه برخی از معترضان تلاش کردند از حلقه پلیس عبور کنند، مأموران وارد عمل شدند.
ماه گذشته، ارمنستان چهار روستای مرزی را که دهها سال قبل تصرف کرده بود، به جمهوری آذربایجان بازگرداند؛ اقدامی که پاشینیان از آن با هدف تامین صلح با باکو دفاع میکند.
منطقهای که ارمنستان تحویل داده، از نظر استراتژیک برای این کشور محصور در خشکی مهم است زیرا بخشهایی از یک بزرگراه حیاتی به گرجستان را کنترل میکند. ساکنان ارمنی شهرکهای مجاور میگویند که این اقدام ارتباط آنها را با بقیه کشور قطع میکند و آنها پاشینیان را متهم کردهاند که بدون دریافت چیزی در ازای آن، قلمرو خود را واگذار کرده است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.