باهنر: احتمال دارد یک چهره جدید رئیسجمهور شود
با اینکه ۹ ماه تا انتخابات مجلس و حدود دو سال تا انتخابات ریاستجمهوری باقی مانده اما فضاهای سیاسی و رسانهای به تدریج به بحث و تحلیل در این باره میپردازند. یکی از چهرههایی که تاثیر او را در هر انتخاباتی نمیتوان نادیده گرفت محمدرضا باهنر، چهره سرشناس اصولگرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت است. با او گپ و گفت کوتاهی درباره دو انتخابات پیشرو داشتیم. او معتقد است هنوز ورود به موضوع انتخابات برای رسانهها زود است و اکنون باید مباحث در بین سیاسیون مطرح شود. مباحث بالطبع ابتدا درباره انتخابات مجلس طرح میشود چراکه نتیجه این انتخابات بر انتخابات ریاستجمهوری تاثیر میگذارد.
مشروح گفتوگوی محمدرضا باهنر را می توانید در ادامه بخوانید و ببنید.
آقای باهنر، مدتی پیش آقای لاریجانی درباره اصلاح ساختار صحبت کردند اما چند و چون این اصلاح ساختار چندان شفاف نشد. ممکن است این اصلاح ساختار به نظام پارلمانی بینجامد و ما دیگر انتخابات ریاستجمهوری نداشته باشیم؟
باهنر: ایشان بحث اصلاح ساختار را بعدا اصلاح کرده و گفتند منظور اصلاح ساختار بودجه است. تعادل بودجه دولت مدتهاست بههم خورده و با این وضعیت تحریمها و مشکلات تازه، عدم تعادل بودجه دولت یک مقوله جدی است. اینطور که من از رسانهها شنیدم آقای لاریجانی گفتند نظرشان اصلاح ساختار بودجه است. اما درباره سوال شما و نظام پارلمانی، اینها نیاز به اصلاح قانون اساسی دارد و فرآیند مفصلی دارد و باید تصمیمگیری بشود که اصلاح شود یا نه. فرض بگیریم تصمیم گرفته شد قانون اساسی اصلاح شود، باز هم معلوم نیست که نظام پارلمانی جایگزین نظام ریاستی شود. باید بین فرهیختگان و تصمیمگیران بحث مفصلی صورت گیرد. یعنی چیزی نیست که الان تصمیم گرفته باشند و منتظر فرآیند آن باشند.
پس دستکم در ۱۴۰۰ انتخابات ریاستجمهوری برگزار میشود؟
باهنر: بله، البته نظام پارلمانی هم انتخابات ریاستجمهوری دارد اما فرآیندش طور دیگری است، مثلا اوایل انقلاب رئیس جمهور و نخست وزیر داشتیم. نخست وزیر که در عمل مسئول اجرایی کشور بود با معرفی رئیسجمهور و رای مجلس انتخاب میشد. نظامهای پارلمانی متفاوت هستند اینکه رئیس جمهور در درون پارلمان انتخاب شود یا رئیس جمهور توسط مردم انتخاب شود اما قدرت اجرایی دست پارلمان باشد، گزینههای مختلفی است که فعلا بحثش در کشور ما وجود ندارد.
برای انتخاب ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ پیش بینی میکنید رئیس جمهور اصولگرا داشته باشیم یا اصلاحطلب یا یک چهره جدید؟
باهنر: حتما چهره جدیدی است چون روسای جمهور قبلی دیگر رئیس جمهور نمیشوند...
چهره سیاسی جدید منظورم است...
باهنر: برای پیش بینی و تحلیل بسیار زود است. انتخابات پیشروی ما انتخابات مجلس است و نتیجه انتخابات مجلس بر انتخابات ریاست جمهوری نیز اثر میگذارد.
مجلس چطور؟ اصلاح طلب میشود یا اصولگرا؟
باهنر: هنوز شکل نگرفته است. به ویژه اینکه امسال از نظر اقتصادی فشار زیادی را متحمل میشویم. یک جاهایی نقد ما به دولت برمیگردد و جاهایی نقد به دولت برنمیگردد، بلکه به شرایط بیرونی و پارامترهای دیگر برمیگردد. اینکه در زمان انتخابات گروههای مختلف چه شکلی پیدا کند، پیش بینی سختی است. من فکر میکنم به صورت جدی کشور از شهریور ماه به ماجرای انتخابات ورود کند و رسانهها فعال شوند.
سیاسیون اما از همین حالا فعال شدهاند.
باهنر: سیاسیون که همیشه فعالند، بحث من این است که مباحث انتخاباتی زودهنگام به سطح جامعه کشیده نشود وگرنه احزاب و جریانات سیاسی طبیعی است که همواره در درون خود تشکیلات دارند، کار میکنند، تحلیل دارند و سعی میکنند ائتلافهایی ایجاد کنند.
درباره انتخابات مجلس و ریاستجمهوری یک نگرانی وجود دارد و آن، احتمال کاهش مشارکت مردم است. برخی فکر می کنند مردم مثل قبل پای صندوقها نمیآیند. شما این تحلیل را درست میدانید؟
باهنر: ما الان درگیر یک جنگ جدی با استکبار و در راس آن آمریکای ترامپی هستیم. در آمریکا ضمن اینکه سیاستهای راهبردی ثابتی دارد اما هر از چند گاهی رئیسجمهوری انتخاب میکنند و به او میگویند «رئیسجمهور غیرمتعادل»! و کارهایی میکند که در هنجارهای طبیعی آمریکا نیست و اکنون نوبت آقای ترامپ است. بحث ترامپ هم فقط ایران نیست، یک روز از یونسکو خارج میشود و یک روز از قرارداد ریو؛ هر روز کارهایی میکند که هیچکدام در هنجارهای طبیعی حقوقی بینالملل جایگاه روشنی ندارد. در هر حال، فشارها زیاد است و مهمتر از فشار اقتصادی، فشار رسانهای و جنگ روانی است که وضعیت را غیرمتعادل نشان میدهد.
این مساله انتخابات که شما فرمودید، شاید از همان القائات باشد در حالی که ما سختتر از این روزها را گذراندیم. انتخابات مجلس سوم در ماه مبارک رمضان بود و صدام شبها به تهران موشک میزد اما مردم آمدند و در انتخابات شرکت کردند و حضور پررنگی داشتند. مردم حتما از کارگزارها، از مسئولان، از مجلس، از دولت و از جریانات سیاسی گلایههایی دارند اما حضور در انتخابات را یک وظیفه ملی و سیاسی میدانند و معمولا کم نمیگذارند. پر و پیمان به صحنه میآیند.
در دنیا چهرههای انتخابی تا حدی به سمت شومنها و چهرههای غیرسیاسی رفته است. بارزترین نمونه آن آقای ترامپ است اما در منطقه خودمان اتفاقات مشابهی افتاده است. فکر میکنید در انتخابات ما هم یک چهره غیرسیاسی یا یک جنتلمن رای بیاورد؟
باهنر: غیرممکن نیست، برخی چهرههایی که در گذشته مطرح بودند در عمل چهره سوخته شدهاند. اینکه یک چهره جدید بیاید محتمل است چون انتخابات ریاست جمهوری ما بیش از انتخابات مجلس هیجانی است. به ویژه اینکه انتخابات حزبی نیست، احزاب در انتخابات ریاست جمهوری نقش کمرنگی دارند و بیشتر اشخاص حقیقی با هم رقابت میکنند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر