چرا جنجالهای ترامپ تمامی ندارد؟
رئیس جمهور سابق و جنجالی آمریکا همچنان هیاهو به راه می اندازد و قصد ندارد مدتی آرام گیرد.
«عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در سرمقاله روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم به آخرین اقدامات «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق و جنجالی آمریکا پرداخت و نوشت: اینکه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا پیش بینی می کند که بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ به قدرت بازگردد، قابل قبول است و بعید نیز نیست اما اینکه بر اساس گزارش روزنامه «نیویورک تایمز» و «گی هابرمان» خبرنگارش، وی به دوستانش و دایره نزدیکانش بگوید که پست ریاست جمهوری را در ماه آگوست آینده«پس می گیرد»و اینکه محبوبیت اش به دلیل افزایش ناکامی های دولت دموکرات کنونی بیشتر شده است این دیگر یک نوع دیوانگی محض است و نه فقط هذیان گویی؛ مگر آن که اطلاعات و داده هایی داشته باشد که هیچ کس در نهادهای قدرت در آمریکا به جز او در اختیار ندارد.
ترامپ یک دروغگوی تمام عیار و حرفه ای است و بیشتر پیش بینی های سابق اش نادرست و دروغ از آب در آمد لیکن اگر فرض کنیم که این پیش بینی اش یعنی بازگشت اش به کاخ سفید بعد از دو ماه تقریبا از اکنون محتمل بدانیم، این بازگشت فرضی می تواند یا در نتیجه صدور حکم قضایی از دادگاه عالی قانون اساسی و بر اساس مدارک و شواهد قاطع جدید که تقلب در انتخابات را مورد تأکید قرار می دهد یا در اثر وقوع کودتای نظامی یا انقلاب مردمی خونین هوادارانش رخ دهد که او را با زور به قدرت بر می گردانند؛و این دو مساله تقریبا غیرممکن است زیرا هیچ گونه نشانه ای برای آنها وجود ندارد.
حتی احتمال بازگشت ترامپ به قدرت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ تضمین شده نیست زیرا درباره شخصیت وی و شیوه حکمرانی اش داخل خود حزب جمهوریخواه دو دستگی وجود دارد و نیز بسیاری از نامزدهای قوی آماده رقابت با او هستند مانند«مایک پنس» معاون وی و «مایک پمپئو» وزیر خارجه اش و دیگر اعضای مجلس سنا. هر چند او برای ورود به این رقابت انتخاباتی خودش را آماده می کند. علاوه بر همه اینها کیفرخواست هایی علیه وی به دلیل ارتکاب جرایم جنایی مانند تحریک هوادارانش برای حمله به کنگره در اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری صادر شده است و اگر محکوم شود به جای کاخ سفید روانه زندان می شود.
نکته قابل توجه این است که ترامپ در اوج آمادگی زودهنگامش برای رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آینده،«جارد کوشنر» داماد و مشاورش را از جایگاهش سرنگون کرد و «ترامپ جونیور» پسرش را جای او گذاشت و چه بسا این تغییر اذعان به فاجعه ای است که مشاوره ها و نصحیت های این داماد به ویژه در مساله خاورمیانه به وی داده است.
ترامپ مانند «بنیامین نتانیاهو» همپیمانش به سادگی و بدون فاجعه ها رویاهای قدرت طلبانه را کنار نمی گذارد. اگر نتانیاهو رژیم اسرائیل را به سمت بزرگترین شکست هایش در تاریخ خود در جنگ اخیر علیه غزه و شکاف های داخلی و حالت وحشت اسرائیلی ها کشاند، ترامپ نیز چه بسا حتی وقتی در خارج از قدرت است ایالات متحده آمریکا را به سمت جنگ داخلی خونین با تکیه بر ۷۴ میلیون رای دهنده هوادارش که نژادپرست هستند و رای خود را در انتخابات اخیر به او دادند،بکشاند. بیشتر این رای دهندگان هنوز بر این باورند که در انتخابات ریاست جمهوری اخیر آمریکا تقلب شده است و ترامپ برنده است...و خدا بهتر می داند.
جزئیات بازگشت ترامپ
روزنامه هیل نوشت:«لارا ترامپ» عروس«دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا گزارش های منتشر شده در رسانه ها درباره ترامپ به نقل از برخی افراد نزدیک به ترامپ مبنی بر انتصاب وی به عنوان رئیس جمهور آمریکا در ماه آگوست آینده را تکذیب کرد.
لارا ترامپ همسر پسر ترامپ گفت:«تا جایی که من می دانم هیچ برنامه ای برای حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید در ماه آگوست وجود ندارد...ولی شاید چیز دیگری وجود داشته باشد که من خبر ندارم».
