اوکراین توافقنامه‌ با سوریه را فسخ کرد

پارلمان اوکراین امروز (چهارشنبه) در بیانیه‌ای اعلام کرد که قانون توافقنامه همکاری تجاری، اقتصادی و فنی با دولت سوریه را فسخ کرده است.

ترور آقای رئیس جمهور خنثی شد

به نوشته وبگاه خبری اوکراین فروم، در بیانیه پارلمان اوکراین آمده است که این تصمیم به دلیل حمایت سوریه از روسیه در حمله به اوکراین و به رسمیت شناختن جدایی مناطق دونستک و لوهانسک از سوی دمشق و در راستای «تأمین منافع ملی» گرفته شده است.

در این بیانیه آمده است که قوانین اوکراین باید «با واقعیت کنونی روابط بین‌الملل» در مورد سوریه مطابقت داشته باشد.

اوکراین در ژوئن ۲۰۲۲ و پس از اینکه دمشق استقلال دو منطقه «دونتسک» و «لوهانسک» از اوکراین و الحالق آن‌ها به روسیه را به رسمیت شناخت، روابط دیپلماتیک خود با دمشق را قطع کرده و سوریه را تحریم تجاری کرد.

در مقابل نیز وزارت خارجه سوریه در ژوئیه همان سال بر اساس اصل مقابله به مثل، روابط خود را با کی‌یف قطع کرد.

البته اوکراین از سال ۲۰۱۸ به تدریج تصمیم به قطع روابط با دمشق گرفته بود، زمانی که از تجدید اعتبار اقامت کارکنان دیپلماتیک سوریه در کی‌یف خودداری کرد و باعث شد تا سفارت سوریه نیز وظایف خود را به حالت تعلیق در آورد.

همچنین در ماه مارس گذشته، اوکراین فهرستی از تحریم‌ها شامل ۳۰۰ نفر و ۱۴۱ شخص حقوقی از جمله بشار اسد، حسین عرنوس نخست‌وزیر سوریه و فیصل المقداد وزیر امور خارجه این کشور را به تصویب رساند بود. فهرستی که مقامات روسیه و چند مقام ایرانی را نیز در خود جای داده بود.

در آن برهه ولادیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین در سخنانی مدعی شد: «مردم سوریه در برابر جنایات دولتی، تنها ماندند و به اندازه کافی حمایت بین‌المللی از آن‌ها صورت نگرفت. بمب‌های روسیه شهرهای سوریه را نابود کردند و مسکو مجازات نشد».

از سوی دیگر «بشار اسد» رئیس‌جمهور سوریه نیز در اسفند سال گذشته در دیدار با ولادیمیر پوتین در مسکو تمام قد از عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین حمایت و از آن با عنوان «عملیات نازی زدایی» یاد کرد.

تیرگی روابط دمشق و کی‌یف در حالی است که در سوی دیگر ماجرا نیز روابط اوکراین با مخالفان بشار اسد گسترش یافته و کی‌یف در جریان زلزله جنوب ترکیه و شمال سوریه، کاروان‌های کمک‌رسانی خود را با پرچم معارضان به شمال سوریه اعزام کرد که توجه کاربران شبکه‌های اجتماعی را در پی داشت.

از سوی دیگر تروریست‌های سوری نیز در مارس سال گذشته در تظاهراتی در شهر «اعزاز» به مناسبت یازدهمین سالروز آغاز بحران سوریه، پرچم اوکراین را در کنار پرچم معارضان سوری به دست گرفتند و ضمن سر دادن شعار علیه دولت سوریه، حمله روسیه به اوکراین را نیز محکوم کردند.

شهر اعزاز. مارس ۲۰۲۲

در همین حال روزنامه واشنگتن پست در ۲۰ آوریل گذشته با انتشار گزارشی از اسناد لو رفته وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نوشت که سرویس اطلاعاتی اوکراین سال گذشته میلادی در نظر داشت مجموعه حملاتی را در سوریه علیه نیروهای روسیه و شبه‌نظامیان واگنر انجام دهد و در این راستا از شبه‌نظامیان کُرد کمک بگیرد؛ اما به دستور زلنسکی این عملیات در دسامیر سال گذشته لغو شد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.