اظهارات محسن هاشمی درباره  رد صلاحیت پدرش

انتخابات و حواشی پیرامون آن در کشورمان همواره طرفداران خود را دارد و جدای از خود مقوله انتخابات، فرآیندهای در جریان و در نهایت نتیجه آن همواره حواشی پیرامونی انتخابات به لحاظ ارزش خبری دست‌کمی از خود رخ‌دادهای انتخاباتی نداشته است.

چنانکه پر اهمیت‌ترین حواشی انتخابات به ویژه در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس همواره بحث رد صلاحیت برخی کاندیداهای انتخاباتی بوده که گاهی با واکنش‌هایی نیز مواجه گردیده و رد صلاحیت‌شدگان به انحای مختلف به این مساله واکنش‌های متفاوتی نشان داده‌اند. در این میان شاید بتوان گفت که مهم‌ترین رد صلاحیتی که از ابتدای انقلاب تا کنون در ادوار مختلف ریاست جمهوری صورت گرفته ماجرای رد صلاحیت مرحوم آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی رئیس سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده که آن زمان فعالان سیاسی و حتی اکثر مردم را به حیرت واداشت و هنوز هم در نوع خود جای تامل و تفکر دارد.

از همان زمان تا کنون نیز همواره این پرسش در اذهان جامعه و سیاسیون بوده که چطور می‌شود شخصیتی همچون آیت‌ا... هاشمی که یکی از شخصیت‌‌های برجسته نظام بوده و در اکثر مناصب و موقعیت‌های مهم و حساس کشور قرار داشته برای حضور در انتخابات رد صلاحیت شود. گرچه چند ماه پیش پرده از برخی اسرار روز بررسی صلاحیت‌ها برداشته شد و حجت‌الاسلام حیدرمصلحی وزیر وقت اطلاعات از اتفاقات در روایت آنچه در روز بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان اتفاق افتاد گفت: «در جلسه شورای نگهبان شرکت کردم و چیزی را که به جمع‌بندی رسیده بودم خواندم. فقها و حقوق‌دانان شورای نگهبان هر چه در ذهنشان گشتند تا «ان‌قلتی» به صحبت‌های من بیاورند، نتوانستند. فقط یکی از حقوق‌دان‌های شورای نگهبان سؤالی را مطرح کرد که من گفتم، اینجا نظام موردبحث است و من شخص را نمی‌گویم.

برای این نظام بسیاری افراد بزرگ فدا شده‌اند. بعد آقایان تصمیم گرفتند.» پس از این اظهارات بود که مشخص شد در برخی موارد برخی نهادهای خاص نیز ورود کرده و در مورد صلاحیت‌ها نظر می‌دهند. اتفاقی که در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری نیز به گونه دیگری تکرار شد و جدای از رد صلاحیت چهره‌هایی چون محمود احمدی‌نژاد و اسحاق جهانگیری آنچه بر آیت‌ا... گذشت این بار دامن علی لاریجانی را گرفت تا بازهم صحبت‌های مصلحی برای همگان تداعی شود. هر چند که تفاوت میان آیت‌ا... هاشمی و لاریجانی در نوع واکنش و رویکرد آنها بود.

جایی که آیت‌ا... برای عدم ایجاد مشکل احتمالی نظر شورای نگهبان را پذیرفت اما علی لاریجانی با واکنش‌های مکرر و درخواست‌های پی در پی در باره انتشار علل رد صلاحیتش طی چند ماه بالاخره توانست دلایل رد صلاحیت را جویا شود و نسبت به آن نیز واکنش نشان دهد. این در حالی است که برخی معتقدند این شرایط و موقعیت است که ایجاب می‌کند تحولات پیرامون انتخابات در چه شرایطی و چگونه رقم بخورد؛ چه کسانی حاضر شوند و بمانند و چه کسانی رد شده و بروند. 

*داستان یک حضور انتخاباتی

رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران در خصوص چگونگی تصمیم مرحوم آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ اظهار داشت: آن سال، بحث ضرورت حضور آیت‌ا... هاشمی به‌طورجدی مطرح و از سوی شخصیت‌های سیاسی و حتی بخشی از مردم عادی پیگیری می‌شد.

شخصیت‌های برجسته‌ای مانند آیت‌ا... سیستانی، آیت‌ا... وحید، آیت‌ا... اردبیلی، آیت‌ا... محقق داماد، آیت‌ا... یثربی و شمار زیادی از نمایندگان مجلس، با تماس مستقیم یا ارسال پیغام، تأکید می‌کردند که ثبت‌نام ایشان، ضروری و به نفع انقلاب، نظام و مردم است. شخص آقای خاتمی هم آمدند و تأکید کردند، صلاح بر این است که ایشان نامزد انتخابات شوند.

