ایمیل‌های روسیه درباره جنگ هسته‌ای لو رفت

به گزارش نیوزویک، این ایمیل‌ها که با «نیوزویک» به اشتراک گذاشته شده‌اند در روز‌های ۱۷ مارس، ۲۱ مارس و ۱۲ آوریل ارسال شده اند. این ایمیل‌ها توسط یکی از ماموران سرویس امنیت فدرال روسیه به «ولادیمیر اوسچکین» یک فعال حقوق بشر روسی که وب سایت مرتبط با افشای فساد‌های مالی روسیه به آدرس www. Gulagu. net را اداره می‌کند ارسال شده‌اند.

از روز ۴ مارس منبع اطلاعاتی در سرویس امنیت فدرال روسیه به طور منظم ایمیل‌هایی را به اوسچکین ارسال کرده که نشان دهنده خشم و نارضایتی درون نهاد‌های امنیتی از جنگی است که به دلیل فرمان پوتین علیه اوکراین کشور همسایه در تاریخ ۲۴ فوریه آغاز شد. ایمیل‌های تازه در تاریخ نوامبر نشان می‌دهند که یک جنگ داخلی میان نزدیک‌ترین متحدان پوتین در گرفته است.

«ایگور سوشکو» مدیر اجرایی گروه تحقیقاتی «باد تغییر» یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در واشنگتن مکاتبات را از زبان روسی به انگلیسی ترجمه کرده است. او تمام ایمیل‌ها را به طور کامل با نیوزویک به اشتراک گذاشت. ایمیل‌ها توسط «کریستو گروزف» کارشناس سرویس امنیت فدرال روسیه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند او اشاره کرده که ایمیل‌ها را به دو مخاطب واقعی (فعال در سرویس امنیت فدرال یا پیش‌تر فعال) نشان داده است و آنان تردیدی نداشتند که نویسنده ایمیل‌ها یکی از همکاران آنان در سرویس امنیت فدرال بوده است.

این ایمیل‌ها ماه‌ها پیش از طرح تهدید آمادگی روسیه برای کاربرد تسلیحات هسته‌ای به منظور دفاع از تمامیت ارضی روسیه از سوی پوتین ارسال شده بودند. «جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده در تاریخ ۶ اکتبر گفت که خطر یک «آرماگدون» هسته‌ای در بالاترین سطح خود از زمان بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ میلادی به این سو قرار دارد زمانی که بسیاری از احتمال وقوع یک جنگ هسته‌ای می‌ترسیدند.

«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت که واشنگتن و مسکو مذاکراتی را با هدف کاهش لفاظی‌ها در مورد استفاده احتمالی روسیه از تسلیحات هسته‌ای انجام داده‌اند و صحبت درباره حملات هسته‌ای در هفته‌های اخیر کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

در ایمیل ارسال شده در تاریخ ۱۷ مارس که تنها چند هفته پیش از آغاز جنگ نوشته شده بود نویسنده اشاره کرده بود که اگرچه درگیری با اوکراین «تصمیمی فراتر از منطق و عقل سلیم» است نهاد‌های امنیتی امیدوار هستند که «(پوتین) مرتکب حماقت آشکاری، چون استفاده از تسلیحات هسته‌ای» نشود.

 

در ایمیل اشاره شده که در این باره تردید وجود دارد که پوتین از سلاح هسته‌ای استفاده کند، زیرا در آن صورت روسیه با اقدامات متقابلی مواجه خواهد شد. در ایمیل آمده است: «یک حمله هسته‌ای عظیم: حتی اگر فرض کنیم که از نظر فنی ممکن است و تمام حلقه‌های زنجیره از تمام دستورات پیروی خواهند کرد که من فکر نمی‌کنم این گونه باشد باز هم منطقی نیست. چنین حمله‌ای به همگان آسیب خواهد رساند».

چند روز پس از آن، عامل سرویس امنیت فدرال روسیه در ایمیلی نوشته بود که کاربرد تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی علیه اوکراین به معنای «شکست روسیه» در چشم دشمنان و کشور‌های بی‌طرف است.

