سرنوشت برجام در دولت رئیسی چه خواهد شد؟

زمان زیادی به رونمایی از کابینه ابراهیم رئیسی باقی نمانده؛ در این میان حضور برخی چهره‌ها در کابینه رئیسی تا حدود زیادی قطعی شده و در عین حال حضور برخی نیز گویا به رایزنی‌های دقیقه نودی گره خورده است. عباس سلیمی نمین از فعالان سیاسی اصولگرا بر این باور است که وزیر خارجه دولت رئیسی تا حدود زیادی قطعی شده است او باقری کنی را منتفی می‌داند و حضور امیرعبداللهیان و قائم مقامی صفری را تایید می‌کند. 

او در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین بر این نکته تاکید دارد که رئیسی برخلاف ادعای برخی جریانات سیاسی که او را متهم به سهم دهی می‌کردند، عمل کرد و در برابر سهم‌خواهی، تمام قد ایستاده است. 

سلیمی نمین به استفاده رئیسی از حدود ۴ نفر از وزرای کابینه روحانی در کابینه‌اش، اشاره می‌کند و می‌گوید رئیسی به موضعگیری‌های برخی جریانات تندرویِ طیفِ اصولگرایی نسبت به دولت آقای روحانی توجهی نکرد.

این چهره سیاسی اصولگرا، حضور برخی چهره‌های منسوب به دولت احمدی‌نژاد به ویژه در تیم اقتصادی رئیسی را منفی نمی‌داند و در مورد حضور فرزین بر این باور است که او نه با احمدی‌نژاد و نه با حلقه اطرافیان وی، پیوند فکری ندارد از این رو حضورش پیام نگران‌کننده‌ای هم نخواهد داشت. 

مشروح مصاحبه خبرگزاری خبرآنلاین با عباس سلیمی نمین از چهره‌های سیاسی اصولگرا را می‌خوانید؛

*************

*آقای سلیمی نمین! براساس آخرین خبرها، لیست کابینه آقای رئیسی فردا به صحن مجلس ارائه می شود. پیش بینی شما از چینش کابینه دولت رئیسی چگونه است ؟ با توجه به اینکه اسامی برخی افراد هم جدی شده است..

در مورد کابینه آقای رئیسی که لیست پیشنهادی ایشان به مجلس منتشر خواهد شد نکاتی وجود دارد که باید مدنظر قرار گیرد. آقای رئیسی توسط برخی جریانات سیاسی متهم می‌شد یا چنین نسبتی را می‌دادند که ایشان متاثر از یک جریان از اصولگرایان خواهد بود  و آنها آقای رئیسی را وادار به سهم دهی خواهند کرد.

رئیسی تمام قد در مقابل سهم خواهی از کابینه ایستاد

خوشبختانه که الان لیست وزرا در حال طی کردن مراحل نهایی است از این جهت، آن افرادی که ایشان را متهم می کردند شرمنده خواهند شد یعنی آقای رئیسی امتیازاتی را که آنها به آن اشاره می‌کردند را نه تنها نداده بلکه در برابر سهم‌خواهی، تمام قد ایستاده است.

نکته ای که به نظر من در مورد کابینه آقای رئیسی بسیار حائز اهمیت است این است که به هیچ وجه آن گونه که برخی جریانات تندرویِ طیفِ اصولگرایی نسبت به دولت آقای روحانی موضعگیری داشتند بدین گونه که کل دولت را تکذیب و تخطئه می‌کردند عمل نکرد.

۴ عضو کابینه روحانی در دولت رئیسی هستند

آقای رئیسی نسبت به دولت آقای روحانی، نگاه واحدی نداشت و قرار است حدود چهار نفر از کابینه آقای روحانی را به مجلس معرفی کند؛ این موضوع نشان می‎‌دهد آقای رئیسی نه تنها دنبال منافع گروهی نیست بلکه نگاه فراملی دارد و در این فضا که دولت آقای روحانی به شدت زیر سوال است و به نوعی فاصله گرفتن از دولت روحانی یک امتیاز محسوب می‌شود آقای رئیسی این کار را انجام نمی‌دهد بلکه برخی از عناصر صالح دولت آقای روحانی را مجددا به کار می‌گیرد و یا بنا، بر این است که به کار گیرد.

نقطه مثبت کابینه رئیسی جوانگرایی است اما...