پیش از این برخی رسانه ها گزارش دادند که دونالد ترامپ به نزدیکان خود می گوید که انتظار دارد با وجود شکست در انتخابات سال ۲۰۲۰، به عنوان رئیس جمهور آمریکا در تابستان بازگردد.
به گفته «مگی هابرمن» خبرنگار نیویورک تایمز، ترامپ اخیراً نظریه توطئه ای را که در بین پیروان کیواِنان محبوب است طوطی وار تکرار کرده است: کیوانان در کنه خود یک تئوری توطئه فراگیر و بیاساس است که می گوید دونالد ترامپ دارد مخفیانه با نخبگان شیطان پرستی که کودکان را مورد آزار جنسی قرار می دهند و در دولت، بازار و رسانه ها رخنه کرده اند، می جنگد. پیروان کیوانان باور دارند که این مبارزه نهایتا به روز حسابی ختم خواهد شد که در آن افراد سرشناسی نظیر هیلاری کلینتون دستگیر و اعدام می شوند. خلاصه داستان این است، اما تعداد شاخه ها، انحرافات و مباحث داخلی چنان زیاد است که کل ادعاهای کیوانان سر به فلک می گذارد، و اغلب هم متناقض است. طرفداران کیوانان با در نظر گرفتن اتفاقات خبری، حقایق تاریخی و علم الاعداد به نتایج خیره کننده ای می رسند.
اظهار نظر ترامپ در مورد بازگشت اش با تمسخر آمریکایی ها در توئیتر روبرو شده است:
یک کاربر نوشت: اگر شک دارید که این رئیس جمهور سابق ممکن است باور داشته باشد که در ماه اوت «به کار خود بازگردد»، فقط نگاهی به وبلاگ او بیاندازید که پر از تفکرات واهی است.
کاربر دیگری نوشت: آیا یک اصطلاح پزشکی برای رئیس جمهور سابق مغلوب وجود دارد که گفته می شود به مردم می گوید انتظار دارد به زودی «به کار خود بازگردند؟»
و کاربر دیگری گفت: اگر فکر می کنید ترامپ دوباره به کار خود برگردد، احتمالاً هنوز منتظر هستید مکزیک هزینه دیوار را بپردازد.
رئیس جمهور سابق آمریکا که در آخرین رقابت انتخابات ریاست جمهوری به «جو بایدن» شکست خورد، از پذیرش نتیجه این انتخابات که در نوامبر ۲۰۲۰ برگزار شد خودداری کرده و همچنان به ادعاهای خود در خصوص این که پیروزی بایدن در این انتخابات در نتیجه تقلب گسترده بوده، ادامه می دهد.
مگی هابرمان در یک توئیت که در ضمیمه آن یک ویدیو از یک گزارش سی ان ان در خصوص درخواست جنجالی اخیر «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی دولت سابق آمریکا برای وقوع کودتای مشابه با کودتای میانمار در آمریکا قرار داشت، نوشت: ترامپ به چند نفر از کسانی که با آنها در ارتباط است گفته که انتظار دارد تا ماه اوت مجددا در سمت ریاست جمهوری منصوب شود .
هابرمان در ادامه متذکر شد که قرار نیست این اتفاق «در یک خلا رخ دهد» و به این اشاره کرد که چطور ترامپ «با امکان صدور کیفرخواست از سوی دادستان منهتن مواجه شود».
این خبرنگار نیویورک تایمز تاکید کرد رئیس جمهور سابق آمریکا تمرکز مطلق روی بازشماری های آرای انتخابات داشته است.
روز سه شنبه «دونی او.سالیوان» خبرنگار شبکه سی ان ان در توییتی نوشت: صحبت درباره کودتایی به سبک میانمار در آمریکا در بین برخی طرفداران ترامپ و معتقدان به «کیوانان» ماه هاست که محبوب است.
پیشتر مایکل فلین مشاور امنیت ملی دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا انجام کودتا علیه دولت این کشور را خواستار شد. فلین در جلسه پرسش و پاسخ کنفرانس گروه کیواِنان در ایالت تگزاس گفت: «می خواهم بدانم چرا آنچه در میانمار انجام شد نمی تواند در اینجا اتفاق بیافتد؟».
این ژنرال بازنشسته آمریکایی در میان فریاد تشویق افراد شرکت کننده در این کنفرانس، ادامه داد: «هیچ دلیلی ندارد. منظورم این است که باید اینجا هم اتفاق بیافتد».
