سفرهای آسیایی وزیر خارجه کشورمان بامداد دوشنبه ۴ شهریورماه در حالی آغاز شد که پیش از آن ظریف به محل برگزاری اجلاس سران گروه هفت در فرانسه رفت تا با مقام های آن کشور دیدار کند. علیرغم حاشیه و جنجال هایی که این سفر کوتاه با خود به همراه داشت وزیر خارجه کشورمان درتوئیتی نوشت که دیپلماسی فعال ایران در جستجوی تعامل سازنده ادامه دارد. ظریف پس از سفر جنجالی به بیاریتز فرانسه و دیدار با مکرون و لودریان در توئیت خود نوشت: با وجود سختی ها و دشواری های پیش رو تجربه این دیدارها به امتحان کردنش می ارزد.(اینجا)  پس از اتمام برنامه ها در فرانسه ظریف به تهران بازگشت و در اولین مقصد از سفرهای آسیایی به پکن پایتخت چین سفر کرد تا با مقام های این کشور در طیف گوناگونی از موضوعات رایزنی کند که در ادامه در جریان مهم ترین تحولات رخ داده در این سفرها قرار خواهید گرفت :

سفر ظریف به پکن به دعوت همتایش انجام شد و طبق برنامه های اعلام شده روابط دوجانبه و مهمترین مسایل منطقه ای و بین المللی محورهای رایزنی وزیر خارجه کشورمان با مقام های پکن بود.

ظریف درباره سفربه پکن از یک نقشه راه ۲۵ ساله خبر داد و نوشت:   از بیاریتز و پس از توقف در تهران برای تغییر هواپیما، به پکن وارد شدم. روزهای مهمی پیش رو است: من در اینجا یک نقشه راه ۲۵ ساله برای عملی کردن شراکت راهبردی جامع بین ایران و چین و نقش‌آفرینی فعال در ابتکار یک پهنه - یک راه ارائه خواهم کرد. ایستگاه‌های بعد: ژاپن و مالزی." 

در همین حال سخنگوی وزارت خارجه چین نیز با اشاره به سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به این کشور اظهار کرد که پکن آماده توسعه همکاری ها با ایران در بخش های مختلف است.   

اما در ادامه نوبت به نشست ظریف با همتای چینی رسید، وزیر امور خارجه کشورمان ضمن تاکید بر توسعه همه جانبه روابط راهبردی و هزاران ساله دو ملت ایران و چین، فشار اقتصادی و تحریم های آمریکا ضد چین و نیز مداخله آن کشور و برخی کشورهای غربی در امور داخلی آن را محکوم کرد و حمایت جمهوری اسلامی ایران از سیاست چین واحد را مورد تاکید قرار داد.

 

وزیر امور خارجه چین در این دیدارها ضمن تاکید بر چندجانبه گرایی، لزوم رعایت توافقات بین المللی و حفظ جایگاه شورای امنیت را یادآورشد و اظهار داشت: چین از هر اقدامی که به کاهش تنش و افزایش ثبات و امنیت در منطقه منجر شود و نیز حقوق مشروع ایران در برجام و منافع اقتصادی ناشی از آن حمایت می کند.    

پس از این دیدار بود که وزیر خارجه کشورمان با اشاره به رایزنی‌هایش با همتای چینی خود از پیشنهاد یک نقشه راه ۲۵ ساله برای تحکیم شراکت جامع راهبردی و نقش‌آفرینی فعال در ابتکار «یک پهنه، یک راه» خبر داد.

محمدجواد ظریف در توییتی به زبان چینی نوشت: «با دوست خوبم «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین گفت‌وگوی مفصل و سازنده‌ای داشتم. درباره موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی دیدگاهی مشترک داریم. یک نقشه راه ۲۵ ساله برای تحکیم شراکت جامع راهبردی و نقش‌آفرینی فعال در ابتکار «یک پهنه، یک راه» پیشنهاد کردم.»   

