سرخط مهمترین اخبار
هشدار نماینده روسیه به آمریکا/ جزییات بسته تحریمی جدید اتحادیه اروپا علیه ایران
«نقض آتش بس فرمایشی پوتین»، «تصمیم پرحاشیه جدید بیبی»، «حمله تند طالبان به اعترافات جنجالی پرنس هری»، «پاشنه آشیل مخالفان مادورو»، «حمله هکرهای روس به آزمایشگاه هسته ای آمریکا»، «مک کارتی در آستانه پیروزی شکننده»، «همصدایی آلمان با متحدان برای حمایت نظامی از اوکراین»، «هفت شخص حقیقی ایران در لیست تحریمهای آمریکا» و «خیز هلند برای تعریف بسته تحریمی تازه اتحادیه اروپا علیه ایران» بخشی از سر خط مهم ترین اخبار در نیم روز گذشته بوده است.
نقض آتش بس فرمایشی پوتین
در ساعات منتهی به آغاز آتش بس یکجانبه پیشنهادی توسط پوتین، درگیری ها میان روسیه و اوکراین اوج گرفت بالاخص آن که رهبران کی یف پیشتر پیشنهاد رئیس جمهوری روسیه در باب برقراری آتش بس را ترفند خوانده بودند. به نوشته خبرگزاری رویترز، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای این کشور در امتداد خط تماس و در حالی که به اصول آتش بس متعهد بودند هدف قرار گرفتند. به گفته او اوکراین مناطق مسکونی و مواضع نظامی روس ها را گلوله باران کرد.در همین راستا خبرگزاری دولتی تاس هم گزارش داد که اندکی بعد از اجرای آتش بس، مقام های تحت حمایت روسیه اوکراین را متهم کردند که که مناطق مرکزی دونتسک را هدف گلوله های توپخانه ای اش قرار داده است. پوتین روز پنجشنبه در اقدامی غافلگیر کننده فرمان آتش بس ۳۶ ساعته اعلام کرد و گفت که این آتش بس تا پایان جشن کریسمس ارتدوکس های روس یعنی تا شنبه ادامه داشته باشد.
تصمیم پرحاشیه جدید کابینه تندرو بی بی
کابینه راست گرای اسرائیل می گوید که در پاسخ به تلاش فلسطینی ها برای وادار کردن دیوان بین المللی دادگستری برای اظهار نظر درباره اشغال چند دهه گذشته این سرزمین، مجموعه ای از اقدام های تنبیهی را تصویب کرده است. به نوشته الجزیره، تدابیر اعلام شده توسط کابینه امنیتی جناح راست نتانیاهو، شامل استفاده از پول فلسطینی ها برای پرداخت غرامت به خانواده های شهرک نشین ها و سربازان اسرائیلی است که به ادعای کابیته تندرو توسط فلسطینی ها هدف قرار گرفته اند و تعلیق ساخت و ساز فلسطینی ها در برخی مناطق کرانه باختری تحت اشغال. دفتر نتانیاهو گفته که این اقدام ها پاسخی به تصمیم تشکیلات خودگردان فلسطین برای جنگ سیاسی و حقوقی علیه کابینه اسرائیل است. همزمان ایتامار بن گویر، وزیر امنیت اسرائیل، چهره تندرو پر حاشیه با انتشار پیامی در توئیترش نوشت که امیدوار است اقدام های بیشتری علیه کسانی که به ادعای او علیه تروریسم حمایت کرده و بر اسرائیل فشار می آورند، اتخاذ شود. عباراتی پرحاشیه که می تواند پس لرزه های بسیاری داشته باشد.
حمله تند طالبان به پرنس هری؛ حقانی سلطنت بریتانیا را به جنایت جنگی متهم کرد!
طالبان شاهزاده پرنس هری را به دلیل اعترافش به قتل ۲۵ نفر در حین انجام وظیفه نظامی در افغانستان محکوم کرده و یک مقام ارشد افغانستان نیز سلطنت بریتانیا را به کشتن غیر نظامیان بی گناه متهم کرده است. به نوشته الجزیره، انس حقانی، رهبر طالبان گفت ما بررسی کرده و متوجه شدیم روزهایی که شاهزاده هری از کشته شدن ۲۵ نفر طالب می گوید، در هلمند تلفاتی نداشتیم، از همین رو روشن است که غیر نظامیان و مردم عادی هدف قرار گرفته اند.او گفت این داستان بخشی از جنایت جنگی ۲۰ ساله حضور نظامی غرب در افغانستان است، این تصور کامل جنایت مرتکب شده توسط آنها نیست. رهبر طالبان پیشتر هم پادشاه بریتانیا را به جنایت جنگی متهم کرده بود.