در آمریکا این نوع اظهارات و اختلافات حزبی و حتی اختلافات درون حزبی به طرز بی سابقه ای بالا گرفته و معمولاً اگر سرنخ این اختلاف ها برای پیدا کردن عامل اصلی گرفته شود به یک نقطه ختم می شود: دونالد ترامپ.
این روزها اکثر صف بندی های سیاسی یا موضعگیری ها بر سر هر موضوعی که باشد به نحوی به دونالد ترامپ یا موضعگیری های او مربوط می شود و این در راستای تحلیل هایی است که از پیش هشدار می دادند ترامپ ممکن است از طریق صندوق رأی از قدرت کنار برود اما میراث وی یعنی «ترامپیسم» آمده است که بماند.
همین چند روز پیش نمایندگان جمهوری خواه در مجلس سنا با طرحی که خواستار ایجاد یک کمیسیون مستقل برای تحقیق در خصوص حمله به ساختمان کنگره در روز ۶ ژانویه (۱۷ دی) بود مخالفت کرده و از تصویب آن جلوگیری کردند.
این اقدام قانونگذاران جمهوری خواه، با توجه به اینکه تصور میشد حمله به ساختمان کنگره در روز ۶ ژانویه یک مسئله کاملاً فراحزبی و مورد سرزنش هر دو جریان سیاسی باشد بسیار عجیب به نظر می رسید اما از سوی دیگر از ترامپیسم حاکم بر فضای سیاسی آمریکا خبر می دهند.
تحلیلگران معتقدند اثری که ترامپ بر حزب جمهوری خواه گذاشته فراتر از آن چیزی است که سیاستمدار هر حزب طی این سال ها توانسته بر حزب متبوع خود اعمال کرده است. مطابق این تحلیل ها پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چشم گروهی از سیاستمداران حزب جمهوری خواه را به گفتمانی در جامعه که کمتر برجسته سازی شده و مورد توجه قرار گرفته باز کرده است.
اما اثر ترامپ صرفاً به متحد کردن حزب جمهور یخواه حول یک گفتمان جدید ختم نمی شود و در رویدادی بسیار مهم تر، او اکنون یکی از مهم ترین عوامل انشقاق در این حزب به شمار می رود و شکاف های ایجادشده از سوی او تا جایی پیش رفته اند که پیش بینی می شود بحث بر سر وفاداری یا عدم وفاداری به او، حزب را به سوی فروپاشی و انحلال و سرانجام تأسیس حزبی جدید سوق دهد.
«استیو اشمیت» یکی از کارشناسان مسائل راهبردی حزب جمهوری خواه پیشبینی کرده بود که میتواند همانند اتفاقاتی که سال ها دورتر رخ داد و به انحلال «حزب ویگ» منجر شد حزب جمهوری خواه را در مسیر اضمحلال و فروپاشی قرار دهد.
این تحلیل اشمیث شاید در آن زمان بیش از حد بدبینانه به نظر می رسید اما اکنون در پرتو حمله هواداران ترامپ به ساختمان کنگره در آن روز و اتفاقات پس از آن هر روز بیش از پیش به واقعیت نزدیک می شود.
بسیاری از نشانهها حاکی از آن است عصری که ترامپ ظهور آن را اعلام کرده افول آمریکا و ورود به جهان چند قطبی است.
گفتنی است در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر ۲۰۲۰ آمریکا، ترامپ تا پیش از شمارش آرای پستی از بایدن پیش افتاده بود؛ اما با شمارش آرای پستی که در برخی ایالت ها تا چند روز طول کشید، نتیجه انتخابات به نفع بایدن تغییر کرد.
ترامپ پس از شکست در انتخابات، ادعای تقلب گسترده توسط دموکرات ها را مطرح کرد و ده ها شکایت در ایالت های مختلف مطرح کرد که تقریباً همه آنها بی نتیجه ماندند. در نهایت، هواداران ترامپ روز بررسی آرای الکترال در جلسه مشترک کنگره، به این ساختمان حمله کردند که در نتیجه آن شماری کشته و زخمی شدند.
آغاز زودهنگام رقابت ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴
نیوزویک در گزارشی نوشت: رقابت در سال ۲۰۲۴ برای کاندیداتوری جمهوری خواهان برای ریاست جمهوری در حالی داغ تر شده است که «مایک پنس» معاون رئیس جمهور سابق شب گذشته در یک رویداد این حزب در ایالت مهم و اصلی اول کشور در نیوهمشایر سخنرانی کرد.
