«هلگا اشمید» معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به همراه «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران ریاست کمیسیون مشترک برجام را بر عهده دارد، جمعه شب پس از این نشست در پیامی توئیتری بدون اشاره به عهدی اروپایی ها در انجام وظایف برجامی نوشت: [در این نشست] درخواست جدی از ایران داشتیم که با پایبندی کامل به برجام گرایش منفی اخیر را برگرداند.

اشمید افزود: ما وظیفه جمعی برای حفظ برجام داریم. از همه مشارکت‌کنندگان [در این نشست] خواسته شد که به پایتخت‌های خود گزارش کنند که تلاش شدید از سوی همه طرف‌ها ضروری است.

معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین تاکید کرد که در این نشست از تصمیم شش کشور اروپایی برای پیوستن به سهامداران ابزار حمایت از تبادلات تجاری (اینستکس) استقبال شد.

بلژیک، دانمارک، سوئد، فنلاند، نروژ و هلند دو هفته پیش در بیانیه مشترکی اعلام کردند که در راستای تداوم حمایت اروپایی‌ها از برجام و اجرای بخش اقتصادی آن، اکنون در فرآیند پیوستن به به اینستکس هستند که پس از طی فرآیندهای قانون داخلی مربوط به هر کشور، تکمیل خواهد شد.

در نشست امروز کمیسیون مشترک برجام در هیات ایران، علاوه بر عراقچی، کاظم غریب‌آبادی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین هم حضور داشتند.

نشست امروز برای اولین بار در ساختمان نمایندگی اتحادیه اروپا در وین برگزار شد. پیش از این بطور معمول، نشست‌های کمیسیون مشترک برجام در هتل کوبورگ انجام می‌شد.

یک منبع نزدیک به هیات مذاکره‌کننده ایران به خبرنگاران گفت: با توجه به اعطای مجوز به گروهی از هواداران گروهک های تجزیه طلب وضدانقلاب به منظور تجمع در برابر هتل کوبورگ و احتمال ایجاد اخلال و مزاحمت در روند برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام، هیات ایرانی در اعتراض به این امر، تهدید به ترک محل مذاکرات و عدم شرکت در نشست کمیسیون مشترک کرد که نهایتا با پادرمیانی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک، محل برگزاری این نشست تغییر یافت.

معاون وزیر امور خارجه  که در چند روز اخیر، روزهای پرکاری را در چین و ژاپن پشت سر گذاشته، قرار است بعد از این نشست جلسات دوجانبه‌ای را در ارتباط با برجام داشته باشد.

عراقچی بعد از حضور در این نشست، با رافائل گروسی مدیرکل جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز دیدار و درخصوص روابط و همکاری‌های دوجانبه گفت و گو کرد.

عراقچی پیشتر گفته بود هنوز امیدهایی برای نجات توافق هسته‌ای (برجام) وجود دارد؛ اما این مساله در گرو پایبندی اروپایی‌ها به اجرای تعهداتشان است.

نشست امروز در حالی برگزار شد که با توجه به گام چهارم ایران در خصوص کاهش تعهدات در چارچوب برجام، وزیر امور خارجه فرانسه نسبت به فعال کردن سازوکار حل اختلاف تهدید کرده بود.

مکانیسم حل اختلاف پیش‌بینی شده در برجام اینگونه است که اگر یکی از طرف‌های برجام به این جمع‌بندی برسد که طرف دیگر به تعهدات ذکر شده در این توافق پایبند نیست، می‌تواند به کمیسیون مشترک شکایت کند.

عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران اظهارنظر وزیر امور خارجه فرانسه را غیرسازنده خواند و تصریح کرد که عقب‌نشینی ایران از تعهداتش اقدامی قانونی علیه اقدام غیرقانونی آمریکا برای خروج یکطرفه از برجام است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.