پاشنه آشیل مخالفان مادورو
به گفته قانونگذاران و تحلیلگران، اپوزسیون چند شاخه و منشعب شده ونزوئلا که این هفته رهبر تازه اش را منصوب کرد با چالش های کوتاه مدت بزرگی در انتخاب نامزدی برای تصدی پست ریاست جمهوری و ادامه گفتگوها با دولت حاکم روبرو است. به نوشته خبرگزاری رویترز، مجمع ملی اپوزسیون ونزوئلا بعد از برکناری خوان گوایدو، به عنوان رهبر موقت، ضمن انتخاب رهبری تازه، کمیسیونی را هم برای مدیریت دارایی های خارجی از جمله پالایشگاه نفت سیتگو پترولیوم تعریف کرد. اپوزسیون ونزوئلا به دلیل داشتن حمایت های خارجی این توان را دارد دارایی خارجی این کشور از جمله یک میلیارد دلار طلای ذخیره شده در بانک انگلیس را کنترل کند. در شرایط کنونی چالش اصلی اپوزسیون ونزوئلا نبود یک صدایی است و همین مقوله موجب شده تا ناظران بگویند مخالفان دولت مادورو برای پیروزی در کارزار ریاست جمهوری ۲۰۲۴ باید وحدت انتخاباتی داشته باشند در غیر این صورت بازنده هستند.
حمله هکرهای روس به آزمایشگاه ها هسته ای آمریکا
براساس سوابق اینترنتی بررسی شده توسط رویترز و پنج کارشناس امنیت سایبری، یک تیم هکری روس موسوم به Cold River در تابستان سالی که گذشت سه آزمایشگاه تحقیات هسته ای در ایالات متحده را هدف قرار دادند. به نوشته خبرگزاری رویترز، براساس اسناد موجود بین ماه های اوت و سپتامبر، زمانی که پوتین اعلام کرد که روسیه مایل به استفاده از سلاح هسته ای برای دفاع از قلمروی خود است، این گروه هکری آزمایشگاه های این کشور را هدف قرار داد و به دانشمندان هسته ای آمریکا ایمیل های فیک فرستاد تا بتواند رمز عبور آنها را به دست بیاورد. رویترز قادر به تعیین دلیل هدف قرار گرفتن آزمایشگاه ها و موفقیت آمیز بودن تلاش هکرها برای نفوذ نیست. سخنگوهای این آزمایشگاه ها نیز در پاسخ به سوالی درباره موفقیت آمیز حمله ها سکوت اختیار کرده اند.به گفته محققان امنیت سایبری و مقام های دولت های غربی کمپین های هکری روس از زمان حمله به اوکراین، حملات سایبری اش را تشدید کرده است.
مک کارتی در آستانه پیروزی شکننده؟
کوین مک کارتی، نماینده جمهوری خواه توانست حمایت گروهی از جریان های راست تندرو و رادیکال مجلس نمایندگان آمریکا را برای ریاست مجلس نمایندگان را به دست بیاورد با این همه به نظر نمی رسد حمایت این گروه نیز نمی تواند به ناکارامدی و تنش عمیق حاکم پایان دهد. به نوشته خبرگزاری رویترز، در جریان دوازدهمین دور رای گیری در چهار روز حداقل ۱۰ جمهوری خواه که با مک کارتی مخالف بودند به او رای دادند، این رخداد نشان از آن است که پس از ارائه طیف وسیعی از امتیازها به جناح راست، چشم انداز ریاست احتمالی مک کارتی رو به بهبود است. با این همه حداقل ۵ نفر از جمهوری خواهان به هنگام اعلام فهرست به او رای منفی دادند. مک کارتی ۵۷ ساله در باره مخالفانش گفت که خواهد دید که برخی از افراد که علیه من رای داده اند، به من رای خواهند داد.علیرغم خوش بینی های حاکم، برخی از قانونگذاران جمهوری خواهان گفتند که انتظار ندارند مک کارتی رای کافی از ۲۰ نماینده تندرو به دست آورد تا اکثریتی را که بدان دست نیافته را تضمین کند.
