خطر جنگ هستهای بیخ گوش اروپاست؟
رئیسجمهور روسیه به تازگی اعلام کرده هر تهدیدی علیه تمامیت ارضی کشورش را به شدیدترین شکل پاسخ خواهد داد.
این هفته، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، اولین بسیج عمومی نسبی پس از جنگ جهانی دوم را اعلام کرد؛ روسیه «سلاحهای تخریب مختلفی» در اختیار دارد که برخی از آنها مدرنتر از سلاحهای ناتو هستند. رئیس کاخ کرملین در حالی که از جذب ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره خبر داده بود، تهدید کرد اگر تمامیت ارضی کشورش به خطر بیفتد، از همه ابزارهای موجود برای محافظت از مردمش استفاده خواهد کرد. او گفته بود «کسانی که علیه ما از باج خواهی هستهای استفاده میکنند باید بدانند که گلباد میچرخد. (همه را درگیر کند)»
پوتین در سخنانی، راهحل مسالمتآمیز برای حل بحران در اوکراین را برای کشورهای غربی بیمعنی دانست و گفت: «روسیه سلاحهای زیادی برای پاسخ دادن دارد و این یک بلوف نیست.»
در حالی که بن هاجز، ژنرال سابق آمریکایی که به عنوان فرمانده عالی نیروهای آمریکا در اروپا خدمت کرده است، انتظار دارد که نیروهای ذخیره پوتین «خوراک توپ جنگی» شوند، دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا از قبل در مورد جنگ جهانی سوم هشدار داده است. او حتی در سال ۲۰۱۸ در دیدار با مقامات ارشد پنتاگون به ارتش آمریکا دستور داد خود را برای یک جنگ جهانی آماده کنند. او حتی در رقابتهای انتخاباتی خود گفته بود به دلیل قدرت هستهای باید با روسیه روابط خوبی داشت.
دولت بایدن نیز در هشدارهایی محرمانه به پوتین اخطار داد که استفاده از سلاحهای هستهای در اوکراین میتواند پیامدهای سنگینی به همراه داشته باشد. برخی مقامات آمریکایی میگویند بایدن پیشتر نیز به صورت علنی به ولادیمیر پوتین درمورد استفاده از سلاحهای هستهای در جنگ اوکراین اخطار داده بود. مشاور ارشد «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین هم ادعا کرد که درصورت استفاده روسیه از سلاح هستهای، جهان وارد رقابت تسلیحاتی میشود. «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مصاحبه اخیر خود اعلام کرد باید اظهارات «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، درباره استفاده از تسلیحات هستهای در حملات به اوکراین جدی گرفته شود چراکه او بلوف نمیزند.
خطر درگیری هستهای در اروپا واقعیتر از همیشه است. در واقع روسیه یکی از قدرتهای هستهای است. در عمل، پوتین در سال ۲۰۱۸ موشک مافوق صوت کینژال Kinzhal را عملیاتی کرد که میتواند یک بمب معمولی با وزن ۴۸۰ کیلوگرم یا حتی یک کلاهک اتمی را تا حداکثر فاصله ۱۲۳۵۰ کیلومتر پرتاب کند.
طبق آماری که نشریه ایندیپندنت منتشر کرده است کشور روسیه حدود ۴۴۷۷ کلاهک هستهای در اختیار دارد که از این میان ۱۵۸۸ مورد کلاهک استراتژیک هستند که توانایی سوار شدن بر موشکهای بالستیک را دارند. پایگاههای نظامی و بمب افکن روسیه نیز دارای ۹۷۷ کلاهک هستهای استراتژیک دیگر هستند. از طرفی دیگر نیز روسیه حدود ۱۹۱۲ کلاهک غیراستراتژیک در اختیار دارد که آنها را به عنوان ذخیره انبار کرده است.
پیشتر، ساموئل رامانی، تحلیلگر ژئوپلیتیک یک اندیشکده دفاعی و امنیتی انگلیس درباره احتمال وقوع این جنگ توضیح داد که وقوع جنگ هستهای یا جنگ جهانی سوم در اوکراین و فراتر از مرزهای این کشور محتمل نیست. او همچنین اظهار کرد: «مسکو در استفاده از تهدید به جنگ هستهای برای جلوگیری از سیاستهای امنیتی غربیها که مغایر با منافع روسیه است، سابقهای طولانی دارد و این بار قصد دارد با این تهدیدات از ارسال تسلیحات سنگین اعضای ناتو به اوکراین جلوگیری کند.»
در ماه آوریل، صدراعظم اتریش حداقل تلاش کرد با پوتین پشت میز مذاکره بنشیند. دیگران فقط در مورد مذاکرات ضروری صحبت میکنند - بدون اینکه گفتههای خود را عملی کنند. مدتی است که ساعت ۱ دقیقه قبل از ۱۲ (شرایط بحران و بزنگاه) را نشان میدهد. حتی رئیس دولت چین نیز به ارتش دستور داده است که برای ج آماده شوند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.