چرا عربستان و ترکیه به جان هم افتاده اند؟
از اعلام کیفرخواست سردادستان استانبول علیه متهمین به قتل جمال قاشقچی و قبول این کیفرخواست از سوی دادگاه استانبول و آغاز رسمی روند قضایی، اعلام شد که عربستان سایتهای خبری ترکیه همانند خبرگزاری آناتولی و شبکه تلویزیون دولتی این کشور را فیلتر کرده است.
ممانعت از دسترسی کاربران عربستانی به این سایتها و برخی سایتهای دیگر واکنش ترکیه را به همراه داشت و در حال حاضر دسترسی به سایتهای خبری عربستان و امارات در ترکیه از جمله خبرگزاریهای رسمی این دو کشور و نیز برخی شبکههایی تلویزیونی محدود شده است.
تاکنون مسوولان ترکیه در این زمینه اعلام نظری نکرده و بیانیه رسمی نیز منتشر نشده است.
روزنامه القدس العربی در خبری در این زمینه نوشت: منابع آگاه در داخل ترکیه از سخت بودن دسترسی به بسیاری از سایتهای خبری سعودی و اماراتی در داخل ترکیه خبر میدهند. به نوشته این روزنامه فیلترینگ شامل بسیاری از سایتهای خبری سعودی و اماراتی شده است از جمله نسخه ترکی ایندیپندنت وابسته به عربستان و نیز سایت خبری شبکه اسکای نیوز امارات و نیز سایت شبکه العربیه و سایت روزنامه عکاظ عربستان و سیاست شبکه الاخباریه و نیز خبرگزاریهای رسمی عربستان و امارات در ترکیه در دسترس نمیباشد.
جنگ رسانهای دو کشور در سالهای گذشته و با تیرگی در روابط دو کشور با ممنوعیت خرید سریالهای ترکیه از سوی عربستان و امارات آغاز شد و به مرور به فیلترینگ شبکههای خبری طرفین کشیده شده است.
منطبق با کیفرخواست سردادستانی استانبول که در ۱۱۷ صفحه تنظیم شده است، قتل جمال خاشقچی پیشتر طراحی و برنامه ریزی شده و طراح اصلی قتل نیز احمد بن محمد العصیری که در دفتر محمد بن سلمان شاغل بود میباشد.
در کیفرخواست تنظیمی علاوه بر اسامی تمامی افرادی که در این جنایت دست داشتند، عملکرد هر یک از آنان در این جنایت و نیز ساعاتی که هر کدام از متهمین در کدام محل بودند به طور دقیق درج شده است.
منطبق با ادعانامه یاد شده برای احمد بن محمد العسیری و سعود الکهتانی که از آنان به عنوان عاملین اصلی و طراحات جنایت نام برده شده درخواست مجازات حبس ابد با اعمال شاقه و برای دیگر متهمین و عاملین جنایت درخواست مجازات حبس ابد شده است.
لازم به ذکر است جمال خاشقچی در مهرماه سال ۱۳۹۷ زمانی که برای گرفتن برگهای از سرکنسولگری عربستان دراستانبول مراجعه کرد از سوی یک تیم ویژه به قتل رسید و جسد وی مثله شد و تاکنون جسد وی پیدا نشده است.
گفته میشود عاملین قتل بعد از کشتن خاشقچی جسد وی را مثله و سربه نیست کردهاند. این قتل با واکنش شدید افکار عمومی جهان مواجه شد و بدلیل انتقادهای مستقیم مسوولان ترکیه از ولیعهد عربستان به دلیل دست داشتن در این قتل روابط دو کشور به تیرگی گرایید و این سردی در روابط دو کشور تا امروز پابرجا مانده است.
دادگاه بدوی رسیدگی به اتهامات متهمین قتل "جمال خاشقچی" روزنامه نگار مخالف ولیعهد سعودی در عربستان، دی ماه سال گذشته با اعلام صدور رای دادگاه در خصوص متهمین پرونده اعلام کرد که ۵ نفر از متهمین این پرونده به مجازات مرگ و ۳ نفر دیگر به حبسهای طولانی تا ۲۴ سال محکوم شدهاند.
به پیش بینی ناظران آگاه، سردی در روابط ترکیه و عربستان به احتمال بسیار فراوان در زمینههای مختلف ادامه خواهد یافت و میباید منتظر اخباری متفاوت در این زمینه بود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.