چند درصد مساحت تهران روی گسل زلزله است؟
رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه ۸۱ کیلومترمربع یا ۹ درصد شهر تهران در حریم و پهنه گسلهای اصلی زلزله قرار دارند گفت::ممنوعیت احداث ساختمانهای مهم روی گسل زلزله به شهرداری مناطق ابلاغ شده است.
محمد شکرچی زاده در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه در قانون جدید مدیریت بحران وظایف جدیدی به مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی سپرده شده است گفت:در این ابلاغیه ۷ وظیفه به این مرکز سپرده شده که مهمترین آن فراهمکردن الزامهای تابآور شدن شهرها است.
وی با اشاره به اینکه تکالیفی که قانون مدیریت بحران، مصوب شهریورماه ۹۸ در بند «ض» برعهده مرکز تحقیقات نهاده است، الزامات تابآور کردن شهرها را از اولویتهای مرکز برشمرده تاکید کرد:مقاوم سازی و بحث فرونشست زمین از دیگر اولویتهای ابلاغی به مرکز تحقیقات است بنابراین با درخواستی که به سازمان برنامه و بودجه صورت گرفت خوشبختانه برای سال آینده برای تاب آوری بودجهای در نظر گرفته شده است.
شکرچی زاده ادامه داد: رویکردها در گذشته در خصوص بحران پیشگیرانه نبوده پس باید به سمت هدفمند کردن مدیریت بحران حرکت کنیم.
به گفته وی، اگر در خصوص سیل امسال که خسارتی بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان برای کشور داشت رویکرد ما پیشگیرانه بود میتوانستیم بهتر عمل کنیم.
وی گفت: در زمینههای مختلف شناسایی پهنه گسلهای اصلی، فرونشست، ساختمانهای بلندمرتبه و مواردی که قانون مدیریت بحران برعهده مرکز نهاده و پیشتر از آن نیز در مرکز دنبال میشد، توسط مرکز در حال انجام است. در واقع مرکز با این قبیل اقدامات به دنبال آن است که به تابآور کردن شهرها یاری برساند.
رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: حدود ۸۱ کیلومتر مربع یا بطور تقریبی ۹ درصد از سطح شهر تهران در پهنه گسلهای اصلی زلزله قرار دارد که البته بخشی از این گسلها نیز در بافت فرسوده قرار دارند و همین ویژگی میزان خطر را دو چندان میکند.
شکرچی زاده خاطرنشان کرد: در خصوص مقاومسازی ساختمانهایی که در پهنه گسلهای اصلی و همچنین بافت فرسوده شهرها هستند، هشدارهای لازم به شرکتها، سازمانها، نهادها و دستگاههای مرتبط اعلام و تاکید شده که مقاوم سازی ساختمانهای حریم گسلهای اصلی در بافت فرسوده شهرها حتما انجام شود.
* ساختمانهای مهم نباید روی گسل احداث شود
وی با اشاره به اینکه هنوز آمایش و پایش سراسری در خصوص گسلهای زلزله انجام نشده است ادامه داد: مصوبهای داشتیم که نباید ساختمانهای مهم در گسلها و پهنههای اصلی زلزله احداث شود.
وی افزود:با وظیفهای که از شورای عالی شهرسازی و معماری به ما و به شهرداری مناطق ابلاغ شده قرار است که در قانون جدید با اولویت شهرهای مهم (تبریز، تهران، کرج، مشهد و کرمان) این موضوع پیگیری شود.
شکرچیزاده افزود: نقشه حضور ساختمانهای مهم، بیمارستانها و مراکز حیاتی در حریم گسلهای اصلی این شهرها تهیه و تصویب شده در حال احصا است تا مقدمات جابه جایی آنها فراهم شود. در کشور آمار هنوز آمایش و پایش در زمینه گسلهای زلزله انجام نشده است.
رییس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه داد:در این اقدام قصد ما این نیست که ساختمانی را تخریب کنیم، اما باید مقاوم سازی و تاب آوری آن ساختمانهای مهم انجام شود. به عنوان مثال ساختمان وزارت نفت روی گسل ساخته شده که اگر امکان جابجایی باشد باید جابجا شود.
*فرونشست زمین در جنوب تهران
شکرچی زاده در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که پرسید چه اقداماتی برای فرونشست زمین در تهران صورت گرفته است گفت: بخشهایی از تهران دچار فرونشست شده اند و دلیل آن هم بهره برداری از ذخایر زیرزمینی آب کشور است.
وی با اشاره به اینکه در برخی از مناطق کشور سالانه ۵۰ سانتی متر فرونشست داریم اظهار داشت: وزارت نیرو باید بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی را مدیریت کند و چاههای غیرمجاز را مسلوب کند.
شکرچی زاده ادامه داد:در حال حاضر در شهر تهران نیز این فرونشست زمین رخ داده این موضوع در مناطق جنوب تهران مشاهده میشود.
به گفته وی، فرونشست زمین یک موضوع دینامیک و ادامه دار است و راهکارهای مهندسی آن بسیار پیچیده است پس نیازمند همت جدی جامعه مهندسی است و باید منشا مساله شناسایی و راهکار مناسبی برای آن اندیشید.
وی در خصوص برگزاری دومین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی صنعت ساخت که از ۸ الی ۱۰ دی ماه برگزار میشود گفت:صنعت ساخت عمدتا توسط بخش خصوصی صورت میگیرد و وظیفه دولت سیاستگذاری و تدوین ضوابط و تسهیلگری است.
وی ادامه داد:اگر میخواهیم صنعت ساخت در کشور فعال و به آن سوی مرزها نیز گسترش یابد باید از ظرفیت دیپلماسی استفاده کرد تا بخش خصوصی بتواند در صنعت ساخت فعالانه حرکت کند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.