عامل امنیتی در ایمیلی در تاریخ ۱۲ آوریل اشاره کرده بود که حمله اتمی پوتین در جنگ او با اوکراین «هیچ نتیجه‌ای نخواهد داشت» و می‌تواند «باعث برانگیختن پیامد‌هایی شود که هیچ فایده‌ای نخواهد داشت».

این افشاگر هم چنین اشاره کرده بود که در صورت تلاش پوتین برای صدور فرمان حمله هسته‌ای زنجیره فرماندهی در کرملین مانع از این کار خواهد شد. او افزوده است: «یعنی اگر» از نظر فنی «امکان‌پذیر باشد، هیچ قطعیتی برای آن وجود ندارد. به طور دقیق تر، برای شروع، این امر مستلزم رضایت تمام دست اندرکاران (برای اجرای یک حمله هسته ای) است که امری پیچیده به نظر می‌رسد. نیاز است که قابلیت‌های فنی با خواسته‌ها مطابقت داشته باشند و همه چیز در این مورد دشوار است».

او در ادامه می‌افزاید: «روسیه هم چنین باید به گونه‌ای موشک هسته‌ای را پرتاب کند که موشکی به همان اندازه سرگرم کننده! به نقطه مبداء اصابت نکند (منظور او حمله هسته‌ای متقابل از سوی از غرب است) و مداخله سایر کشور‌ها را بر فراز خاک روسیه در نظر بگیرد. هم چنین، موشک‌ها باید به اهداف برسند، زیرا رهگیری چنین موشک‌هایی بر فراز خاک ما می‌تواند پیامد جانبی ناخوشایندی را به همراه داشته باشد که همه چیز را تحت تاثیر قرار می‌دهد».

در همان ایمیل عامل سرویس امنیت فدرال روسیه از عدم استراتژی کرملین در جنگ انتقاد کرده و انتقاد را متوجه پوتین به دلیل شکست‌های نظامی روسیه در اوکراین دانسته است. او نوشته بود: «اوج مشکل روسیه اکنون توسط شخص توسط پوتین ایجاد شده است و این بدان خاطر است که او از مدت‌ها پیش خواسته‌های سیاسی‌اش را بالاتر از هر مصلحت نظامی، اجتماعی و اقتصادی قرار داده است. ما راهبردی نداریم. همین دو هفته پیش، این امید وجود داشت که بحران فعلی رهبری عالی کشور را مجبور به عقب نشینی مسئولانه، ارزیابی وضعیت و جستجوی راه حل‌های واقعی برای وضعیت فعلی کند».

در ادامه آمده است: «با این وجود، در عوض رفتار بازیکنی را می‌بینیم که در هیجان دچار فروپاشی شده است و سعی می‌کند به هر قیمتی شرط‌های باخته خود را پس بگیرد و کسی نیست که جلوی او را بگیرد و محیط پیرامونی‌اش به این رفتار دامن می‌زند. شما حتی می‌توانید غرولند و گلایه‌ها را در میان اعضای سرویس امنیت فدرال روسیه مشاهده کنید».

«ماکس برگمان» مدیر برنامه اروپا در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS) پیش‌تر به «نیوزویک» گفته بود: «اکنون پوتین به دنبال یافتن راهی برای تغییر مسیر درگیری است». او می‌افزاید: «واقعیت آن است که روسیه نمی‌تواند از ذخایر عظیم تسلیحات هسته‌ای خود استفاده کند تنها کاری که می‌تواند انجام دهد آن است که به نوعی تهدید به استفاده از آن را مطرح کند».

با این وجود، برگمان ارزیابی کرد که اگر اوکراین به دستاورد‌های بزرگ ادامه دهد و به کریمه نزدیک شود سناریوی تهدیدات هسته‌ای بسیار جدی‌تر خواهد شد. این تحلیلگر می‌افزاید که باور دارد پوتین در آن صورت به احتمال زیاد به استفاده از تسلیحات هسته‌ای متوسل می‌شود هم چنین اگر فراخوان بسیج بخشی از ذخایر روسیه در جنگ بی‌اثر شود احتمال دارد این کار را انجام دهد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.