چرا بورس دچار تلاطم شد؟
محمدعلی دهقان دهنوی، با بیان اینکه متغیرهای کلان اقتصادی در سال ۹۹ بر همه بازارهای دارایی تأثیرگذار بودند، گفت: برخی از اشکالات ساختاری، مانند قیمت گذاریها باعث انحراف منابع ا ز شرکتهای تولیدی به سایر فضاها میشود. همچنین برخی سیاست گذاریهای نادرست یا برخی اظهارنظرهایی که حساسیتهای بازار سرمایه در آن دیده نشده بود، یا اظهار نظرهای سیاسی، موجب نوسانات شدیدی در بازار سرمایه شد.
وی دسته سوم را عوامل درونی بازار سرمایه عنوان کرد و ادامه داد: شفافیتهای اطلاعاتی و برخی از تخلفات، در این گروه قرار میگیرند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر اینکه برای ثبات بازار سرمایه و کاهش نوسانها باید اقتصاد کلان از ثبات بیشتری برخوردار باشد، افزود: همچنین انتظار میرود سیاست گذاریها در منطق بازار سرمایه انجام شود و فضای داخلی بازار سرمایه هم فضایی آرام، شفاف و باثبات باشد.
دهقان دهنوی توضیح داد: در برخی از صنایع، قیمتهای تنظیمی، به اندازه نیاز تأمین مواد اولیه هم نیست و با حذف این عوامل، شاهد تأثیر مثبتی بر فعالیت این شرکتها در بازار سرمایه هستیم. همچنین اظهارنظرها باید در کانالهای مربوطه طرح و بررسی شود تا به آرامش بازار سرمایه آسیبی وارد نشود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه بحثهای تخصصی باید در فضای تخصصی طرح شود، اظهار کرد: بازار سرمایه به دلیل هوشمندی عملیات در بازار، باید از فضای سیاسی دور شود. زمانی که اتفاقی خارج از بازار سرمایه رخ میدهد، میتواند بیش واکنشی را در این بازار به همراه داشته باشد و این حساسیت باید در فضای عمومی دیده شود. از سوی دیگر تلاش میشود به سرمایه گذاران هم این پیام منتقل شود که نباید نسبت به اخبار، تصمیم عجولانهای داشته باشند.
رئیس سازمان بورس با اشاره به اینکه نگاهی به تاریخ بازار سرمایه نشان میدهد که بازار سرمایه در بلندمدت بازدهی قابل توجه و بالاتری از سایر بازارها داشته است، اضافه کرد: اگر سرمایه گذاران و سهام داران نگاه بلندمدت نسبت به سرمایه گذاری خود قائل باشند، نوسانات کوتاه مدت اثرات زیادی بر روند تصمیم گیری نخواهد داشت و شدت نوسانات کمتر از حالتی است که سال گذشته تجربه شد.
سهام عدالت تا سال ۹۹ امکان خرید و فروش نداشت
سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه سهام عدالت تا سال ۹۹ امکان خرید و فروش نداشت، تصریح کرد: با شیوع کرونا فشار معیشتی در سال ۹۹ به جامعه وارد شد، این موضوع به ویژه برای قشرهای آسیب پذیر جدی بود. این در حالی است که بخش قابل توجهی از این افراد یک دارایی ارزشمند به نام سهام عدالت داشتند و ایده آزادسازی سهام عدالت به عنوان یک دارایی ارزشمند بر همین اساس مطرح شد.
وی تاکید کرد: البته توصیه دولتمردان این است که دارندگان سهام عدالت، سهام خود را نگه داشته و از فروش آن خودداری کنند، چرا که مجموعهای از سهام شرکتهای بزرگ و ارزشمند است. اما طبیعی است که به دلیل موارد یادشده، گروهی تصمیم به فروش سهام خود بگیرند، از همین رو و باتوجه به حجم عرضهها، در سازمان بورس و اوراق بهادار به دنبال طراحی روشهایی هستیم که هم فشار فروش بر بازار سرمایه وارد نشود و هم نقدشوندگی سهام حفظ شود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به یکی از این روشها گفت: برای مثال، این سهام میتواند در داخل صندوقهای سرمایه گذاری قرار گرفته و واحدهای آن صندوقها دادوستد شود.
