نرخ ارز و سهمیه ایران در حج ۱۴۰۲ اعلام شد
سیدصادق حسینی به دنبال توافق ایران و عربستان درباره حج ۱۴۰۲ در نشست خبری که دوشنبه ۲۷ دیماه در سازمان حج و زیارت برگزار شد به تشریح آخرین جزئیات حج پرداخت و با یادآوری این که سفر اخیرشان به دعوت وزارت حج و عمره عربستان با هدف بازدید از اکسپوی حج ۲۰۲۳ و امضای تفاهمنامه حج انجام شده است، افزود: نمایشگاه اکسپوی حج ۲۰۲۳ به خوبی برگزار شد و ۷۰۰ شرکت عربستانی تمام خدمتی را که به زائران در حج و عمره میتوانستند ارائه دهند، معرفی کردند. فرق حج ۱۴۰۲ با گذشته در این است که در گذشته یک شرکت مشخص را در مقابل ایران قرار میدادند و تمام خدمات را الزاماً باید از آن شرکت میگرفتیم، اما اکنون تمام شرکتهای سعودی خدمات خود را در اکسپو عرضه کرده بودند و کشورها حق انتخاب داشتند که حداکثر صرفهجویی و کاهش قیمت را میتوان داشت.
او با اشاره به سهمیه حج ایران در سال ۱۴۰۲ گفت: ۸۷ هزار و ۵۵۰ نفر سهمیه حج ایران تعیین شده است که البته ما از وزارت حج عربستان درخواست داشتیم سهمیه حج ایران را با توجه به رشد جمعیت افزایش دهند. به طور طبیعی باید این سهمیه دو تا سه هزار نفر اضافه میشد که آنها اعلام کردند درخواست افزایش سهمیه را به یک سال بعد موکول کردهاند و از هیچ کشوری درخواست افزایش حج را نپذیرفتهاند.
حسینی اظهار کرد: قیمت نهایی هنوز استخراج نشده است. کمیته نرخگذاری تشکیل شده تا آخرین نرخها را استخراج کند و در روزهای آینده قیمت نهایی حج اعلام خواهد شد. البته قیمت گروهها واحد نیست، ما در حج امسال پنج گروه داریم که هزینههای هر یک متفاوت است.
رئیس سازمان حج و زیارت درباره نرخ ارز تخصیصی برای تبدیل هزینههای حج گفت: نرخ ارز براساس مصوب هیأت دولت ۲۸,۵۰۰ تومان تخصیص داده شده است که هزینه ارزی حج بر این اساس محاسبه میشود. نرخ ارز تخصیصی به حج نزدیک به ۱۵ درصد زیر قیمت بازار است که از دولت به همین خاطر تشکر میکنیم.
حسینی درباره هزینه ارزی حج که پیشتر حدود چهارهزار دلار اعلام شده بود، اظهار کرد: ۵۰ تا ۵۵ درصد هزینه حج هر زائر به اسکان مربوط است و چون این هزینه هنوز دقیق و کامل تعیین نشده است. مذاکرات شفاهی با هتلها انجام شده است و هتلهای زیادی برای همکاری با ایران اعلام آمادگی کردهاند و بعد از مذاکره و اجاره هتلها هزینه دقیق حج را میتوان اعلام کرد.
او درباره محدودیتهای حج، اظهار کرد: محدودیتهای سنی برداشته شده و درباره محدودیت واکسن که روزهای گذشته خبر آن اعلام شد، عربستان هنوز به ایران در اینباره اعلامی نداشته است.
حسینی همچنین گفت: از ۸۷ هزار نفر سهمیه حج ایران، ۳۷ هزار نفر در اولویت هستند که شامل افرادی میشود که سال ۹۹ هزینه حج را پرداخت کرده و به خاطر کرونا از این سفر باز ماندهاند. درباره الزام سفر این دسته افراد، ما از آنها خواهش میکنیم امسال مشرف شوند، اما اگر عذری داشتند هزینه و اولویت آنها محفوظ است.
او اضافه کرد: اولویت دوم، سپردهگذاران سال ۸۵ هستند که اگر آنها هم برای ثبتنام در کاروان مراجعه نکردند، سپردهگذاران سال ۸۶ فرا میخوانیم که شامل اولویتهای فروردین سال ۸۶ میشود و اگر آنها هم مراجعه نکنند، سراغ اولویتهای دیگر میرویم.
حسینی درباره پرداخت هزینه مابهتفاوت افرادی که سال ۹۹ هزینه ثبتنام کردهاند، گفت: امسال هنوز نمیدانیم عربستان بابت خدمات چقدر هزینه دریافت میکند، اگر آن هزینه افزایش نیابد، این افراد با همان هزینه قبلی اعزام میشوند، اما اگر هزینه خدمات در عربستان افزایش پیدا کند، مابهتفاوت آن را از زائران میگیریم.
