اوبرایان: اگر ترامپ پیروز شود، فشار اقتصادی آنچنان زیاد خواهد شد که ایران بیش از دوماه نمیتواند مقاومت کند
«رابرت اوبراین» مشاور امنیت ملی «دونالد ترامپ» روز گذشته (چهارشنبه) طی یک کنفرانس ویدئویی مجازی با اندیشکده «اسپن»، به تشریح چشماندازهای سیاست دولت دوم «دونالد ترامپ» پرداخت.
وی در بخشی از سخنرانی ویدئویی خود، مدعی شد که کارزار «فشار حداکثری» دولت ترامپ ایران را از نظر اقتصادی به زانو درآورده است و توانایی ایران در منطقه را تضعیف کرده است.
در بخشی از این کنفرانس، «استفان هدلی» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت «جرج بوش» در سؤالی از اوبراین در خصوص ایران پرسید: «دولت ترامپ اخیراً کارزار «فشار حداکثری» علیه ایران را افزایش داده است. چشم انداز مذاکره با ایران در دولت بعدی ترامپ چه خواهد بود؟ سیاست آمریکا در صورت امتناع ایران از مذاکره با دولت ترامپ در دور بعدی ریاستجمهوری وی چه خواهد بود؟
اوبراین در پاسخ به این سؤال بار دیگر مدعی شد که ایران حتماً به میز مذاکره با واشنگتن بازخواهد گشت و در این خصوص گفت: «فکر میکنم، در دور دوم ریاستجمهوری ترامپ، امتناع از مذاکره برای ایران سختتر خواهد بود. کشورهایی که با ایران رابطه دوستانه دارند و حتی کشورهایی که با ما دوست هستند ولی روابط دیپلماتیک با ایران دارند به ما گفتهاند که در حال حاضر ایران منتظر نتایج انتخابات (ریاستجمهوری) آمریکا است».
این دیپلمات آمریکایی در ادامه تأکید کرد که ایران تمایل دارد «جو بایدن» نامزد دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری 2020 آمریکا پیروز شود و در این خصوص گفت: گزارش شده است که ایران یک دولت کاملاً متفاوت (در آمریکا) را ترجیح میدهد. آنها میخواهند به روزهای که قبلاً برجام برای جمهوری اسلامی داشت، بازگردند. اگر رئیسجمهور (ترامپ) انتخاب شود، ما به آنجا بازنمیگردیم. باید منتظر بمانیم و ببینم که در روز انتخابات چه رخ خواهد داد».
اوبراین در این کنفرانس ویدئویی صراحتاً تأکید کرد که دولت ترامپ به دنبال تشدید فشار اقتصادی علیه ایران است تا جمهوری اسلامی را وادار به بازگشت به میز مذاکره کند.
وی در این خصوص گفت: «اما فکر میکنم اگر ترامپ بعنوان رئیسجمهور انتخاب شود، فشارهای اقتصادی که در حال حاضر به ایران وارد میشود، بسیار شدید خواهد بود. بعید میدانم که آنها بتوانند بیش از این دربرابر این فشارها دوام بیاورند».
مشاور امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد که اگر دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز شود، «فشارهای اقتصادی به اندازهای زیاد خواهد بود که ایران نمیتواند بیش از یک یا دوماه مقاومت کند و نمیتواند این فشار را برای مدت چهارسال تحمل کند».
اوبراین ادامه داد: «فکر میکنم که آنها به میز مذاکره خواهند آمد. در میز مذاکرات ما خواهان دو چیز هستیم. ما خواهان برچیده شدن برنامه هستهای ایران هستیم. برجام چنین چیزی را محقق نکرد. چرخ سانتریفیوژهای آنها میچرخد و هماکنون که ما از برجام شدیم، چرخ سانتریفیوژها بیشتر میچرخد. ما باید از این برنامه خلاص شویم».
مشاور امنیت ملی کاخ سفید سپس بار دیگر ایران را به فعالیتهای هستهای پنهانی متهم کرد و گفت در صورتیکه ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا مجدداً برگزیده شود، «ممکن است درباره برنامه هستهای غیرنظامی با نظارت کامل (با ایران) وارد مذاکره شود اما نباید یک برنامه هستهای با تأسیسات زیرزمینی باشد که هر زمان که ایران از غرب ناراضی بود، بتواند به سرعت برنامه هستهای خود را از سربگیرد. اصلاً چنین گزینهای وجود نخواهد داشت».
این دیپلمات آمریکایی در ادامه به برنامه موشکی ایران اشاره کرد و آن را تهدیدی برای اروپا و آمریکا و توصیف کرد و گفت: «برنامه موشکی تهدیدی برای اروپا و همچنین ایالات متحده است و باید از روی میز مذاکرات حذف شود».
اوبراین همچون دیگر مقامهای آمریکایی بدون اشاره به اینکه فشارهای اقتصادی واشنگتن علیه جمهوری اسلامی، تا چه اندازه زندگی مردم عادی ایران را تحت تأثیر قرار داده، با ژستی انساندوستانه، ایرانیان را انسانهایی بزرگ توصیف کرد.
وی در این خصوص گفت: «مردم ایران، انسانهای بزرگی هستند. آنها سختکوش هستند.بخش زیادی از کالیفرنیا را آمریکاییهای ایرانیالاصل توانمندی تشکیل میدهند. ایران در صورتیکه به میز مذاکره بیاید، پتانسیلهای زیادی دارد».
اوبراین سپس در خصوص تمایل ترامپ برای مذاکره با ایران تأکید کرد: «همانطور که رئیسجمهور (آمریکا) گفت،میتوان با ایران به توافق بزرگی دست یافت و این کشور میتواند چشمانداز پر از رفاه و شادی را داشته باشد. امیدوارم که آنها عاقلانه رفتار کنند و به میز مذاکره بیایند».
ترامپ از زمان روی کار آمدن و بعد از خروج یکجانبه از برجام، فشار حداکثری علیه ایران را افزایش داده است و بارها، برجام را که یک توافق بینالمللی محسوب میشود، به عنوان بدترین توافق تاریخ آمریکا توصیف کرده است.
آمریکا امیدوار است که با ادامه فشارهای حداکثری به ایران، جمهوری اسلامی را وادار به حضور به میز مذاکره کند اما این سیاست نه تنها نتیجهای در پی نداشته است بلکه ایران بعد از بدعهدی شرکای اروپایی عضو برجام، کاهش تعهدات خود ذیل توافق هستهای را در پیش گرفته است و بارها مقامات جمهوری اسلامی تأکید کردهاند که به هیچ عنوان تحت سیاست فشار حداکثری و تشدید تحریمها وارد مذاکره نخواهند شد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.