وقتی برجام نقطه ضعف کشور شد
ناصر ایمانی، کارشناس مسائل سیاسی، با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب پیرامون منوط نکردن مسائل اقتصادی کشور به تحولات خارجی و انتخابات یک کشور، اظهار داشت: قطعاً توجه به مسائل سیاست خارجی و تأثیر آن در کشور به خصوص در عرصه اقتصادی در دولت اول و دوم آقای روحانی زیاد بوده است و به همین دلیل هم رهبری تذکر دادند و اگر این نبود که ایشان اساساً این تذکر را نمیدادند. خصوصاً در دولت اول آقای روحانی قبل از امضای برجام و در حین امضا و بعد از آن، این توجه وجود داشت.
وی عنوان کرد: این خطای جدی در دولت آقای روحانی وجود داشت و صریحاً هم اعلام میشد و مخفی نیست که گفتند با برجام اقتصاد کشور متحول میشود و شرایط کشور کاملاً تغییر میکند. همان زمان هم برخی از صاحبنظران این انتقاد را داشتند که حتی اگر این موضوع واقعی باشد، که نیست، نباید از طرف دولت اعلام شود زیرا نقطه ضعف ما محسوب میشود و همین هم شد.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: شاید یکی از دلایلی که بعد از روی کار آمدن ترامپ، برجام را پاره کردند به همین دلیل بود که احساس میکردند در ایران توجه بسیار زیادی روی آثار برجام وجود دارد از جمله در اقتصاد و همه شئونات کشور.
ایمانی تاکید کرد: البته از سال ۹۷ که تحریمها جدیتر شد، دولت متوجه شد که اولاً سیاستهایش مقداری اشتباه بوده و ثانیاً حتی اگر متوجه هم نشده باشد دیگر چارهای نداشت به این دلیل که برجام دیگر از بین رفته و تحریمها آغاز شده بود و دولت مجبور بود به تعبیری دیگر آن تفکر سابق را حتی اگر به آن اعتقاد داشت کنار بگذارد و به تقویت اقتصاد داخلی بدون توجه به مسائل سیاست خارجی و کشورهای دیگر و در رأس آن ایالات متحده آمریکا بپردازد.
وی بیان کرد: اینکه واقعاً دولت این موضوع را به لحاظ تفکرش تغییر داده باشد یعنی از تجربیات برجام درس گرفته باشد و یا فعلاً مجبور است که این چنین عمل کند بحث دیگری است اما عملاً این کار را کرد.
این کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: اخیراً که نزدیک به انتخابات جدید ایالات متحده آمریکا هستیم در محافل خصوصی شنیده میشود اگر این رئیسجمهور یا آن رئیسجمهور در آمریکا روی کار بیاید چه تأثیراتی ممکن است در اقتصاد ما داشته باشد. یک کاندیدای ایالات متحده اعلام کرده است که ما دوباره به برجام بر میگردیم و این ممکن است برخی از دلها را دوباره به این سمت ببرد که اگر برجام برگردد مشکلات اقتصادی ما حل میشود.
ایمانی افزود: در حالی که چه این دولت و چه دولتهای بعدی که روی کار می آیند باید بنیادین بر این اعتقاد باشند که درست است روابط خارجی بسیار مهم است و هیچکس هم در کشور معتقد نیست که میتوان اقتصاد کشور را به صورت کامل و مطلق به این شکل که دربها را ببندیم و اقتصاد خودمان را پیشرفت دهیم، تقویت کرد و دنیا، دنیایی است که باید با تعاملات و تعادلات اقتصادی کار کرد. اما اینکه بخواهیم فکر کنیم ما بدون توجه به توانمندیهای داخلی منتظر باشیم اگر فلان فرد در آمریکا رئیس جمهور شود ما چنین میشویم و اگر فلان فرد رئیس جمهور شود ما چنان میشویم، این تفکر از بنیان ایراد دارد.
وی تصریح کرد: باید با این تفکر مقابله کرد و اقتصاد باید بر اساس توجه به توانمندیها و امکانات داخلی رشد کند. البته این منافاتی با این ندارد که تعاملات و تبادلات خارجی هم وجود داشته باشد. اما آیا این تبادلات و تعاملات خارجی باید صرفاً و عمدتاً با کشورهای غربی باشد؟ مگر دنیا خلاصه شده است در غرب؟ این حرف سی سال پیش درست بود که اقتصاد جهان مساوی است با غرب، اکنون واقعاً این تحولات جهانی تغییر کرده و اقتصاد جهان فقط غرب نیست.
این فعال اصولگرا اضافه کرد: چرا بعضیها هنوز هم وقتی صحبت از تبادلات اقتصادی با کشورهای دیگر میشود، باز هم نگاهشان به آمریکا و اروپا است. نمیخواهیم بگوییم تأثیرات آمریکا و اروپا در اقتصاد ما به صفر برسد اگر چه آنها خودشان به صفر رساندند اما دنیا بزرگ است و اقتصاد جهان اکنون به سمت شرق تمایل پیدا کرده است. چرا بعضی علی رغم اینها باز هم فکر میکنند جهان خلاصه شده است در غرب و اروپا؟ و فکر میکنند در سی یا چهل سال پیش باقی ماندند و با تحولات جهانی رشد نکردند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.