ایران پس از اولتیماتوم ۶۰ روزه به اروپا چه خواهد کرد؟
حدود یکسال و اندی از خروج یکجانبه آمریکا از معاهده برجام میگذرد؛ رهبر معظم انقلاب در واکنش به این اقدام آمریکاییها فرمودند که «بارها گفته بودیم «به آمریکا اعتماد نکنید»، این هم نتیجهاش. درباره مذاکره با سه کشور اروپایی هم میگوییم به اینها هم نباید اعتماد کرد و برای هر قرارداد باید تضمینهای واقعی و عملی بگیرید وگرنه نمیشود به این شکل حرکت را ادامه داد»، اکنون که بیش از هر زمان دیگر میتوان معنای سخنان رهبری معظم انقلاب درباره غیر قابل اعتماد بودن اروپاییها را با تمام وجود درک کرد، اتحادیه اروپا طی یک سال گذشته با وعده تحقق کانال مالی و اینستکس تنها به وقت کشی پرداخته و موضع منفعلانه خود در برابر آمریکا را صراحتا به رخ جهان کشید و ثابت کرد که در برابر آمریکا به راحتی سر تعظیم فرو میآورد.
اکنون از ضرب الاجل ۶۰ روزه جمهوری اسلامی ایران به کشورهای عضو برجام برای عمل به تعهداتشان تنها ۳۰ روز باقی مانده و این در حالی است که تاکنون جز انفعال ممتد واکنش دیگری را از اروپاییها شاهد نبوده ایم.
به بهانه به نیمه رسیدن ضرب الاجل ایران به اتحادیه اروپا با حجت الاسلام ذوالنوری نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی به گفتوگو نشستیم؛ او که رئیس کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی است، میگوید «جمهوری اسلامی ایران در پایان این فرصت ۶۰ روزه در صورت عدم انجام تعهدات از سوی اروپا راکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک را به حالت قبل بازخواهد گرداند و به کاهش سطح همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی خواهد پرداخت، البته خروج از NPT هم یکی از راهبردهای جمهوری اسلامی برای آینده خواهد بود».
در ادامه گفتوگوی مشروح باشگاه خبرنگاران جوان را با این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس میخوانید:
ضربالاجل ۶۰ روزه ایران کارکرد خود را داشته است/ حربه آمریکایی ها شکست خورد/ اگر لازم باشد تولید آب سنگین را نیز به بالای ۱۳۰ تن خواهیم رساند
آقای ذوالنوری با توجه به اینکه ۳۰ روز از زمان ضرب الاجل ایران به طرفین برجام میگذرد و در این مدت هم شاهد اقدام مناسبی از سوی کشورهای اروپایی نبوده ایم، جمهوری اسلامی ایران در پایان این ۶۰ روز چه موضعی اتخاذ خواهد کرد؟
ذوالنوری: ما از قبل به غنی سازی اورانیوم میپرداختیم و آن را کشورهای دیگر فروخته و یا معاوضه میکردیم، اما اکنون به دلیل آنکه آمریکا جلوی فروش اورانیوم ما را به کشورهای دیگر گرفته است ما این محصول را صادر نمیکنیم، اما تولید خود را هم متوقف نخواهیم کرد، چراکه برجام برای ما منع تولید ندارد بلکه تنها منبع انباشت اورانیوم ایراد دارد، علت انباشت کنونی نیز ما نیستیم بلکه آمریکا مقصر اصلی این داستان است، لذا جمهوری اسلامی ایران تولید و انباشت اورانیوم خود را انجام خواهد داد و اگر لازم باشد تولید آب سنگین را نیز به بالای ۱۳۰ تن خواهیم رساند.
ضربالاجل ۶۰ روزه ایران کارکرد خود را داشته است، به عنوان مثال شاهد عقب نشینی آمریکا هستیم و این کشور که پیش از این برای ایران پیش شرط تعیین میکرد چندی پیش اعلام کرد که حاضر است بدون شرط با ایران مذاکره کند؛ همچنین دیدیم که پیش از این ما را با ناوهای جنگی خود تهدید میکردند، اما این حربه آنها هم شکست خورد لذا ضرب الاجل ۶۰ روزه ایران بسیار موثر بوده است.
