دلیل شکست کارزار فشار حداکثری ترامپ علیه ایران چه بود؟
یک رسانه آمریکایی که با نام «Inside Arabia» و شعار «صدای مردم عرب» اخبار و تحلیلهای مربوط به غرب آسیا و شمال آفریقا را ارائه میکند در تحلیلی به قلم «توماس فالک» نوشته سیاست «فشار حداکثری» دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا علیه ایران پس از گذشت دو سال از اجرای آن در ارائه نتایج مورد نظر خود شکست خورده است.
به نوشته این رسانه آمریکایی، بعد از انقلاب اسلامی ایران، آمریکا بارها تحریمهایی را علیه ایران اعمال کرده است اما امضای توافق هستهای برجام به این معنا بود که این تحریمها دیگر اعمال نشوند. در ماه مه ۲۰۱۸، یعنی زمانی که ترامپ اعلام کرد که از این توافق خارج میشود این رویه نیز تغییر کرد.
نویسنده نوشت، بلافاصله بعد از این اقدام در سوم نوامبر ۲۰۱۸ ترامپ کارزار فشار حداکثری خود را آغاز کرد که شامل فشارهای سیاسی، نظامی و اقتصادی به همراه معرفی تحریمهای جدید علیه ایران بود.
نویسنده این تحلیل بدون اشاره به عهدشکنی آمریکا با خروج از برجام، این ادعا را مطرح کرد که گرچه دولت ترامپ با اعمال تحریمهای جدید تلاش کرد فشار بیشتری علیه ایران اعمال کند، اما ایران بارها از آمدن به پای میز مذاکره خودداری کرد و خواستار لغو تحریمها شد.
نویسنده در ادامه با اشاره به این نکته که اقتصاد ایران با وجود کارزار فشار حداکثری تاکنون سقوط نکرده و روابط دولت و شهروندان با تنش روبهرو نشده نوشت: یکی از دلایلی که ایران توانسته اقتصاد خود را زنده نگه دارد تجربه این کشور از تحریمهای گذشته است.
این تحلیل با اشاره به کمکهای بشردوستانه به ایران که قرار بود دولت ترامپ تحریمها را بر آنها اعمال نکند نوشت: کارزار فشار حداکثری بر مردم عادی ایران تأثیر گذاشته و طبق گزارشها واردات محصولات دارویی و پزشکی به این کشور متوقف شده است.
نویسنده در ادامه با نقل گزارشی از وبگاه «دیدهبان حقوق بشر» مدعی شد که کمکهای بشردوستانه برای ایران از تحریمها معاف هستند اما ممنوعیت تجارت با بانکهای ایران و کاهش اعطای مجوز برای صادرات تجهیزات پزشکی خاص از سوی وزارت خزانهداری آمریکا مشکلاتی را در ایران ایجاد کرده است.
نویسنده این تحلیل با اشاره به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این خصوص که ایران برنامه هستهای خود را با سرعت دنبال نمیکند مدعی شد که ایران «زمان گریز» را کوتاه کرده تا به ساخت بمب و سلاح اتم مشغول شود.
نویسنده در پایان با اشاره به همکاری ایران با ناظران آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر اساس تحلیلی از اندیشکده «بروکینگز» نوشت خروج آمریکا از برجام نتیجه عکس داده است.
وی نوشت در مقطع کنونی کارزار فشار حداکثری ترامپ را نمیتوان به عنوان یک موفقیت در نظر گرفت و تنها یک نمایش قدرت از سوی وی بوده است اگرچه تحریمهای او بر زندگی روزمره ایرانیها تأثیر گذاشته است.
نویسنده همچنین ایران را به داشتن رفتاری تند در منطقه غرب آسیا متهم کرد و مدعی شد که ایران تهدیدی برای دیگر بازیگران منطقهای بوده و کارزار فشار حداکثری ترامپ طی دو سال گذشته تأثیری ماندگار بر این تهدیدها نگذاشته است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.