عراق ۲ گذرگاه مرزی با ایران را باز می کند
المانیتور گزارش داد، حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در تماسی تلفنی از مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق خواست روند بازگشایی مرز بین دو کشور با هدف تبادلات اقتصادی تسریع شود.
برخی گذرگاه های مرزی بین ایران و عراق بازگشایی شده اند. در چهارم ماه مه (پانزدهم اردیبهشت) یکی از مقامات ایران اعلام کرد دو مرز شوشمی و شیخ صالح پس از دو ماه دوباره بازگشایی شده اند.
این مقام ایرانی اشاره کرد این دو گذرگاه مرزی از نظر اقتصادی برای ایران اهمیت بالایی دارند چون نیمی از صادرات غیر نفتی ایران از طریق عراق انجام میشود و حدود ۲۰۰ کامیون روزانه از مرز شیخ صالح برای انتقال کالاهای ایرانی عبور می کنند. این کالاها شامل ۵۶۷ هزار تن محصولات غیر نفتی به ارزش ۲۵ میلیون دلار میشود که سال گذشته صادر شد.
مقامات بنادر مرزی عراق در هشتم مارس تصمیم گرفتند برای مهار گسترش ویروس کرونا پنج گذرگاه مرزی و تجاری با ایران را ببندند که شامل مرز شلمچه، الشیب، زرباطیه، منظریه و مندلی می شد. مقامات عراق در ۲۵ آوریل اعلام کردند تمام مرزهای این کشور با کشورهای همسایه کاملاً بسته شده اند و هیچ تصمیمی برای بازگشایی آنها ندارد.
سرپرست بنادر مرزی عراق گفت هیچ تصمیمی برای بازگشایی دائم مرزها وجود ندارد. این اقدامات استثنایی و موقتی هستند و هدف آنها تجارت غذا و محصولات کشاورزی لازم برای تقویت بازار های داخلی و جلوگیری از افزایش قیمت و دوری از یک بحران مواد غذایی است.
فاضل ابو رقیف، یکی از متخصصان امنیتی عراق و محقق مرکز مطالعات استراتژیک النهرین با اشاره به فشار داخلی و منطقهای برای بازگشایی مرز های شرقی و جنوبی با ایران می گوید:« تصمیمگیری برای بازگشایی مرزها بستگی به بررسی شرایط بهداشتی به وجود آمده توسط همه گیری ویروس کرونا دارد».
به گفته یکی از اعضای پارلمان عراق، این مرزها به مدت دو روز تنها برای تبادلات اقتصادی باز هستند و هیچ مسافری اجازه عبور ندارد. این تصمیم به نفع اقتصاد عراق بوده است.
در بحبوحه تحریم های اعمال شده بر ایران، کنترل گذرگاههای مرزی برای حفظ تبادلات تجاری اهمیت بالایی برای احیای اقتصاد عراق دارد. امکان وجود دارد که سقوط قیمت نفت عراق را مجبور کند از بازگشایی غیررسمی مرزها به منظور تسهیل مشکلات مالی به وجود آمده چشم پوشی کند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.