بررسی علت سقوطهای متعدد هواپیماهای بوئینگ ۷۳۷
شبکه Vox آمریکا چند ماه پیش مستندی درباره مشکل موتور هواپیماهای بوئینگ ۷۳۷ و علت سقوطهای متعدد آن در دو سال گذشته تولید و منتشر کرد.
این کلیپ در یوتیوب بیش از ۹ میلیون و پانصد هزار بازدید داشته است.
متن ترجمه این فیلم به شرح زیر است:
در تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۱۹ یک هواپیمای بوئنیگ در اتیوپی سقوط کرد و ۱۵۷ نفر کشته شدند. این حادثه بعد از آن اتفاق افتاد که یک هواپیمای دیگر در اندونزی سقوط کرد و بیش از ۱۸۰ نفر نیز در آن حادثه کشته شدند.
نکته مهم در این رابطه آن است که هر دوی این هواپیماها ساخت شرکت بوئینگ و از مدل ۸ max ۷۳۷ بودند. موتور آنها نکته کلیدی در خصوص علت سقوط این هواپیماست و مشکلات زیادی را به وجود آورده است. البته ناگفته نماند که همه مشکلات فقط به دلیل موتور نیست بلکه مشکل در جایی دیگر نیز خود را نشان داده است؛ رابطه بین موتور و بال هواپیما.
دو شرکت بزرگ ساخت هواپیما در جهان، بوئینگ و ایرباس هستند که بوئینگ ۳۸ درصد و ایرباس ۲۸ درصد از بازار را در اختیار دارند. این دو شرکت با یکدیگر در رقابت هستند و هر یک که بتواند مدل بهتری را روانه بازار کند، میلیون ها دلار پول کسب می کند.
پس از سانحه ای که در سال ۲۰۱۰ اتفاق افتاد، ایرباس اعلام کرد که هواپیماهای ۳۲۰ را که نمونه پرطرفدار این هواپیما محسوب می شد را به روز می کند.
ایرباس در این راه یک موتور جدید را ارائه کرد که از نمونه های قبلی بزرگتر بود. این موتور جدید باعث می شد تا ۱۵ درصد در سوخت هواپیما صرفه جویی شود. این کار برای ایرباس هزینه زیادی را به ارمغان آورد.
در همین راستا بوئینگ نیز برای حل مشکل خود از ایرباس تبعیت کرد و تصمیم گرفت تا تغییراتی را در موتور هواپیماهای ۷۳۷ خود بدهد اما یک مشکل وجود داشت و آن این که فاصله دماغه (نوک هواپیما) ایرباس ۳۲۰ با زمین بیشتر از فاصله نوک هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ با زمین بود و بزرگ شدن موتور مشکلاتی را در این رابطه برای بوئینگ بوجود می آورد.
بر همین اساس وقتی موتور بزرگ در زیر بال ایرباس ۳۲۰ قرار می گرفت مشکلی بوجود نمی آمد اما وقتی این موتور بزرگ در زیر بال بوئینگ ۷۳۷ قرار می گرفت به دلیل فاصله کم آن با زمین مشکلاتی پیش می آمد. چند ماه بعد بوئینگ اعلام کرد که چاره ای برای این مشکل پیدا کرده و آن اینکه محل موتور را عوض کرده و آن را مقداری بالاتر تقریبا در جلوی بال نصب می کند. در فیلم هایی که از ۷۳۷ های جدید منتشر شد می توان دید که موتور در جلوی بال و تقریبا در یک امتداد قرار گرفته اند.
این هواپیمای جدید max ۷۳۷ نام گرفت و با توجه به آنکه اعلام شده بود این هواپیمای جدید بهتر از نمونه های قبلی بوده و خلبان ها نیاز چندانی برای دیدن دوره های تخصصی برای پرواز با آن ندارند توانست بازار را قبضه کند.
اما بالا آوردن موتور در هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ یک تاثیر جانبی داشت و آن اینکه در نمونه های جدید بدلیل بزرگ بودن موتور، هواپیما در هنگام بلند شدن باید فاصله دماغه از سطح زمین را بالاتر از حد استاندارد می آورد. این در حالی بود که با بالا آمدن بیش از حد دماغه در هنگام بلند شدن برای بال های عقب هواپیما که وظیفه حفظ تعادل را بر عهده دارند، مشکل بوجود می آمد.
در این مرحله باید به سیستم MCAS (سیستم تشخیص وضعیت مانور هواپیما) توجه شود. با توجه به آنکه اعلام شده بود خلبان ها نیازی به پشت سر گذاشتن دوره های جدید برای پرواز با بوئینگ های ۷۳۷ جدید ندارند، آنها فقط در یک کلاس توجیهی ۲ ساعته شرکت کردند و در این کلاس ها اشاره ای به تاثیر جانبی تغییر محل موتور و همچنین سیستم MCAS نشد.
چند ماه بعد بوئینگ گزارش هایی درباره بروز مشکل در هواپیماهای ۷۳۷ مکس دریافت کرد و تعدادی از خلبان ها نیز شکایت هایی را در این رابطه مطرح کردند.
در نتیجه نادیده گرفتن این موضوع در نهایت در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۸ یک هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس در اندونزی سقوط کرد و چند ماه نیز به دلیل مشکل مشابه یک بوئینگ ۷۳۷ در اتیوپی سقوط کرد. در نتیجه این مشکلات پرواز بوئینگ های ۷۳۷ در اغلب کشورها از جمله آمریکا متوقف شد.
به گزارش مهر، صبح روز چهارشنبه یک فروند هواپیمای بوئینگ متعلق به شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال در ساعت ۶:۱۲ از فرودگاه امام خمینی (ره) به مقصد کییف پرواز کرده بود، پس از قطع ارتباطات با بخش کنترل ترافیک در ساعت ۶:۱۸ دقیقه در حوالی صبا شهر از توابع استان تهران سقوط کرد.
هواپیما دارای ۱۶۷ مسافر و ۹ نفر خدمه پروازی بود که همه سرنشینان آن جان باختند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.