او درباره کاهش مدت سفر حج بیان کرد: کاهش این مدت تابع مؤلفه پرواز است که به دلیل تحریمها ناچاریم از ظرفیت داخلی و هواپیمای خودمان استفاده کنیم که زمان سفر حج را طولانی میکند، اما اگر هواپیمای بزرگ در اختیار داشته باشیم مدت سفر حج به کمتر از ۳۰ روز کاهش مییابد. اگر سازمان هواپیمایی بتواند هواپیماهای کشورهای دیگر را اجاره کند و غربیها هم اذیت نکنند، مدت زمان سفر حج را کاهش میدهیم.
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه به مذاکره درباره دیه شهدای منا اشاره کرد و گفت: آنها معتقدند منا حادثه طبیعی بوده و آنها به هیچ کشوری دیه ندادهاند، ولی ما درخواستمان را کتبی و شفاهی مطرح کردیم.
او ادامه داد: استفاده از فرودگاه سوم نیز در مذاکرات با عربستان مطرح شده است. ایران قبلاً فقط از دو فرودگاه استفاده میکرد و فرودگاه طایف پیشنهاد شد که نظر مثبتشان (عربستان) را اعلام کردند.
حسینی همچنین از تفاهم با عربستان درباره رفع مشکلات راهاندازی کلینیکهای ایرانی و انتقال داروی ایرانی در زمان حج خبر داد.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: بخش زیادی از زائران امسال با قطار سریعالسیر از مکه به مدینه انتقال داده میشوند که قیمت پایینتری دارد. این اقدام برای نخستینبار صورت میگیرد.
او ادامه داد: یک اقدام تحولی دیگر که پیگیر هستیم بخشی از پخت غذا برای زائران در هتلها انجام شود، در این صورت کیفیت غذا افزایش مییابد. این اقدام در کاهش سرانه کارگزاران اعزامی و هزینه سفر تأثیر دارد.
رئیس سازمان حج و زیارت بیان کرد: کیفیت غذا را در حج ۱۴۰۲ ایدهآل درنظر گرفتهایم.
حسینی همچنین گفت: بسیاری از زوجین تمایل دارند هنگام حج کنار هم باشند، درحالی که سالهای گذشته اتاق مشترک برای زوجین نداشتیم، اما امسال به بخشی از کاروانها اتاق زوجین تخصیص میدهیم. اگر امسال تقاضا زیاد باشد سالهای بعد این سهمیه افزایش مییابد. البته این اقدام سبب افزایش هزینه میشود. برای همین امسال سهمیه کمتری درنظر گرفته شده است.
رئیس سازمان حج و زیارت سپس به تدابیری که برای منا پیشبینی شده است، اشاره کرد و افزود: اینترنت اختصاصی برای زائران ایرانی در منا قرار است امسال تأمین شود.
او ادامه داد: یکی از نگرانیها در سالهای قبل برای افراد مسن، گم شدن در منا بود که به همین منظور اپلیکیشنی طراحی شده و امیدوارم قبل از اعزام آماده استفاده شود.
حسینی گفت: صرفهجویی در هزینه هتلها یکی از تدابیر حج آینده است که هتلهای جدیدی شناسایی شده که قیمت مناسبی دارد و بخشی از زائران را با هدف کاهش هزینهها در آنجا استقرار میدهیم.
وی با اشاره به دغدغههایی که درباره سهمیه کارگزاران مطرح شده است، گفت: کاهش سرانه این سهمیه پیگیری میشود که در این صورت هزار نفر به سهمیه زائران اضافه میشود.
به گفته او، سرانه کارگزاران ۶.۴ درصد کل سهمیه حج بوده است که بنا داریم این سهمیه را به ۵ درصد برسانیم.
حسینی گفت: در روزهای آینده براساس نامهای که برای رئیسجمهور فرستاده شده است شورای عالی حج برگزار میشود و تمام نهادهای درگیر حضور مییابند و وظایف آنها تاکید میشود. در همین رابطه کتابی با عنوان فرایندهای حج و عمره که نقشه راه است، منتشر شده است که وظایف هر یک از دستگاهها را نیز مشخص میکند.
رئیس سازمان حج و زیارت درباره زمان ثبتنام، گفت: ثبتنام در کاروانهای حج که قرار بود ۳۰ دیماه انجام شود به خاطر شرایط کنکور ملغی شد و مناسبت معنوی دیگری را پیدا میکنیم که در روزههای آینده اعلام خواهد شد.
حسینی همچنین درباره برقراری عمره گفت: مهمترین مسأله عمره بازگشایی سفارتخانهها و حمایت کنسولی است که تا اتفاق نیفتد نمیتوان عمره را برگزار کرد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.