واکنش ظریف به اظهارات جنجالی مکرون

در این سفر حواشی ها هم به دنبال ظریف رفت؛ وزیر خارجه جمع خبرنگاران به اظهارات مکرون در واکنش به موضع گیری رئیس جمهور کشورمان، (اینجا) در سفر بیاریتز گفتم دیداری بین رئیس جمهوری ایران و ترامپ قابل تصور نیست تا زمانی که آمریکا به جمع پنج بعلاوه یک بپیوندد و برجام را اجرا کند، در آن زمان هم گفت و گوی دو جانبه ای نخواهیم داشت.

خواستار جنگ نیستیم؛ در صورت تعرض از خود دفاع می‌کنیم

ظریف همچنین در آخرین سلسله برنامه هایش در چین با نشریه زوددویچه سایتونگ تاکید کرد ایران خواهان جنگ نیست اما اگر مورد تعرض قرار گیرد از خود دفاع می کند.

این اظهار نظر ظریف بازتاب گسترده ای در رسانه های خبری جهان به همراه داشت.

ارزیابی درباره دیدارها با مقام های پکن

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از ترک چین، تصریح کرد: ظریف نقش ایران در طرح «یک پهنه - یک راه» (یک کمربند - یک جاده) را از دیگر موضوعات مورد بحث میان دو طرف اعلام کرد و گفت: کریدورهای جنوب - شمال، جنوب - غرب و شرق - غرب ایران می تواند در خدمت توسعه منطقه و ارتباطات بیشتر منطقه ای و جهانی باشد ایران از دیرباز در جاده ابریشم قدیم نقش محوری داشته است و در ابتکار یک پهنه یک راه هم نقش قابل توجهی می تواند داشته باشد.

آغاز برنامه ها در ژاپن

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به منظور دیدار و گفت و گو با مقامات ژاپن، عصر سه شنبه (به وقت محلی)(پنجم شهریور ماه) وارد توکیو شد. وزیر خارجه کشورمان در اولین دیدارها با همتای ژاپنی خود «کونو تارو» دیدار کرد. طرفین در این دیدار درباره روابط دو جانبه، آخرین تحولات و تحرکات دیپلماتیک در خصوص اجرای برجام، مهمترین مسائل منطقه ای و بین المللی از جمله شرایط حساس خلیج فارس و خاورمیانه و سایر موضوعات مورد علاقه گفتگو و تبادل نظر کردند. ظریف همچنین با وزیر خارجه لیبی نیز دیدار کرد.

سپس وزیر خارجه ژاپن در ارزیابی دیدارش با ظریف اظهار داشت:  در دیدار امروز، طرفین توافق کردند که ارتباطات نزدیکی میان ژاپن و ایران، که از لحاظ تاریخی روابط دوستانه ای دارند، برقرار شود تا تنش بین ایالات متحده و ایران کاهش یابد.

وی ادامه داد: بر اساس مواضع ژاپن مبنی بر حمایت مستمر از توافق هسته ای، از طرف ایرانی خواستم که کشورش همچنان به این توافق پایبند بوده و به تعهدات این توافق نامه بازگردد و از اقداماتی که باعث نقض توافق می شود، خودداری کند.

ظریف نیز در ادامه برنامه هایش در موسسه امور بین المللی ژاپن ( JIIA) در خصوص سیاست خارجی ایران و چشم انداز آینده برجام و تنش‌های جاری در منطقه سخنرانی کرد و به سوالات اساتید، محققان، تجار و روزنامه‌نگاران برجسته ژاپنی پاسخ داد.

ظریف پس از این نشست با آبه شینزو نخست وزیر ژاپن دیدار کرد. دو طرف در این دیدار در خصوص روابط دو جانبه، آخرین تحولات و تحرکات دیپلماتیک درخصوص اجرای برجام، مهمترین مسائل منطقه ای و بین المللی از جمله شرایط در خلیج فارس و خاورمیانه و سایر موضوعات مورد علاقه گفت وگو و تبادل نظر کردند.

خبرگزاری کیودو نیز در تحلیل این دیدار نوشت: دو طرف در این دیدار در مورد راه های کاهش تنش در خاورمیانه که به دلیل فشارهای آمریکا بر تهران بر سر برنامه ای هسته ای سال ۲۰۱۵ ایران ایجاد شده است گفت و گو کردند.