*ویژگی مهم کابینه رئیسی را چه می‌دانید؟

یکی از نقاط مثبت آقای رئیسی، جوانگرایی آن است این کار بسیار ارزنده‌ای است که آقای رئیسی انجام می‌دهد. امیدوارم در این کار هم بتواند موفق باشد و این جوانان کابینه‌اش را وادار کند از تجربیات گذشتگان استفاده کنند، احساس بی نیازی نسبت به تجربیات گذشتگان نداشته باشند و یک تجربه موفقی را در زمینه جوانگرایی بتوانند رقم بزنند.

آنچه که مسلم است این است که آقای رئیسی، تعداد قابل توجهی از جوانان را وارد عرصه مدیریت کلان کشور می‌کنند که این مسئله، شجاعت خاصی را می‌طلبد که امیدوارم در ادامه هم بتوانند این تجربه را به یک تجربه موفق تبدیل کنند. البته دولت ایشان محاسن بسیاری دارد که نیازمند بحث مفصلی در این باره است.

آقای مخبر را در مسائل حاکمیتی، چندان نیازموده‌ایم اما....

*در ارتباط با بحث کابینه آقای رئیسی، معاون اولی آقای مخبر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ با توجه به نقش مکملی که باید داشته باشد می‌تواند به عنوان یک بازوی اجرایی قوی برای دولت آینده عمل کند؟

این مسئله بستگی دارد. ما آقای مخبر را در مسائل حاکمیتی، چندان نیازموده‌ایم از این رو امیدوارم آقای مخبر بتواند در عرصه مشکلات به خوبی بدرخشد. آقای مخبر قبلا چندان که باید با مشکلات مواجه نبوده است بدین گونه که امکاناتی در اختیار وی بوده که از آن استفاده می‌کرد. یعنی در عرصه مدیریت، از آن امکانات استفاده می‌کرد طبیعتا با نگاه به مدیریت او می‌توان گفت که موفق بوده است منتهی الان در دولت، مجموعه کاستی‌ها وجود دارد.

ترکیب کابینه رئیسی در سیاست خارجی /ردپای فرزین در تیم اقتصادی دولت

مخبر در دولت باید بسیار بیشتر از ستاد اجرایی زمان بگذارد و کار کند

دولت آقای رئیسی در حال حاضر، مجموعه ای را تحویل می‌گیرد که باید این مجموعه را فعال کرد. در بسیاری از جاها، مردم با مشکلات آب و برق .... مواجه هستند که همه اینها به دلیل کم‌کاری‌های دولت آقای روحانی بروز کرده است.  بنابراین در اینجا مانند ستاد اجرایی، مسیرش هموار نیست به هر حال ما دعا می‌کنیم که ایشان بتوانند نیروی موفقی باشند یقینا باید بسیار کار کنند و به مراتب بیشتر از آن وقت و زمانی که برای ستاد اجرایی فرمان امام (ره) می‌گذاشتند وقت بگذارند و کار کنند تا بتوانند بر مشکلاتی که دولت جدید در ابتدای امر با آنها مواجه است فائق آید و آن مشکلات را پشت سر بگذارد.

وزیر شدن باقری کنی منتفی است/ترکیب امیرعبداللهیان و صفری خوب است

*آقای سلیمی نمین! اسامی افرادی که برای پُست وزارت خارجه در حال مطرح شدن است از آقای باقری کنی گرفته تا امیرعبداللهیان و صفری را چگونه می بینید؟

آقای باقری کنی منتفی است. در حال حاضر آقای امیرعبداللهیان و قائم مقام وی یعنی آقای صفری مطرح هستند که از نگاه من ترکیب خوبی است و می‌تواند بسیاری از مشکلات کشور را حل کند.

صفری می‌تواند ماموریت‌های سنگینی را انجام دهد

در واقع حالا که غربی‌ها، سیاست ظالمانه شان را نسبت به ملت ایران ادامه می‌دهند و لجاجت می‌ورزند و حتی جو بایدن، قبل از انتخابش در رقابت‌های انتخاباتی اظهار می‌کرد بدون هیچ پیش شرطی به برجام باز می‌گردد اما زیر حرفش زد. بنابراین الان غربی‌ها نسبت به تعهداتشان در برجام پایبند نیستند و عمل نکردند. طبیعتا در این شرایط، قائم مقامی آقای صفری که در کشورهایی مثل چین و روسیه، سفیر بوده، هم در ارتباط با خریدهای مایحتاج ما در زمینه خوراک دام، اقدامات موثری انجام دهد و برخی فشارهایی را که می‌آورد را از سایر مسیرها پی بگیرد از این رو آقای صفری در این زمینه هم تجربیات خوبی دارد و هم بر زبان و هم بر محیط مسلط است. در مجموع آقای صفری می‌تواند ماموریت‌های سنگینی را در این زمینه دنبال کند.

