به گزارش روزنامه آمریکایی، واشنگتن می کوشد عربستان را به شرکت در مذاکرات محرمانه در عمان با رهبران انصارالله در تلاش برای میانجیگری آتش بس در یمن ترغیب کند.

این حرکت می تواند اولین کانال ارتباطی بین دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و انصارالله را زمانی که نگرانی از درگیری گسترده تر منطقه ای رو به افزایش است، ‌ایجاد کند.

نمایندگان ارشد دولت «باراک اوباما» در سال ۲۰۱۵ میلادی و چند ماه پس از آغاز جنگ یمن، برای اولین بار در عمان به طور محرمانه با انصارالله دیدار کردند تا در جهت برقراری آتش بس و آزادی آمریکایی های دربند این نیروهای یمنی، اعمال فشار کنند.

همچنین مقام های آمریکایی دسامبر گذشته در جریان مذاکرات صلح سازمان ملل متحد، ‌ با رهبران انصارالله در سوئد دیدار کردند.

به گفته مقام های کنونی و سابق آمریکا، هیچگونه مذاکرات مستقیم مهمی از زمان روی کار آمدن ترامپ در سال ۲۰۱۷ میان طرفین انجام نشده است.  

درگیری ها در یمن از یک جنگ داخلی منطقه ای به یک درگیری بین المللی تبدیل شده و نیروهای انصارالله را در گود رقابت با ائتلاف نظامی سعودی تحت حمایت آمریکا قرار داده است.

به نوشته وال استریت ژورنال، دولت ترامپ با طرح این ادعا که انصارالله، نیروهای نیابتی ایران هستند، می گوید تهران باید مسئول مستقیم حملات موشکی و پهپادی علیه عربستان برشمرده شود.

 

جنگ یمن، مخالفت دو حزبی بی سابقه ای را در کنگره رقم زده و به نگرانی ها در ریاض و ابوظبی دامن زده مبنی بر اینکه کشورهای حاشیه خلیج فارس، حمایت واشنگتن را در ضمن تشدید تنش ها با ایران از دست می دهند.

ارتش آمریکا تحت فشار کنگره، ‌از حمایت خود از ائتلاف سعودی کاسته است.

براساس اعلام سازمان ملل متحد، بدترین بحران انسانی جهان در یمن رقم خورده و قحطی و وبا، جان میلیون ها یمنی را تهدید می کند.این در حالیست که اوضاع در یمن در هفته های اخیر به شدت رو به وخامت گذاشته و فوریت جدیدی را برای تلاش های دیپلماتیک به منظور پایان دادن به جنگ در این کشور ایجاد کرده است.

امارات متحد عربی که مهمترین متحد عربستان در درگیری های یمن است، ‌به تازگی خروج اکثر نیروهای خود از این کشور را آغاز کرد.پیشتر در ماه جاری، نیروهای یمنی تحت حمایت امارات، ‌حمله نظامی غیرمنتظره ای را به دولت تحت حمایت سعودی ها انجام دادند، اقدامی که شکافی بین دو کشور حاشیه خلیج فارس رقم زد.عقب نشینی امارات و درگیری ها در عدن، به تلاش های تازه آمریکا برای شتاب عمل در جهت دیپلماسی دامن زده که از جمله این اقدامات، طرح هایی برای مذاکره مستقیم با انصارالله است.   

به گفته افراد مطلع، «کریستوفر هنزل» سفیر دولت ترامپ در یمن، هدایت مذاکرات آمریکا را برعهده خواهد داشت.اما ابتکار عمل دولت ترامپ با موانع جدی روبرو است.

هفته گذشته، نیروهای انصارالله پس از نشست هایی در تهران، یک سفیر رسمی در ایران منصوب کردند.برخی این اقدام را نشانه ای از این مساله دانستند که مخالفان مذاکرات صلح از طرف انصارالله، ‌ درصدد منحرف کردن این تلاش ها هستند.  