در این گزارش تاکید شد با توجه به اینکه این دیدار پس از سفر روز یکشنبه ظریف به «بیارتز» محل برگزاری اجلاس گروه هفت در فرانسه برگزار شده است دیدار مهمی است.

در ادامه وزیر امور خارجه کشورمان توئیتی را پس از گفتگوهای سازنده خود با مقامات ارشد ژاپنی به به زبان ژاپنی منتشر کرد.

ظریف در توئیترش نوشت: در ژاپن و در دومین بخش از دیدار آسیایی ام هستم. با وزیر امور خارجه و نخست وزیر ژاپن دیدار کردم. گفتگوهای سازنده ای درباره پیشبرد روابط بسیار خوب دو جانبه، کاهش تنش در خلیج فارس و حفظ منافع برجام برای مردم ایران داشتیم. برنامه بعدی: تداوم ابتکار دیپلماتیک در مالزی.

پایان سفر به ژاپن و آغاز برنامه ها در مالزی

با پایان برنامه ها در توکیو ظریف عازم مالزی شد و در بدو ورود به به کوالالامپور درباره سفرش به این کشور با بیان اینکه که روابط بسیار خوبی با مالزی داریم، گفت: ضروری بود در زمینه روابط دوجانبه و همکاریهای منطقه ای و همکاری در جهان اسلام با دوستان مالزیایی مشورتهایی صورت بگیرد.

وی افزود: در آینده نزدیک منتظر جناب آقای ماهاتیر (نخست وزیر مالزی) در ایران هستیم و سفر ایشان را خواهیم داشت. همینطور گفتگوهای زیادی بین ۲ کشور در زمینه های مختلف به ویژه همکاری در جهان اسلام مطرح بوده است.

در ادامه مصاحبه های وزیر خارجه در مصاحبه با خبرنگاران در کوالالامپور نکاتی را به آمریکایی ها گوشزد کرد.ظریف گفت: ایالات متحده اگر بخواهد مذاکره کند باید به توافق هسته ای احترام بگذارد و بلیت بازگشت به برجام را بخرد.محمد جواد ظریف افزود: اگر آمریکا خواهان مذاکره است باید ابتدا به توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ احترام بگذارد و متعهد به اجرای آن شود.وزیر خارجه ایران ادامه داد: آمریکا درگیر جنگ اقتصادی علیه مردم ایران است و این امکان وجود ندارد که ما با آمریکا وارد مذاکره شویم مگر این که آنها از تحمیل جنگ و دست داشتن در تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران دست بردارند.ظریف تاکید کرد، بنابراین اگر آنها بخواهند دوباره به اتاق مذاکره برگردند، بلیتی وجود دارد که باید آنها خریداری کنند و آن هم بلیت رعایت توافق نامه است. وی با توجه به پیشنهاد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای دیدار با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفت: ما تنها خواهان دیدار و گفت و گو با آمریکا نیستیم بلکه به دنبال دیداری موثر همراه با نتیجه هستیم.از دیگر برنامه های ظریف مصاحبه با خبرگزاری برناما در مالزی بود. وزیر خارجه کشورمان در این گفت و گو تاکید کرد که ایران بر سر نقش خود ذیل برنامه جامع اقدام مشترک مذاکره نخواهد کرد، اما آماده است تا بر سر پیدا کردن راه‌های مختلف برای اجرای تعهدات برجامی با دیگر طرفین به گفت‌وگو بپردازد.این دیپلمات ارشد با اشاره به دلایل ترامپ برای خروج از توافق هسته‌ای که شامل "برنامه موشکی ایران" و "نقش جمهوری اسلامی در منطقه" می‌شد، تصریح کرد: این مسائل ارتباطی با توافق هسته‌ای ندارند. ما به این توافق رسیده بودیم که که برای دست‌یابی به یک توافق جامع بر سر مسئله هسته‌ای، باید تنها به جوانب هسته‌ای مسائل محدود شویم. اگر پیشرفت‌هایی در اعمال توافق هسته‌ای حاصل می‌شد، می‌توانستیم با خیالی راحت‌تر به باقی مسائل رسیدگی کنیم.

