راشاتودی، همزمان با آغاز چهارمین گام برجامی ایران و پافشاری جمهوریخواهان آمریکا بر تشدید فشارها علیه تهران، «برنی سندرز» نامزد دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا از دولت این کشور خواست که به توافق هسته ای با ایران بازگردد.

برنی سندرز در این باره گفت: «ما توافقی در دست داشتیم که از برنامه هسته ای ایران جلوگیری می کرد؛ توافقی که ترامپ بی پروایانه آن را نقض کرد. ما باید فوراً به برجام بازگردیم و در مورد سایر موضوعات منطقه ای با ایران گفتگو کنیم».

این در حالی است که «جو بایدن» دیگر نامزد حزب دموکرات در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا نیز موضعی مشابه با برنی سندرز دارد و  خروج از این توافق را اقدامی نابجا می داند.

گفتنی است که سازمان انرژی اتمی ایران با انتشار اطلاعیه‌ای از انتقال ۲۰۰۰ کیلوگرم گاز هگزافلوراید UF۶ به مجتمع هسته‌ای فردو در صبح روز چهارشنبه خبر داد.

در همین ارتباط، «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه در واکنش به آغاز چهارمین گام برجامی ایران، مدعی شد: «این نخستین بار است که ایران به وضوح تمایل خود برای خروج از برجام را به واسطه اعلام تزریق گاز اورانیوم به یکی از تأسیسات غنی‌سازی نشان می‌دهد».

وی در خاتمه سفری که به چین داشت، این اقدام ایران را «جدی» توصیف کرد و در ادامه ادعاهای خود افزود: «فکر می‌کنم اولین بار است که ایران به شیوه‌ای رک و بی‌پرده، تصمیم به ترک برجام گرفته و این اقدام به منزله چرخشی بزرگ است».

سخنگوی اتحادیه اروپا نیز در نخستین واکنش به تصمیم جدید ایران برای استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته، گفت تا زمانی که جمهوری اسلامی به توافق هسته‌ای پایبند باشد، این اتحادیه نیز به این توافق پایبند است.

دولت آلمان نیز به اعلام گام چهارم برجامی ایران واکنش نشان داد و «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان که برای دیداری دیپلماتیک در بوداپست، پایتخت مجارستان به سر می‌برد، روز سه‌شنبه در یک نشست مطبوعاتی مشترک با همتای مجار خود گفت که این تصمیم تهران برجام را به خطر می‌اندازد و ایران باید به اجرای تعهدات خود در چهارچوب توافق هسته‌ای بازگردد.

ماس در مورد اعلام راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید در ایران مدعی شد: «ایران سانتریفیوژهای بسیار پیشرفته‌ای ساخته است؛ در حالی که این اقدام با توافق هسته‌ای در تناقض است».

«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه نیز در واکنش به گام چهارم برجامی ایران گفت: «کاهش تعهدات برجامی ایران نتیجه منطقی رکود در حل مشکلات مربوط به برجام است. ما گام جدید طرف ایرانی برای کاهش تعهدات داوطلبانه این کشور را پیامد منطقی رکود در حل مسائل مرتبط با پایداری برجام وتامین نتایج اقتصادی اجرای این معامله می‌دانیم که ایران به آن امیدوار بود».

از سوی دیگر «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه هم به گام چهارم برجامی ایران واکنش نشان داد و اعلام کرد که «مسکو نگران کاهش تعهدات برجامی ایران است» و «فروپاشی برجام گواه دهنده خیر نیست».

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.