هم‌زمان، مطالبات فعالان سیاسی شناخته‌شده و مردم هم در جریان بود و بی‌اعتنایی و پاسخ منفی دادن به این مطالبات گسترده، کار ساده‌ای نبود. محسن هاشمی گفت: طبیعتاً، عده‌ای مخالف ورود و حضور انتخاباتی آیت‌ا... هاشمی بودند. ازجمله، آقای مصلحی، وزیر اطلاعات وقت، موضعی منفی اعلام کرد که واکنش‌های رسانه‌ای زیادی به‌ویژه در مطبوعات داشت آقای سیدمحمد خامنه‌ای نیز در گفت‌وگویی، مخالفت خود با نامزدی ایشان را اعلام کرد ایشان هم سرانجام، پاسخ دادند که اگر جمع‌بندی من، ثبت‌نام شد، خوب است که این جمع‌بندی را با رهبری در میان بگذارم و اگر ایشان مخالفت نکردند، نامزد خواهم شد.

وی افزود: پس از ثبت نام فضای خوبی در کشور ایجاد شد و ثبت‌نام آیت‌ا... هاشمی بسیار مثبت تلقی شد. فرزند ارشد مرحوم آیت‌ا... هاشمی در مورد اینکه از چه زمانی زمزمه‌ها و خبر‌های رد صلاحیت را متوجه شدند بیان کرد: اواخر اردیبهشت خبر‌های غیررسمی درباره رد و تأیید صلاحیت نامزد‌ها همچنان به گوش می‌رسید. آخرین نظرسنجی‌ها نشان می‌داد که مشارکت در انتخابات بیش از ۵۰ درصد خواهد بود و ۴۰ درصد آرا متعلق به آیت‌ا... هاشمی است. شایعاتی هم شنیده می‌شد که برخی نظامیان ارشد به شورای نگهبان گفته‌اند اگر ایشان رد صلاحیت شود، ممکن است دچار مشکل امنیتی شویم. آقای عیلخانی هم به دیدار آیت‌ا... هاشمی آمدند و گفتند که علی لاریجانی پیام داده، از نامزدی انتخاباتی‌تان حمایت و به شما کمک خواهند کرد. 

*از توصیه برای انصراف تا رد صلاحیت

محسن هاشمی گفت: ۳۰ اردیبهشت‌ماه بود که حضور پررنگ پلیس در شهر احساس می‌شد. آقای روحانی آمدند منزل نزد آیت‌ا... هاشمی و گفتند شورای نگهبان او را شب دعوت کرده و خواسته‌اند که از آیت‌ا... هاشمی بخواهد، انصراف دهند. البته طبق خبری که قبلاً به ما رسیده بود تصمیم گیران اصلی آن‌ها در جلسه‌ای گفته بودند اگر ایشان ثبت‌نام کند، ابتدا فشار می‌آوریم که انصراف دهند.

همین اتفاق هم افتاد و پیغام ارسالی‌شان از طریق آقای روحانی مشابه بود وی ادامه داد: زمانی که به دفتر رفتند آقای لاریجانی هم که آن زمان رئیس مجلس بودند، همین پیغام را آوردند و از ایشان خواستند که انصراف دهند، زیرا امکان رد صلاحیت هست. رئیس سابق شورای شهر تهران درباره رد صلاحیت آیت ا... هاشمی و توضیحات شورای نگهبان اظهار کرد: روزی یکی از اعضای شورای نگهبان آمد و فضا و وقایع جلسه بررسی صلاحیت را تعریف کردند و مواردی از اقدامات شورا را گفتند؛ ازجمله به حضور آقای مصلحی وزیر اطلاعات وقت در جلسه شورای نگهبان اشاره کردند که برخلاف رویه معمول جلسات رسمی و غیررسمی شورای نگهبان اتفاق افتاده بود.

آقای مصلحی اخیراً اعلام کردند، آن زمان، پس از جمع‌بندی گزارش‌ها از «کف خیابان» درباره پیروزی انتخاباتی قطعی آیت‌ا... هاشمی به یقین رسیده. البته، بحثی هم آن زمان مطرح بود که اختلافاتی میان اعضای شورای نگهبان ایجاد شده و آقای مؤمن و دیگران حتی تهدید به استعفا هم کرده بودند. آن‌ها به شیوه بررسی نامزد‌ها مخصوصاً، بررسی پرونده آیت‌ا...هاشمی اعتراض داشتند. هاشمی تصریح کرد: البته ایشان قهر نکردند و از انتخابات کنار نکشیدند و ازقضا، حضور فعالی هم داشتند.

همچنین در اکوایران ببینید : رفتار دوگانه روسیه در حمله اسرائیل به لاذقیه

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.