هم صدایی آلمان با متحدان برای حمایت نظامی از اوکراین
دولت آلمان اعلام کرد که نفربرهای زرهی و باتری های موشک پاتریوت را به اوکراین ارسال خواهد کرد. این خبر بعد از گفتگوهای رهبران آمریکا و آلمان و با انتشار بیانیه ای رسانه ای شد. به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، این اقدام بعد از آن صورت گرفت که فرانسه اعلام کرد که به زودی با اوکراین برای آماده کردن فرایند تحویل خودروهای جنگی زرهی رایزنی خواهد کرد. ریاست جمهوری فرانسه گفت که برای اولین بار این نوع ناوشکن ساخت غرب در اختیار ارتش اوکراین قرار خواهد گرفت. دولت المان مشخص نکرده است که چه تعداد جنگده و و در چه بازه زمانی ارسال می کند. در این بیانیه آمده است که آلمان نیروهای اوکراینی را نیز آموزش خواهد داد. در این بیانیه ضمن اشاره به تلاش آمریکا برای ارسال باتری موشک پدافند هوایی پاتریوت به اوکراین گفت که آلمان در تامین یک باتری دفاعی اضافی پاتریوت به اوکراین به ایالات متحده می پیوندد.
هشدار نماینده روسیه به آمریکا و تروئیکای اروپا؛ غرب به دنبال پلن بی است
نماینده روسیه در وین در پیامی از رویکرد آمریکا و شرکای اروپایی آن نسبت به حلوفصل مسئله هستهای ایران انتقاد کرد. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در صفحه توییتر خود نوشت: ادعاها مبنی بر عرضه پهپادها[از سوی ایران به روسیه] بهانهای ناشیانه برای متوقف کردن(اگر نگوییم برچیدن) مذاکرات وین درباره برجام است.
اولیانوف ادامه داد: به نظر میرسد که آمریکا و تروئیکای اروپا وسوسهی به جریان انداختن «پلان B»[نقشه دوم] را در سر دارند. اشتباه بزرگی است. مشکل میتوان انتظار داشت که چنین برنامهای یک گزینه باورپذیر باشد. احتمالا فقط یک برنامه از پیششکستخورده است.
قرار گرفتن هفت شخص حقیقی ایرانی در لیست تحریم آمریکا
فارس نوشت: وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد اسامی هفت شخصیت حقیقی دیگر را به فهرست تحریمهای خود علیه ایران اضافه کرده است.ارتباط با صنایع هوایی قدس و سازمان صنایع هوا-فضا بهانه تحریمی این افراد بوده است.وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای گفته ۶ فرد مرتبط با «صنایع هوایی قدس» که جزو شرکتهای کلیدی سازنده پهپادهای ایرانی است را در فهرست تحریمها قرار داده است.آمریکا مدعی شده جمهوری اسلامی ایران پهپادهای ساخت این شرکت را برای استفاده روسیه از آنها در جنگ اوکراین به مسکو عرضه کرده است.طبق اعلام خزانهداری آمریکا، این وزارتخانه علاوه بر این، تحریمهای پیشین خود علیه «صنایع هوایی قدس» را گستردهتر کرده تا یکی از شرکتهای تابعه آن به نام «شرکت صنایع طراحی و ساخت هواپیماهای سبک» نیز مشمول نهادها و افراد مندرج در فهرست SDN شود.نهاد آمریکایی مضاف بر این، گفته مدیر «سازمان صنایع هوا-فضای ایران» که سازمانی کلیدی با وظیفه نظارت بر برنامههای موشکهای بالیستیک ایران است نیز در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفته است.در همین ارتباط، ژانت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا گفته آمریکا «فوراْ علیه افراد و سازمانهای حامی برنامههای پهپادی و موشکی ایران اقدام خواهد کرد.»
خیز هلند برای تعریف بسته تحریمی جدید اتحادیه اروپا علیه ایران
ایسنا نوشت:رهبران احزاب اکثریت پارلمان هلند در نامهای مشترک، خواستار اعمال بسته تحریمی جدید اتحادیه اروپا علیه ایران شدند.به گزارش شبکه بلومبرگ، رهبران ده حزب پارلمان هلند از اتحادیه اروپا خواستند که با یک بسته تحریمی جدید، فشار بیشتری علیه ایران اعمال کند.رهبران این احزاب که نماینده اکثریت پارلمان هلند هستند، در نامهای مشترک که در روزنامه فولکس کرانت منتشر شده است، پیشنهاد کردهاند که سپاه پاسداران ایران در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا قرار بگیرد و مقامات ارشد ایران و خانوادههایشان به دلیل آنچه «نقض حقوق بشر» عنوان شده است، تحریم شوند.این درخواست پس از طرح مشابه پارمان هلند که در ماه دسامبر تایید شد و پیش از نشست وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در اواخر ژانویه مطرح میشود.پارلمان این کشور، در ماههای گذشته با مطرح کردن اظهاراتی مداخلهجویانه درباره امور داخلی ایران، از دولت این کشور خواسته بود که لغو عضویت ایران در کمیته وضیعت زنان سازمان ملل را پیگیری کند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.