ظریف همچنین اعلام کرد که ترامپ به دلایل شخصی از توافق هسته‌ای خارج شده است. وی توضیح داد: ترامپ از میراث اوباما خوشش نمی‌آید. او تنها به دلایل شخصی و نه دال بر دلایلی استوار از توافق هسته ای خارج شد.

ظریف سپس با ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی دیدار و گفتگو کرد. ظریف پس از این دیدار و درباره محورهای دیدارش با نخست وزیر مالزی گفت: در دیدار بسیار خوبی که امروز با ماهاتیر محمد صورت گرفت هم در زمینه مسائل جهان اسلام صحبت کردیم و هم درباره تحریم‌ها و اقدامات خلاف قانون ایالات متحده صحبت شد. و همینطور فرصتی داشتیم در مورد مسائل دوجانبه و اقداماتی که به صورت دوجانبه بین ما و مالزی قرار است صورت بگیرد، از جمله تشکیل کمیته عالی روابط دوجانبه در سطح وزرای خارجه قبل از سفر نخست وزیر مالزی به ایران تشکیل خواهد شد، توافق کردیم که این کمیته تشکیل شود. ظریف همچنین با حضور در نشستی با شرکت جمعی از ایرانیان مقیم مالزی در خصوص شرایط داخلی و خارجی کشور سخنرانی کرد و به پرسش های حاضران پاسخ داد.

وزیر خارجه کشورمان همچنین در در سومین مقصد سفرش به شرق آسیا و در مالزی در گزارشی توئیتری نوشت: «در مقصد پایانی سفرم به آسیا، با ماهاتیر محمد نخست‌وزیر و «سیف الدین عبدالله» وزیر خارجه در پوتراجایا ملاقات کردم. همچنین مباحثه مهیجی در موسسه ISIS ( موسسه مطالعات استراتژیک و بین المللی) مالزی داشتم که بر تقویت وحدت اسلامی و گسترش همکاری‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی متمرکز بود.» 

پس از پایان سفرها به سه کشور چین، ژاپن و مالزی وزیر خارجه کشورمان به تهران بازگشت و یازدهم شهریورماه به مسکو پایتخت روسیه سفر کرد. ظریف در بدو ورود به مسکو در گفت و گو با خبرنگاران گفت که تهران و مسکو دارای روابط راهبردی بوده و روسیه همواره در روزهای سخت در کنار جمهوری اسلامی ایران بوده است.«محمد جواد ظریف» یادآورشد که سفر هیات ایرانی به مسکو نشانگر روابط راهبردی دو کشور بوده که بر اساس سیاست رهبران طرفین اکنون  روابط جدیدی بین ایران و روسیه رقم زده است.وزیر امورخارجه کشورمان ادامه داد که  تهران هیچ وقت دوستانی که در روزهای سخت در کنارش بودند را از یاد نمی برد و در این سفر توسعه روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای و بین المللی مورد علاقه دو کشور در دیدار با مقام های روسیه مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

وزیرخارجه ایران در اولین گام با همتای روس خود یعنی سرگئی لاوروف دیدار کرد.  محمد جواد وزیر خارجه ایران در دیدار با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که تهران هیچ مذاکره ای برای بازنگری در برجام انجام نخواهد داد. براساس گزارش خبرگزاری تاس، ظریف در ابتدای دیدار خود با سرگئی لاوروف امکان بازنگری درباره برجام را رد کرد و در زمینه باز کردن «جعبه پاندورا» هشدار داد.

وی افزود: مساله بازنگری در برنامه جامع اقدام مشترک(JCPOA) نیست، چرا که همانطور که می‌دانید ایران و روسیه از همان ابتدا در مذاکرات منتهی به توافق حضور داشتند و امکان اینکه این جعبه پاندورا باز شود و دوباره آن را ببندیم وجود ندارد.

لاوروف نیز اظهار داشت: ما وضعیت پیرامون برجام را دنبال می کنیم و اگر گام هایی برای رفع بن بست در این وضعیت برداشته می شود و بازگشت به اجرای این توافق استقبال می کنیم. 

