سنجش سازگاری برجام با رژیم ۴گانه تحریمهای آمریکا
الجزیره به نقل از مقامهای آمریکایی گزارش داده است که واشنگتن از طریق واسطه ها ۳ سبد تحریم به ایران ارائه کرده است:
۱ . تحریمهای هستهای که برای بازگشت به برجام باید لغو شوند،
۲. تحریمهای غیرهستهای که برای بازگشت به برجام نیازی به لغو آنها نیست، و
۳. تحریمهای موسوم به « قرص سمی » که توسط دولت ترامپ به بهانههای غیرهستهای (مقابله با تروریسم، نقض حقوق بشر و ...) وضع شداند، اما به اعتقاد دولت بایدن فقط با منظور ممانعت از بازگشت به توافق هستهای بوده است. به گفته این مقام آمریکایی، دسته سوم "موارد دشوار" تعیین لیست تحریمها را شامل می شود و برای تعیین سازگار بودن یا نبودن این نوع تحریمها نیاز به بررسی بیشتر وجود دارد.
همانطور که گفته شد چالش اصلی بیشتر پیرامون یک گروه از تحریمهایی است که تحت عنوان «قرص سمی» شناخته میشوند. صدها تحریم قرص سمی در ماههای پایانی دولت ترامپ اعمال شده که دولت بایدن برای رفع مهمترین آنها (بخش بانکی، تجارت نفت، صنایع فلزی و ..) اعلام آمادگی کرده است و انبوه قرصهای سمی باقیمانده هرکدام پتانسیل تبدیل شدن به محل اختلافنظر را دارند. اختلافی که برطرف کردن آن مستلزم تعدیل مواضع حداکثری و نشان دادن انعطاف بیشتراز سوی هر دوطرف است.
برایان اُتول Brian O۳۹;Toole عضو ارشد شورای آتلانتیک، متخصص امور تحریمها و غربالگری است. وی که یک مشاور شناخته شده در امور تحریمها (و بطور خاص تحریمهای ایران) است، از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۷ در وزارت خزانهداری ایالات متحده به عنوان مشاور ارشد مدیر دفتر کنترل داراییهای خارجی - OFAC - خدمت کرده و در زمینه مدیریت تحریمهای اقتصادی تحت OFAC از جمله در زمینه تحریمهای ایران و نیز تعهدات دولت آمریکا تحت برجام فعال بوده است.
متن کامل این گزارش را با تیتر «بایدن در هزارتوی تحریمهای ایران» در اقتصادنیوز بخوانید.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.