«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا اخیراً خدمت بزرگ دیگری به سعودی‌ها کرده است. وی برای دومین بار در طول حدود ۳ ماه گذشته قطعنامه فراحزبی کنگره مبنی بر لزوم خاتمه بخشیدن به حمایت نظامی این کشور از ائتلاف متجاوز سعودی علیه یمن را وتو کرد.

دولت ترامپ پیش از این به بهانه تشدید تنش‌ها با ایران با اعلام وضعیت اضطراری، کمیته‌های کنگره را از قصد خود برای فروش بیش از هشت میلیارد دلار تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، امارات و اردن مطلع کرده بود. همانگونه که پیشتر گفته شد، این دومین وتوی ترامپ در حمایت از جنایت های ائتلاف سعودی در یمن است. در واقع، رئیس جمهوری آمریکا با این اقدام خود ضمن ارائه خدمتی بزرگ به عربستان سعودی و متحدان آن در چارچوب ائتلاف متجاوز علیه یمن، تلاش می کند تا بازار فروش تسلیحات آمریکا را نیز رونق بخشد.

ترامپ پیشتر نیز در توضیح دلایل رد درخواست کنگره مدعی شد: این قطعنامه تلاشی خطرناک و غیر ضروری در راستای تضعیف اختیارات قانونی من است و زندگی شهروندان و نظامیان آمریکایی را در زمان حال و آینده به مخاطره می‌اندازد. وی همچنین مدعی شد که درگیری در یمن راهی ارزان و کم هزینه برای ایران است تا آمریکا و متحدانش را به دردسر بیندازد!

«لورنس ترایب» استاد حقوق دانشگاه هاروارد در این خصوص می‌گوید: «هیچ راهی وجود ندارد که بتوان فهمید اقدام ترامپ در حمایت از عربستان و وتو کردن مصوبه کنگره برای قطع کمک به ریاض در جنگ یمن، تا چه حد کودکان یمنی را به قحطی نزدیک تر کرده و زندگی آمریکایی‌ها را در خطر قرار داده است. آیا این اقدام به موجب منافع مالی ترامپ و کوشنر در عربستان سعودی انجام شده است»؟

واقعیت آن است که رئیس جمهوری آمریکا که یک تاجر است تا سیاستمدار و دیپلمات، در بیان علت اصلی وتوی قطعنامه کنگره درخصوص حمایت‌های نظامی واشنگتن از ریاض، مسیر فرافکنی را در پیش گرفته است. این فردتاجرمسلک برای فریب افکار عمومی مدعی تضعیف اختیارات خود توسط کنگره شده و مدعی است که به همین دلیل قطعنامه آن را رد کرده است.

این ادعا درحالی مطرح می‌شود که دلیل رد قطعنامه کنگره توسط رئیس جمهوری آمریکا مسأله دیگری است. واقعیت آن است که ترامپ به رونق بازار فروش تسلیحات ایالات متحده آمریکا به می‌اندیشد و نه تضعیف اختیاراتش توسط نمایندگان کنگره. ترامپ به خوبی می‌داند که توقف حمایت‌های تسلیحاتی از عربستان سعودی، تا چه حدی می‌تواند فروش تسلیحات واشنگتن را در عرصه منطقه و بین الملل، کاهش دهد، چراکه عربستان سعودی از بزرگترین خریداران این تسلیحات محسوب می‌شود.

بر همین اساس، پر واضح است که رئیس جمهوری تاجرمسلک ایالات متحده آمریکا نگران از رونق افتادن بازار فروش تسلیحات خود است و نه چیز دیگری. از همین روی، وی به فریب افکار عمومی در خصوص اقدامش در وتوی قطعنامه ضد سعودی کنگره متوسل شده است؛ مسأله ای که البته بر افکار عمومی پوشیده نیست.