فرزین، چهره سیاسی دولت احمدی نژاد نبود اما....

*در ارتباط با گزینه‌های اقتصادی دولت رئیسی، برخی افراد مانند آقای فرزین سابقه حضور در دولت احمدی‌نژاد را دارند، آیا حضور چنین افرادی نمی‌تواند پیام نگران کننده‌ای داشته باشد؟

آقای فرزین، چهره سیاسی دولت آقای احمدی‌نژاد نبوده است یعنی عنصری نبود که موضعگیری سیاسی داشته باشد و قرابت فکری با آقای احمدی‌نژاد داشته باشد. بنابراین نمی‌توان چنین نگرانی را در مورد ایشان مطرح کرد. آقای فرزین یک مسئولیت بسیار بالا در دولت آقای احمدی‌نژاد نداشت، جزو تیم او نبود و قرابت فکری هم با او نداشت البته در عرصه اقتصاد، فعالیتی داشته است اما نمی‌توان در مورد او، در ارتباط با آقای احمدنژاد، پیوندی پیدا کرد.

فرزین نه با احمدی‌نژاد و نه با حلقه اطرافیان وی پیوند فکری ندارد

*یعنی حضورشان را مثبت می‌دانید؟

نمی‌خواهم ارزیابی خاصی در این باره داشته باشم و تنها به این مسئله پاسخ دادم که آیا آقای فرزین با آقای احمدی‌نژاد، پیوندی دارد یا خیر، که پاسخ بنده منفی است چون آقای فرزین نه تنها با آقای احمدی‌نژاد بلکه با حلقه اطرافیان ایشان، پیوند فکری ندارد.

حضور فرزین در تیم اقتصادی رئیسی نگران کننده نیست

*یعنی بر این باورید حضور ایشان در تیم اقتصادی دولت رئیسی، پیام نگران کننده ای ندارد؟

بله، پیام نگران کننده ای ندارد.

رئیسی با برجام و اف ای تی اف مخالفتی ندارد اما....

*پیش بینی شما از سرنوشت برجام و اف ای تی اف در دولت آقای رئیسی چیست؟

یقینا آقای رئیسی مخالفتی ندارد یعنی نگاهش این گونه نیست که نسبت به مذاکره، راه را ببندد بلکه راه مذاکره را باز می‌گذارد اما تاکید بر منافع ملی، موضوعی است که ما از ایشان انتظار داریم. برخی کسانی که در گذشته در اطراف آقای رئیسی بودند نفس مذاکره را چندان مثبت نمی‌دانند در حالی که آقای رئیسی بارها در این روزها اعلام کرده که ما مذاکره را یکی از راه‌های موثر می‌دانیم منتهی خودمان را معطل مذاکره نمی‌کنیم و برای مذاکره هم محدودیت قائل هستیم؛ مذاکره حتما باید منجر به نتیجه شود یعنی تحریم‌های ظالمانه در زمینه مسائل دارویی باید برداشته شود.

به عنوان مثال مواد اولیه در برخی مسائل دارویی به ایران نمی‌فروشند و ما در این زمینه مشکلات جدی داریم بنابراین مذاکره باید منجر به این نتیجه شود که این تحریم‌های ظالمانه برداشته شود؛ اینکه بیماران صعب العلاج با درد و رنج بسیاری مواجه هستند بسیار ظالمانه است. کشورهایی که دم از حقوق بشر می‌زنند مواد اولیه در زمینه دارویی به ایران نمی‌دهند.

رئیسی معتقد است مذاکره باید منجر به رفع تحریم‌های ظالمانه شود

بنابراین باید مذاکره ما منجر به این مسئله شود که این فشارهای ظالمانه رفع شود. آقای رئیسی معتقد به این مسئله است. امیدوارم ما از طریق یک پارچگی و دوری کردن از دعواهای سیاسی داخلی بتوانیم غرب را وادار کنیم دست از این لجاجت‌ها بردارد چراکه فشارهای ظالمانه غرب نمی‌تواند ملت ایران را بشکند اما قطعا مشکلاتی را ایجاد می‌کند.

پیام رئیسی به آمریکایی‌ها

بنابراین ما باید از طریق وحدت و یکپارچگی، این پیام را به آمریکایی‌ها بدهیم که نمی‌توانند از این طریق به جایی برسد البته آقای رئیسی، اینکه چهار وزیر از دولت روحانی را مجددا در دولتش به کار می‌گیرد بدین معناست که به وحدت، بسیار بها می‌دهد و مرزبندی‌های این چنینی را قبول ندارد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.