براساس اعلام افراد مطلع از تمهیدات دیپلماتیک، «عبدربه منصور هادی» رئیس دولت در تبعید یمن در سطحی گسترده در پایتخت های مهم جهان به عنوان مانع مذاکرات تلقی می شود و بازیگران اصلی به طور فعالانه ای در پی راه هایی هستند تا او را به حاشیه رانند تا مذاکرات صلح پیش رود.

از سویی، نگرانی هایی در واشنگتن وجود دارد مبنی بر اینکه عربستان برای پایان دادن به درگیری ها در یمن جدی نیست.این هفته، مقام های آمریکایی قصد دارند با رهبران سعودی در واشنگتن دیدار کنند تا اهمیت دیپلماسی نوظهور را برای آنها مورد تاکید قرار دهند.

قرار است «خالد بن سلمان» معاون وزیر دفاع عربستان و برادر «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی روز چهارشنبه با «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا دیدار کند.یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا با اعلام اینکه واشنگتن در مورد مذاکرات دیپلماتیک محرمانه گفت وگو نخواهد کرد، ‌یادآور شد که سفیر آمریکا در یمن با همه یمنی ها مذاکره می کند تا اهداف آمریکا در این کشور را تحقق بخشد.  

مقام های سعودی و یمنی و همچنین نمایندگان انصارالله به درخواست ها برای اظهارنظر در مورد این مساله پاسخی نداده اند.

عربستان و امارات روز دوشنبه به نشانه ابراز وحدت میان خود و رد نظراتی که دو کشور در مورد راه های برون رفت از یمن با هم اختلاف نظر دارند، ‌بیانیه مشترکی را منتشر کردند.

در همین حال، یک مقام آمریکایی مطلع گفت که مذاکرات برنامه ریزی شده منعکس کننده نبود گزینه های نظامی معتبر برای ائتلاف سعودی در یمن است. مقام مزبور در عین حال درخصوص پیشرفت این مذاکرات  ابراز تردید کرد.

به گفته این مقام، آمریکا در گذشته تلاش کرده به میانجیگرهای انصارالله دست یابد، ‌افرادی که از اختیار مذاکره برخوردار بوده و همچنین با رهبری ارشد این جنبش در ارتباط باشند.

مقام آمریکایی افزود که یکی از این میانجیگرها، «محمد عبدالسلام» سخنگوی ارشد انصارالله است که مقام های آمریکایی با وی طی چهار سال گذشته ارتباطاتی داشته اند.

مقام مزبور همچنین گفت که به نظر می رسد این مذاکرات، دربرگیرنده پیشنهادهایی برای امتیازدهی به انصارالله یا تمهیداتی در جهت اعتمادسازی برای آنها باشد، امری که ممکن است کارزار دولت ترامپ برای فشار حداکثری بر تهران و متحدان او را تضعیف کند.

واشنگتن از مدت ها قبل درگیر این مساله است که چطور با انصارالله برخورد کند.

براساس اعلام منابع مطلع، برخی مقام های کاخ سفید اینگونه استدلال کرده اند که باید انصارالله را سازمان تروریستی خارجی نامید.  

اما مخالفان با این مساله می گویند این اقدام، مذاکرات صلح سازمان ملل متحد را از بین می برد.

در این میان، به نظر می رسد در میان انصارالله در مورد ادامه جنگ و پایان آن نیز اختلاف نظر وجود دارد؛ امری که مذاکرات با این گروه را پیچیده تر می کند.۹۱۰۹

عربستان و امارات از ششم فروردین سال ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور غربی  و عربی و با کمک آمریکا، حملات گسترده‌ای را علیه یمن فقیرترین کشور عربی آغاز کردند تا به بهانه بازگرداندن عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادخواهی های سیاسی خود جامه عمل بپوشانند. بر اثر این تجاوز تاکنون بیش از یکصد هزار یمنی به شهادت رسیده اند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.