ناکامی آمریکا در مذاکره با رهبران افغانستان/ کار به تهدید کشید
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه به کابل سفر کرد و رسانه های افغانستان هدف از این سفر را اجرایی شدن توافق نامه صلح بین آمریکا و طالبان و حل بن بست سیاسی بین عبدالله و اشرف غنی اعلام کردند.
پمپئو دیروز بطور جداگانه و مشترک با عبدالله و غنی دیدار کرد براساس گزارش منابع خبری دو طرف حاضر به انعطاف پذیری نشده اند و ماموریت مقام آمریکایی بی نتیجه پایان یافته است.
روزنامه ۸صبح افغانستان به نقل از منابع معتبر در کاخ ریاست جمهوری نوشت که وزیر خارجه آمریکا نشست سه جانبه ای را نیز با حضور اشرف غنی و عبدالله برگزار کرده است.
فخرالدین قاری زاده عضو ارشد تیم عبدالله و مشاور پیشین وزارت خارجه افغانستان نیز در صفحه فیسبوک خود نوشت که تحقق اراده واقعی مردم خط قرمز حکومت همه شمول به رهبری عبدالله است.
وی ادامه داد که همانگونه از آغاز بحران کودتای انتخاباتی تاکنون گفتیم بیهیچ تاخیری یکی پیدیگر به کرسی عمل نشاندیم. اطمینان داشته باشید که هیچ تلاش درونی و خارجی نمی تواند نتیجه تقلبی انتخابات را بر ما تحمیل کند.
قاری زاده افزود که تمکین ما به تلاشهای شخصیتهای ملی و بازیگران خارجی از جمله آمریکا برای آن است مبادا فردا ملامت شویم که بی هیچ مذاکره و گفت وگو وارد اقدامات عملی شدیم.
وی تصریح کرد: اکنون تمام گامهای مسالمتآمیز حل بحران را سپری می کنیم و بطور قطعی به معنای گذشت از موقف مان نیست و بر آنچه که وعده کرده بودیم، به شدت استوار هستیم.
قاری زاده خطاب به تیم دولت ساز به رهبری اشرف غنی نوشت : فکر کرده اند که این دور با پمپئو و خلیلزاد می توانند کودتای انتخاباتی را بر ما تحمیل کنند. این محاسبه نادرست خود را به گور خواهید برد.
وزیر خارجه آمریکا پس از نشست های بی نتیجه با رهبران دولت وحدت ملی کابل را ترک کرد اما اکنون وزارت خارجه آمریکا اطلاعیه ای تهدید آمیز را به آدرس رهبران افغان منتشر کرده است.
وزارت خارجه آمریکا نوشت که ناکامی غنی و عبدالله تهدید مستقیم به منافع ملی آمریکا بوده و در این رابطه از کاهش یک میلیارد دلاری کمک های خود به افغانستان خبر داده است.
در اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا آمده است که غنی و عبدالله به پمپیو، گفته اند که تاکنون موفق به ایجاد حکومت فراگیر نشده اند که بتوانند به چالشهای حکومتداری، صلح و امنیت رسیدگی کند.
وزارت خارجه آمریکا افزود که این ناکامی، روابط آمریکا وافغانستان را صدمه زده و متاسفانه بی حرمتی به آن افغانها، آمریکاییها و شرکای ائتلافی آنهاست که که جان و سرمایه خود را در تلاش برای ساختن آینده جدید به آن کشور قربانی کرده اند.
براساس این اطلاعیه، آمریکا از این لحظه همکاری خود را با افغانستان بازنگری کرده و در کنار دیگر اقدامات، مصارف خود را در در سال جاری یک میلیارد دلار کاهش داده و آماده است که در سال ۲۰۲۱ نیز یک میلیارد دیگر از این مصارف را کاهش دهد.
در اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا به بازنگری تمام برنامهها و پروژههای آمریکا در افغانستان نیز اشاره شده است.
بر این اساس ، وزارت خارجه آمریکا گفت که به رهبری افغانستان گوشزد کرده اند که از عملیات امنیتی که انگیزه سیاسی داشته باشد حمایت نمی کنند.
این وزارت تصریح کرد که از آنهایی که از حکومت موازی دفاع یا حمایت میکنند نیز پشتیبانی نخواهند کرد.
آمریکا تفاهم سیاسی را یگانه راه حل معضل کنونی افغانستان دانسته و اعلام کرد که رهبران افغان در تناقض با اعلامیه مشترک عمل کرده و تا حال موفق نشده اند که تیم فراگیر ملی را برای شرکت در مذاکرات بین افغانستانی تعین کنند و گامهای عملی را برای رهایی زندانیان بردارند.
اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا اقدامات رهبران افغانستان را غیرمسئولانه خواندو تاکید کرد که اگر رهبران افغان حکومت فراگیر را شکل دهند که بتواند امنیت را تامین کند و در روند صلح سهیم شوند، واشنگتن آماده است که از چنین تلاشها حمایت و در مورد بازنگریهایی که امروز آغاز کرده است، تجدید نظر کند.
پیش از ۱۹ اسفند ماه که تا آن زمان مراسم تحلیف برگزار نشده بود، تلاش های زلمی خلیل زاد فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان نیز برای تشکیل دولت فراگیر و مشترک بین عبدالله و اشرف غنی ناکام مانده بود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.