دهقان دهنوی با بیان اینکه اعتماد مردم به بازار سرمایه مخدوش شده و باید این اعتماد را تقویت و احیا کرد؛ گفت: صحبت کردن صرف، اعتماد را به بازار برنمی گرداند. سازمان بورس و اوراق بهادار تلاش میکند به وعدههای خود عمل کند تا این موضوع موجب اعتمادبخشی به بازار سرمایه شود. در کنار آن باید جریان اطلاعات در بازار سرمایه تقویت شود. در همین راستا شرکتها باید اطلاعات شفافتر و به موقع به سهامداران ارائه دهند. همچنین با توجه به بزرگ شدن بازار، نظارت بر فعالیت بازار هم نیازمند تقویت است. از همین رو در حال تهیه سیستمهایی هستیم که ضمن نظارت بتواند حتی پیش گیری از تخلفات داشته باشند. این موارد میتوانند اعتماد مردم به بازار را تقویت کنند.
نقش دولت در بازار سرمایه
سخنگوی سازمان بورس با اشاره به نقش دوگانه دولت در بازار سرمایه ادامه داد: دولت به عنوان حاکمیت و متولی توسعه اقتصادی کشور، به دنبال توسعه بازار سرمایه است. از سوی دیگر، برخی دستگاههای اجرایی، شرکتهایی را وارد بازار سرمایه کرده اند و باید همان شفافیت و پاسخگویی بخش خصوصی، را داشته باشند، چراکه بازار سرمایه قواعد و قوانین خاص خود را دارد و هر فردی وارد بازار میشود، باید این اصول را رعایت کند. امید میرود با اصلاح بخشی از این فرایند، اعتماد بخشی بیشتری را شاهد باشیم.
حقوقیها مقابل حقیقیها نیستند
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه با اشاره به نقش حقوقیها و مسؤولیت حقیقیها در تعادل بخشی به بازار تصریح کرد: قرار دادن حقوقیها مقابل حقیقیها اشتباه است. حقوقیها در بسیاری از اوقات مسؤولیت پذیری خود را نسبت به بازار انجام داده اند، ولی عدهای هم به این مسؤولیت قانونی عمل نکردند که سازمان بورس از ابزارهای قانونی برای برخورد با آنها استفاده میکند. همچنین در میان حقیقیها هم افرادی وجود دارند که منابع قابل توجهی در اختیار دارند، اما با عملکرد خود موجب ضربه به بازار و زیان دیگر سهامداران شده اند.
رصد بازار سرمایه از دیده بان بازار
دهقان دهنوی تأکید کرد: فرآیند رسیدگی و برخورد با تخلفات بازار سرمایه، به طور مستمر در حال انجام است. در همین راستا، بخشی را با عنوان «اداره دیده بان بازار» در سازمان بورس ایجاد کرده ایم که اطلاعات و اخبار و گزارشهای مردمی را درخصوص تخلفات احتمالی در بازار سرمایه دریافت میکند و اتفاقاً بیشترین تخلفات هم از همین ناحیه کشف و شناسایی میشود.
تجهیز منابع ۶۷۰ هزار میلیارد تومانی از طریق بازار سرمایه
سخنگوی شورایعالی بورس همچنین با اشاره به ارتقای جایگاه بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاهها گفت: سال گذشته، حجم تجهیز منابع در بازار سرمایه به ۶۷۰ هزار میلیارد تومان رسید و این رقم تقریباً حدود نیمی از تجهیز منابعی را که بانکها انجام میدهند، تشکیل داده است. به این ترتیب، دیگر نمیتوان گفت اقتصاد کشور همچنان بانک محور است و بازار سرمایه با جایگاهی که پیدا کرده، نقش اصلی خود را در اقتصاد کشور بیش از گذشته ایفا میکند.
اقتصاد از رکود خارج شده است
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان به چشم انداز بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و افزود: چشم انداز بازار سرمایه در بلند مدت همیشه مثبت بوده است و آمارهای جدید هم نشانگر آن است که اقتصاد کشور از رکود خارج شده و سوددهی و بازدهی شرکتها افزایش یافته است؛ لذا فضای کلی مثبت است و سهامداران میتوانند با ارزیابی و تحلیل صحیح و مدیریت ریسک، سود خوبی در این بازار تحصیل کنند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.