این تلاش مذبوحانه از سوی ایالات متحده آمریکا درحالی است که رسانه «المانیتور» با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که جنگ یمن به باتلاقی پرهزینه برای سعودیها تبدیل شده است. المانیتور در گزارشی با اشاره به اعزام ۵۰۰ نظامی آمریکایی به پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در عربستان، اعلام کرده بود: این گام در شرایطی رخ می‌دهد که متحدان سعودی از جنگ یمن خارج می‌شوند. این پایگاه تأکید کرده بود: جنگ یمن به مثابه باتلاقی پرهزینه است. شهرهای سعودی مانند ابها و حتی ریاض پایتخت عربستان در تیررس موشک‌های یمنی هاست.

برهمین اساس، به نظر می رسد که رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا قصد دارد از شرایط وخیمِ حال حاضر عربستان سعودی در یمن نهایت استفاده را کرده و تسلیحات خود را در سطوح گسترده به این کشور بفروشد. مسأله دیگر آن است که ایالات متحده آمریکا به ریاست جمهوری ترامپ به هیچ وجه نمی‌خواهد از رقابت تسلیحاتی با شرکای غربی‌اش در یمن عقب بیفتد.

طبق آخرین گزارش‌ها، بخش عمده تسلیحاتی که سعودی علیه مردم بی گناه و بی دفاع یمن استفاده می‌کند، متعلق به فرانسه و انگلیس نیز هست. به همین دلیل ایالات متحده آمریکا نمی‌خواهد با قطع حمایت‌های نظامی به ریاض، راه را برای شرکای فرانسوی و انگلیسی اش باز کند. درهمین ارتباط، نقش فرانسه و انگلیس در فروش تسلیحات نظامی به سعودی‌ها واضح است و آمریکا نمی‌خواهد که از مسابقه فروش سلاح به سعودی عقب بماند. درهمین ارتباط، یک رسانه فرانسوی با دستیابی به یک سند محرمانه نظامی، از توسل ائتلاف متجاوز سعودی به تسلیحات فرانسوی پرده برداشت که در سال ۲۰۱۸ خریداری و به طور گسترده علیه مردم یمن استفاده شده است.

نتیجه حاصل از تحقیق مشترکی که از سوی رادیو فرانسه و نهادهای مردم‌نهاد انجام شد؛ افشاگر پنهان‌کاری دولت پاریس درباره استفاده گسترده از تسلیحات این کشور در تجاوز علیه یمن است. رادیو فرانسه به اسناد طبقه‌بندی‌شده‌ای دست یافته که تاریخ آن به سال ۲۰۱۸ میلادی بازمی‌گردد و به فروش تسلیحاتی نظیر تانک، بالگرد و جنگنده به عربستان سعودی و امارات اشاره دارد که جزئی از ائتلاف متجاوز علیه یمن هستند.

ناگفته پیداست که وتوی قطعنامه کنگره ایالات متحده آمریکا مبنی بر ممنوعیت فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی، نتیجه‌ای جز افزایش کشتار مردم بی دفاع و بی گناه یمن نخواهد داشت. این اقدام رئیس جمهوری آمریکا زمینه را برای جنایت‌های بیشتر سعودی علیه یمن‌ها با سلاح آمریکایی، فراهم می‌کند.

علاوه براین، به تبع افزایش جنایت‌های سعودی علیه مردم یمن، وضعیت حقوق بشری در این کشور نیز بیش از پیش رو به وخامت خواهد نهاد و عامل این مسأله نیز به اقدام ضد حقوق بشری رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا باز می‌گردد.

درهمین ارتباط، «الهام عمر» نماینده مسلمان کنگره آمریکا در واکنش به اقدام اخیر ترامپ در حمایت از تجاوزات عربستان سعودی در یمن اظهار داشت: این اقدام زندگی میلیون‌ها شهروند یمنی از جمله کودکان را در معرض خطر قرار می‌دهد و جایگاه آمریکا در جهان را از بین می‌برد. وی با بیان این مطلب افزود: این یک ضرورت اخلاقی است که کنگره، وتوی دونالد ترامپ را نادیده بگیرد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.