مایک پنس معاون سابق دونالد ترامپ در دومین سخنرانی عمومی خود پس از ترک کاخ سفید باز هم از ترامپ فاصله گرفت و گفت: کسانی را که شورش ۶ ژانویه و حادثه حمله به کنگره را رقم زده اند به هیچ وجه نمی شناسم. من هیچ وقت در این زمینه با دونالد ترامپ صحبت نکرده ام.
وی در ادامه اظهار داشت: همه ما میدانیم این حادثه یک نقطه تاریک است که برای همیشه در حافظه تاریخی آمریکا ثبت شد. من از تمامی نیروهای امنیتی و پلیس فدرال که تلاش های زیادی در زمینه بازگرداندن آرامش به پایتخت آمریکا کردند تشکر می کنم.
مایک پنس در ادامه تصریح کرد: من هرگز رو در رو با دونالد ترامپ درباره این حادثه و علل آن صحبت نکرده ام، ولی بارها سایر مسائل داخلی و خارجی آمریکا را با هم تحلیل کرده ایم. من ولی با وجود تمامی انتقادها، به کارهایی که در طول چهار سال گذشته برای مردم آمریکا انجام داده ام، افتخار می کنم.
وی در ادامه سخنان خود دموکرات ها را به ایجاد دو دستگی در موضوع بررسی علل حادثه حمله به ساختمان کنگره متهم کرد و گفت: این یک موضوع امنیت ملی است و همه باید برای آن تلاش کنیم. همه ما جدای از اعتقاداتی که در احزاب خود داریم باید این موضوع را به دلیل امنیت مردم آمریکا در اولویت کارهای خود قرار دهیم.
پنس همچنین افزود: برخی فکر می کنند من با ترامپ کمی تفاوت دارم. ولی رفتار دونالد ترامپ در زمان انتخابات نشان داد اگر رهبران جمهوری خواه ما بر سر اصول محافظه کارانه خود پافشاری کنند و از آن عقب نشینی نکنند ممکن است چه عواقبی برای ما به همراه داشته باشد.
در توئیتر، پنس عکسی از خود به همراه «کریس سونونو» فرماندار جمهوری خواه نیوهمپشایر منتشر کرد.
این دومین ایالتی است که پنس از زمان ترک دفتر خود به آن سفر کرده است و این امر برای تصمیم گیری در مورد کاندیدای حزب جمهوری خواه برای ریاست جمهوری بسیار مهم است.
پنس در رویدادی با حمایت مالی سازمان خانواده «پالمتو» در کلمبیا، کارولینای جنوبی در ماه آوریل - اولین سخنرانی خود پس از ترک پست معاونت ریاست جمهوری را ایراد کرد.
«دانته اسکالا» استاد علوم سیاسی دانشگاه نیوهمپشایر در گفت و گو با نیوزویک درباره آخرین سفر پنس به نیوهمپشایر گفت: «این مطمئناً حکمت متعارف را تأیید می کند که پنس قصد دارد در سال ۲۰۲۴ کاندید شود. تعجب آور نیست.»
پنس خودش نگفته است که آیا قصد دارد کاندیدای جمهوری خواهان بشود یا خیر، اما تصور می شود که وی کاندیدای انتخابات باشد. چندین شخصیت جمهوری خواه دیگر گمانه زنی در مورد علاقه شان برای کاندیداتوری را برانگیخته اند زیرا آنها هم در مراحل اولیه به برخی ایالت ها سفر کرده اند، از جمله «مایک پومپئو» وزیر خارجه سابق و «ریک اسکات» و «تیم اسکات» سناتورهای آمریکایی که همه در هفته های اخیر به آیووا سفر کرده اند.
دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین رسماً اعلام نکرده که آیا وی مجدداً کاندید خواهد شد، هرچند که این ایده را به بازی گرفته است.
ترامپ و پنس از زمان صدور مجوز انتخاب جو بایدن دموکرات به عنوان رئیس جمهور، که پنس بر آن نظارت داشت، رابطه سردی با هم دارند. ترامپ از پنس خواسته بود تا نتایج انتخابات را نادیده بگیرد، که معاون وقت رئیس جمهور اختیار قانونی برای انجام این کار را نداشت.
ترامپ در سخنرانی خود در آن روز در فاصله کمتر از دو مایلی از کنگره، در جمع طرفداران خود گفت: «آنچه پنس معاون رئیس جمهور باید انجام دهد این است که آن را به آمریکا برگرداند تا مجدداً تأیید شود و ما رئیس جمهور می شویم و شما خوشبخت ترین مردم هستید. و من در واقع، من فقط با مایک صحبت کردم. من گفتم: مایک، این جسارت نمی خواهد. آنچه شجاعت می خواهد این است که هیچ کاری انجام ندهی. این شجاعت می خواهد.»
