حلقههای زیبای زحل به زودی ناپدید میشوند
۱۸ ماه دیگر، حلقههای نمادین زحل دیگر از زمین قابل مشاهده نخواهند بود. کج شدن این سیاره به این معنی است که حلقهها از دید ستاره شناسان ناپدید میشوند. ناسا اعلام کرده زمان برای آخرین نگاه به حلقههای زحل در حال اتمام است و تنها ۱۸ ماه تا ناپدید شدن حلقههای زحل باقی مانده است.
حلقههای زحل ساختارهای عظیمی هستند که ۷۰هزار تا ۱۴۰هزار کیلومتر امتداد دارند. با این حال، نازک هستند و حلقههای اصلی تنها ۱۰ متر ارتفاع دارند. با این حال، حلقه ها برای همیشه از بین نخواهند رفت و در مرحله بعدی مدار ۲۹ ساله زحل، به سمت زمین متمایل خواهند شد. زحل در طول این مدت به سمت خورشید متمایل و از آن دور می شود و به زمین نماهای متفاوتی از حلقه های وسیع خود را ارائه می دهد. این بدان معناست که برای یک دوره کوتاه هر ۱۳.۷ تا ۱۵.۷ سال، زمین سیاره را کاملاً از کنار می بیند. حلقه های زحل با زاویه ۹ درجه به سمت زمین متمایل می شوند و تا سال ۲۰۲۴ این زاویه به ۳.۷ درجه کاهش می یابد.
این رویداد نجومی نادر آخرین بار در سپتامبر ۲۰۰۹ رخ داد و قبل از آن، از فوریه ۱۹۹۶ رخ نداده بود. ناسا اعلام کرده که ستاره شناسان تا اکتبر ۲۰۳۸ فرصتی برای مشاهده دوباره زحل از این منظر منحصر به فرد نخواهند داشت اما اخترشناسان می گویند که زمان بسیار خوبی برای تماشای برخی از ۱۵۶ قمر این سیاره خواهد بود.
حلقههای زحل عمدتاً از تکههای یخ، سنگ و غبار تشکیل شدهاند که توسط کشش گرانشی سیاره به دام افتادهاند. در حالی که برخی از این ذرات کوچک هستند (به اندازه دانه های شن) برخی از تکه های یخ می توانند به بزرگی یک خانه و تعداد کمی حتی به بزرگی کوه باشند.
در حال حاضر اعتقاد بر این است که حلقه ها از بقایای متلاشی شده دنباله دارها، سیارک ها و قمرهایی که توسط گرانش قدرتمند زحل از هم جدا شده اند، تشکیل شده اند. اینکه این حلقه ها دقیقاً چه زمانی شکل گرفته اند، موضوع بحث در میان اخترشناسان است و نظریهها نشان میدهند که سن آنها به اندازه منظومه شمسی است و آن ها نسبتاً جوان هستند.
در حالی که ناپدید شدن حلقههای زحل این بار موقتی خواهد بود، دانشمندان هشدار میدهند که ممکن است روزی این حلقهها برای همیشه از بین بروند.
کاوشگر کاسینی ناسا که قبل از سقوط به جو این سیاره در سال ۲۰۱۷، ۲۲ بار از میان حلقههای زحل عبور کرد و دریافت که حلقهها در حال ناپدید شدن هستند.
این کاوشگر دریافت که حلقهها در هر ثانیه چیزی بین ۴۰۰ کیلوگرم تا ۲هزار و۸۰۰ کیلوگرم از وزن خود را از دست میدهند.
«جیمز اودونگو» دانشمند سیارهشناسی در آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن گفت: «ما هنوز در حال تلاش برای کشف دقیق سرعت فرسایش این حلقهها هستیم. تابش خورشید باعث میشود ذرات موجود در جو این سیاره در پدیدهای به نام باران حلقهای، بار الکتریکی پیدا کنند. این به نوبه خود باعث می شود که ذرات با گاز موجود در جو زحل به هم متصل شوند و توسط گرانش سیاره از حلقه ها بیرون کشیده شوند.»
اودونگو افزود: در حال حاضر، تحقیقات نشان می دهد که حلقه ها تنها تا چند ۱۰۰ میلیون سال دیگر بخشی از زحل خواهند بود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.