وزرای خارجه ایران و روسیه پس از گفت و گو درباره مسائل مختلف در کنفرانس خبری نیز شرکت کردند. وزیر خارجه ایران در این نشست بیان کرد: روابط ایران و روسیه شاید امروز در بهترین شرایط روابط در طول دهه‌های گذشته باشد و دو کشور بهترین روابط را خواهند داشت.

وی عنوان کرد: وزرای مسؤول کمیسیون مشترک دو کشور هم اکنون در مسکو مشغول دیدار و گفت‌وگو هستند و این نشانگر عمق روابط راهبردی ایران و روسیه است.

ظریف گفت: ما در موضوعات دوجانبه پیشرفت‌های بسیاری را شاهد بودیم از جمله در زمینه انرژی، حمل و نقل، کریدورهای ارتباطی، همکاری‌های چند جانبه و همکاری برای صلح و امنیت بین‌المللی.

ظریف عنوان کرد: نقش روسیه به عنوان یکی از اعضای برجام برای به تفاهم رسیدن بسیار اساسی بوده و ما نقش روسیه و چین را با نقش سایر اعضای برجام یکسان نمی‌بینیم. چون این دو کشور شرکای نزدیک ایران در قبل از برجام، در دوران سختی بودند و هم اکنون روابط تجاری شان را علیرغم فشارهای غیرقانونی آمریکا ادامه می‌دهند.

وی گفت: هماهنگی خوبی بین ایران و روسیه در مسائل منطقه‌ای وجود دارد تلاش‌های مشترک ما توانسته وضعیت در سوریه را قدری آرامش ببخشد، گرچه موانعی ایجاد شد که کمیسیون قانون اساسی که بین ما، روسیه و ترکیه توافق شده بود و طرفین دعوا در سوریه آن را پذیرفته بودند به خاطر فشارهای خارج از این مجموعه نتوانست سال گذشته در دسامبر به نتیجه برسد و امروز پیشرفت‌های خوبی در این زمینه رسیده ایم.

وزیر خارجه گفت: در بحث امنیت در خلیج فارس دیدگاه ما و روسیه بسیار به هم نزدیک است. از ابتکار روسیه برای گفت‌وگو برای امنیت در خلیج فارس استقبال می‌کنیم.

وزیر خارجه ایران درباره طرح مکرون نیز گفت: بحثی که با آقای مکرون داریم درباره نحوه اجرای تعهدات اتحادیه اروپا و جلوگیری از ادامه تنش در اجرای برجام است که حتما به نفع کسی نخواهد بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: هدف اصلی طرح ما اجرای تعهدات اروپاست. آنچه رئیس جمهور فرانسه با شرکای آمریکایی خود ادامه می‌دهد، مربوط به فرانسوی‌ها و اتحادیه اروپاست.

ظریف ادامه تاکید کرد: اگر آمریکا  می‌خواهد درباره منطقه ما صحبت کند باید در ابتدا درباره نقش مخرب خود در منطقه صحبت کند.

وزیر خارجه تصریح کرد: گام سوم ما طبق برنامه پیش خواهد رفت.

در ادامه نیز مسکو و تهران روز دوشنبه سیاست های آمریکا را به دلیل تنش در خاورمیانه مورد سرزنش قرار داده و روسیه از تلاش های فرانسه برای نجات توافق هسته ای ایران استقبال کرد.

ظریف  هچنین روز دوشنبه گفت: ایران به همراه روسیه و ترکیه، امنیت نسبی و آرامش در سوریه را تضمین می کنند.

وزیر خارجه ایران پس از دیدار با همتای روسی خود در جمع خبرنگاران با محکوم کردن اقدامات اخیر آمریکا در سوریه اظهار کرد: ایالات متحده از طریق اقداماتی که اخیراً در شهر ادلب انجام داده، وضع ناپایدار جدیدی در شرق سوریه ایجاد کرده است.

وزیر خارجه روسیه نیز گفت: آمریکایی ها بدون اطلاع قبلی روسیه یا ترکیه به منطقه حمله کرده و استان ادلب را مورد تهدید قرار داده اند.

با پایان ماموریت در روسیه وزیر خارجه کشورمان روز سه شنبه قرار است به دو کشور اندونزی و بنگلادش سفر کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.