سهم زنان از صندلی های شورا چقدر است؟ + جدول
در مجموع از ۴۰۵کرسی شورای شهر در مراکز استانها، فقط ۳۵کرسی سهم زنان شده است درحالیکه این آمار در دوره قبل ۴۱ و در دوره چهارم ۶۳ مورد بود.
رتبه اول بوشهر
بعد از تهران با ۴ عضو شورای شهر زن بوشهر با سهم ۳۳/۳۳درصدی زنان از کرسیهای شهر در رتبه اول مشارکت زنان و بعد از آن بهترتیب یزد، زاهدان، قزوین و بیرجند قرار دارند. شورای شهر بوشهر ۹منتخب دارد که از این تعداد ۳نفر زن هستند درحالیکه این عدد در دوره گذشته ۲مورد بود و این نشان میدهد بوشهر علاوه بر داشتن بیشترین سهم زنان در کرسیهای شورای شهر، با افزایش اقبال به زنان هم روبهرو بوده. در یزد و زاهدان هم ۳کرسی از ۱۱کرسی شورای شهر، سهم زنان شده و در قزوین و بیرجند این سهم ۲ از ۹کرسی است.
10 مرکز استان بدون منتخب زن
همچنین از 31مرکز استان، 10شهر منتخب زن در شورای ششم ندارند درحالیکه این عدد در دوره پنجم شوراهای شهر و روستا 9مورد بود. بعد از ایلام، سمنان، سنندج، کرمان، کرمانشاه، یاسوج، رشت، خرمآباد، ساری و همدان که نامی از زنان در فهرست شوراهایشان دیده نمیشود، کمترین مشارکت سهم کلانشهر مشهد است. مشهد 15کرسی در شورای شهر دارد که در دوره پنجم 2کرسی از این تعداد سهم زنان بود و این بار فقط یک جایگاه به زنان رسیده است که 66/6درصد از کل کرسیهای شوراست.
مشارکت پایین زنان در انتخابات
حضور کمرنگ زنان اما فقط محدود به کرسیهای شوراهای شهر نیست و به حضور کم این قشر درنامزدی انتخابات هم برمیگردد. در دوره پنجم شوراهای شهر و روستا بیش از 269هزار مرد در انتخابات شورای اسلامی ثبتنام کردند که حدود 7/93درصد کل ثبتنامکنندگان بود، اما زنان فقط 3/6درصد این آمار را بهخود اختصاص دادند یعنی فقط 18هزار زن برای حضور در انتخابات شوراهای شهر ثبتنام کردند. در مجموع در دوره پنجم 3هزار نفر از بانوان عضو اصلی و بقیه عضو علیالبدل شوراهای اسلامی شهر و روستا بودند.
این در حالی است که بررسی اعداد حضور زنان در کرسیهای شورای شهر مراکز استان کاهش 15درصدی را نشان میدهد.
مورد استثنایی بوکان
انتخابات اخیر شوراهای شهر و روستا در کنار همه اعداد عجیب و متفاوت از حضور زنان، اتفاقات جالبی هم داشت. در انتخابات شورای شهر این دوره بوکان 3زن توانستند در یک رکوردشکنی وارد شورای این شهر شوند. از بین 7نماینده شورای شهر بوکان، ژیلا عبدی رأی اول بود. جایگاه نفر ششم و هفتم هم بهترتیب به 2زن دیگر به نامهای گلاویژ حسنی و پخشان سلیمی رسید. از بین اعضای علیالبدل هم یک زن دیگر توانست به شورای شهر این دوره راه پیدا کند.بوده است. عوامل فرهنگی و اجتماعی، مهمترین چالش زنان در ورود به عرصههای مدیریت شهری محسوب میشود. با وجود این، مورد بوکان یا شهرداری زنان در شهرهای کوچک میتواند الگویی برای شکستن این تابو باشد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.