رئیس‌جمهور گرجستان استیضاح  می شود؟

حزب حاکم گرجستان روند استیضاح رئیس‌جمهور این کشور را به دلیل نقض فاحش قانون اساسی کشور آغاز می‌کند.

دولت گرجستان، رئیس‌جمهور این کشور را از سفر به برخی کشورهای اروپایی از جمله آلمان، اوکراین، سوئیس، لهستان، بلغارستان و بلژیک منع کرده است.

کوباخیدزه توضیح داد که اشاره او به سفر رئیس‌جمهور زورابیشویلی به آلمان و دیدار با فرانک والتر اشتاین مایر رئیس‌جمهور آلمان در آنجا بود.

به گفته کوباخیدزه، اصل ۵۲ قانون اساسی این کشور تصریح می‌کند که هرگونه فعالیت نمایندگی رئیس‌جمهور گرجستان در خارج از کشور باید تنها با تأیید دولت انجام شود.

دولت «ایراکلی غاریباشویلی» نخست‌وزیر گرجستان در واقع رئیس‌جمهور این کشور را از سفر نه‌ تنها به آلمان، بلکه به اوکراین، سوئیس، لهستان، بلغارستان، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، فلسطین اشغالی و آفریقای جنوبی منع کرده است.

رئیس‌جمهور زورابیشویلی گفت که بازدید وی از پایتخت‌های اروپایی ضروری است زیرا اتحادیه اروپا ممکن است در ماه اکتبر به گرجستان وضعیت نامزدی برای عضویت در اتحادیه را اعطا کند.

اما کوباخیدزه رئیس حزب رویای گرجستان گفت که این استدلال را معتبر نمی‌داند.

به گفته وی، رئیس‌جمهور گرجستان از یک سو تلاش می‌کند دستاوردهای حوزه همگرایی اروپایی را به نام خود بنویسد و از سوی دیگر مانع از حل مثبت این موضوع توسط رهبری اتحادیه اروپا می‌شود.

بلافاصله پس از اظهارات کوباخیدزه، وزارت خارجه گرجستان اعلام کرد که زورابیشویلی در این سفر نمی‌تواند از خدمات سفارتخانه‌های گرجستان استفاده کند، زیرا بدون موافقت دولت به این سفر رفته است.

همچنین گزارش شده که این سفر نه رسمی است و نه کاری و از بودجه دولتی تأمین نخواهد شد.

حزب «جنبش اتحاد ملی» به رهبری «میخائیل ساکاشویلی» رئیس‌جمهور سابق گرجستان، حزب حاکم را به تضعیف یکپارچگی اروپایی به نفع مسکو متهم می‌کند.

رهبران حزب جنبش اتحاد ملی توجه خود را به این واقعیت جلب می‌کنند که حمله حزب حاکم به زورابیشویلی پس از بیانیه «دیمیتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه آغاز شد.

مدودف، سالومه زوراویشویلی را «بانوی فرانسوی در خدمت اروپا» خواند و از او به خاطر رویارویی با روسیه انتقاد کرد.

مدودف همچنین از دولت حزب حاکم «رویای گرجستان» به دلیل خط عملگرایانه در روابط با مسکو تمجید کرد.

آیا احتمال استیضاح رئیس‌جمهور گرجستان وجود دارد؟

طبق قانون اساسی گرجستان، پس از اعلام آغاز روند استیضاح رئیس دولت، اکثریت پارلمان باید به دادگاه قانون اساسی مراجعه کنند.

اگر دادگاه قانون اساسی سفر زورابیشویلی به اروپا بدون موافقت دولت را نقض قانون بداند، می‌توان در پارلمان رأی‌گیری استیضاح برگزار کرد.

اما برای استیضاح رئیس‌جمهور گرجستان به رأی دوسوم نمایندگان یعنی ۱۰۰ نماینده نیاز است. با این حال، حزب رویای گرجستان تنها ۸۴ کرسی در پارلمان دارد.

بقیه پارلمان که ۱۵۰ کرسی دارد بین احزاب مختلف توزیع شده است.

حزب «جنبش اتحاد ملی» و دیگر احزاب مخالف اعلام کردند که از روند استیضاح حمایت نخواهند کرد.

به گفته آن‌ها، سالومه زورابیشویلی مطابق با روح و روان اصل ۷۸ قانون اساسی کشور عمل کرده و تمامی شاخه‌های دولت گرجستان باید تمام تلاش خود را برای عضویت این کشور در ناتو و اتحادیه اروپا انجام دهند.

لازم به ذکر است که رئیس‌جمهور بعدی گرجستان در سال ۲۰۲۴ انتخاب می‌شود، اما نه با رأی مردمی، بلکه با رأی پارلمان.

زورابیشویلی کیست؟

سالومه زورابیشویلی از سال ۲۰۱۸ رئیس‌جمهور گرجستان است. او در فرانسه در خانواده‌ای از مهاجران سیاسی به دنیا آمد و به مدت ۳۰ سال به عنوان دیپلمات در وزارت امور خارجه فرانسه کار کرد.

او در سال ۲۰۰۳ به گرجستان آمد. ابتدا سفیر فرانسه در تفلیس بود و در سال ۲۰۰۴ به سمت وزیر امور خارجه دولت ساکاشویلی منصوب شد.

زوراوبیشویلی که در همان زمان تابعیت گرجستان را دریافت کرد، تابعیت فرانسه خود را رد نکرد. به همین دلیل است که نامزدی وی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۳ ثبت نشد.

زورابیشویلی که در سال ۲۰۱۸ تابعیت فرانسه را ترک کرد، در آن سال به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد.

زورابیشویلی در سال ۲۰۰۵ پس از کنار کشیدن از سمت خود به عنوان وزیر به مخالفان پیوست. اما به عنوان یک نامزد مستقل در انتخابات ۲۰۱۸ شرکت کرد. با این وجود، حزب حاکم رویای گرجستان از این نامزدی حمایت کرد.

زورابیشویلی در مارس ۲۰۲۳ با حمایت از اعتراضات ضد دولتی با حزب حاکم و دولت آن درگیر شد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.