در آن زمان پنس به سرعت بیانیه ای منتشر کرد مبنی بر اینکه وی قصد ندارد به ادعای ترامپ پاسخ مثبت بدهد، و باعث شد گروهی از طرفداران خشمگین ترامپ به کنگره حمله کنند و این روند برگزاری مراسم را برای ساعت ها مختل کرد در حالی که نمایندگان مجلس و پنس در مناطق امن مخفی بودند.
مشخص نیست که پنس در نیوهمپشایر، جایی که ترامپ در سال ۲۰۱۶ به پیروزی خوبی رسید و همچنان محبوبیت سیاسی دارد، با چه استقبالی روبرو شده است.
مایک پنس در سخنرانی اش به میزبانی یک گروه جمهوری خواهان در نیوهمپشایر، نژادپرستی سیستمی را به عنوان «افسانه چپ گراها» با اتخاذ سیاست های نژادی رئیس سابق خود، دونالد ترامپ، توصیف کرد.
این سخنرانی نشان دهنده محاسبه گری دقیق پنس است که قصد دارد در چارچوب کلام های جذب کننده حزب جمهوری خواه در زمان ترامپ باشد در حالی که با تلاش های ترامپ برای لغو نتایج انتخابات ۲۰۲۰ مخالفت کند.
پنس پس از تمرکز بیشتر سخنان خود بر تبلیغ دستاوردهای دولت ترامپ، «تئوری نژاد پرستی» را هدف قرار داد، یک چارچوب در تحصیلات تکمیلی که به آموزش عمومی کودکستانی هم راه یافته است و اعلام می کند که کودکان خردسالی هم که آموزش می بینند «شرمنده رنگ پوست خود هستند.»
پنس دو روز پس از گرامیداشت صدمین سالگرد قتل عام نژاد در تولس توسط رئیس جمهور بایدن با تشویق شدید حضار گفت: «آمریکا کشوری نژاد پرست نیست.»
جمهوری خواهان در ماه های اخیر با هدف تعیین نحوه آموزش نژادپرستی تاریخی و مدرن در مدارس آمریکا یک مبارزات پرانرژی را آغاز کرده اند و پنس حمایت خود را از تلاش برای ممنوع کردن نظریه نژادپرستی از طریق قانونگذاری در ایالت های تحت رهبری جمهوری خواهان نشان داد. پنس قبلاً در توییت ها و در اولین سخنرانی خود در ماه آوریل پس از ترک دفتر معاونت، نظریه نژادپرستی حساس را هدف قرار داده بود.
توسل پنس به سیاست نژادپرستی فراتر از آموزش بود. معاون پیشین رئیس جمهور در مورد تلاش برای دفاع از آژانس های اجرای قانون گفت: «زندگی سیاهپوستان توسط پلیس در معرض خطر نیست، سیاهپوستان توسط پلیس نجات می یابند.»
پنس گفت: «زمان آن شده که آمریکا اسطوره چپ نژادپرستی سیستمی را کنار بگذارد.»
پست های کمیته جمهوری خواه شهرستان هیلزبورو در فیس بوک نظرات کاربران عصبانی زیادی را به همراه داشته است.
یک نفر نوشت: «پنس یک خیانتکار است. پایگاه ترامپ (که اکثریت رای دهندگان جمهوری خواه است) او را به طور کامل رد می کند.»
دیگری نوشت: «کدام جمهوری خواهان این کمیته جمهوری خواه شهرستان هیلزبورو را اداره می کنند؟ من می خواهم اسامی این خائنین را ببینم. شرم نمی کنید؟ مایک پنس در ۶ ژانویه کجا بود؟»
اسکالا، استاد علوم سیاسی، گفت که پاسخ حضوری می تواند گویاتر باشد. او گفت: «وقتی او صحبت می کند، کنجکاو می شوم، آیا این چیزی بیش از تشویق مودبانه خواهد بود؟»
هنگامی که پنس در سال ۲۰۱۶ به دولت ترامپ اضافه شد، او یک جمهوری خواه پروتستان، عمدتا به عنوان کسی شناخته می شد که در محافظه کارترین پایگاه حزب جمهوری خواه که نسبت به ترامپ بدبین تر است، طرفداران زیادی را جذب خود کند. اما ممکن است در مکانی مانند نیوهمپشایر اوضاع به همین خوبی پیش نرود.
اسکالا گفت: جمهوری خواهان انجیلی زیادی در نیوهمپشایر و محافظه کاران اجتماعی زیادی در نیوهمپشایر وجود ندارند.»
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.