جمهوری اسلامی ایران در پایان فرصت ۶۰ روزه در صورت عدم انجام تعهدات برجامی از سوی اتحادیه اروپا، راکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک را به حالت قبل بازخواهد گرداند که البته بیشترین نگرانی آمریکا درباره ایران هم ناشی از این موضوع است.
اقدام بعدی ما افزایش میزان غنی سازی اورانیوم خواهد بود چرا که به موجب برجام به میزان ۳/۶۷ درصد به غنی سازی پرداختیم در حالی که قبل از آن این میزان معادل ۲۰ درصد بود، چنانچه این کارکردها به میزان مناسب موثر واقع نشوند از ابزارهایی مانند تعلیق اجرای پروتکل الحاقی که خود داوطلبانه آن را انجام میدادیم استفاده خواهیم کرد و سپس کاهش سطح همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی خواهیم پرداخت، البته خروج از NPT هم یکی از راهبردهای ما برای آینده خواهد بود.
گزارش شش ماهه سوم برجام در نوبت بررسی کمیسیون امنیت ملی/ تدوین گزارشی از تحریم های آمریکا علیه غذا و دارو
آقای ذوالنوری درباره آخرین وضعیت گزارشهای برجامی برایمان بگویید این گزارشها در چه مرحلهای قرار دارد؟
ذوالنوری: اکنون دو گزارش شش ماهه در قالب یک گزارش یک ساله تجمیع شده و در کمیته هستهای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به تصویب رسیده است، این گزارش چندین ماه است که به هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تقدیم شده است تا در دستور کار مجلس قرار بگیرد، اما شاهدیم که این اتفاق نیفتاده، بنده بارها از کمیسیون امنیت ملی و هیات رئیسه مجلس این موضوع را پیگیری کردهام اما به نظر میرسد که کم کاری اصلی متوجه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی است.
اکنون گزارش شش ماهه سوم برجام نیز مورد بررسی قرار گرفته و در نوبت طرح در کمیسیون است است، اما به نظر میرسد کمیسیون وقت لازم برای این مساله ندارد؛وزارت امور خارجه موظف است که هر سه ماه یکبار گزارش اجرای برجام را به کمیسیون امنیت ملی ارائه دهد و کمیسیون هم موظف است که هر شش ماه یکبار این گزارش را به صحن علنی پارلمان ارائه دهد، لذا به نظر میرسد که سه مهلت شش ماهه عقب افتاده ایم و این قصور و تقصیر متوجه کمیسیون امنیت ملی است.
کمیتهای در کمیسیون امنیت ملی به نام کمیته حقوق بشر وجود دارد که آقای شوشتری مسئول آن است و هر کجا که لازم باشد تعامل با قوه قضاییه و وزارت امور خارجه صورت بگیرد این امر محقق خواهد شد، لذا اگر استفاده خاصی از این ظرفیت نشده است و تقصیری متوجه کمیسیون مذکور نیست؛ گزارشی درباره اقدام تقابلی با آمریکا و نقض حقوق بشر توسط آمریکا تهیه شده و گزارش جامعی هم درباره تاثیر تحریمهای آمریکا بر دارو و اقلام درمانی مردم تدوین شده است.
نباید به مذاکره با آمریکا تن داد/ هیئت حاکمه آمریکا تفکر قرون وسطایی دارد
امام خمینی(ه) همواره مخالف مذاکره با آمریکا بودند، سالها از این داستان میگذرد و به نظر میرسد که کماکان مذاکره با این کشور غیر ممکن است نظرتان درباره مذاکره دوباره با این کشور چیست؟
ذوالنوری: شرایطی که اکنون در آن قرار داریم وضعیتی است که به هیچ عنوان نباید تن به مذاکره با آمریکا بدهیم چراکه این امر از هر زمان دیگر غیرممکنتر است، آمریکا به هیچ عنوان از اصول حقوق بشر، روابط بین الملل، قواعد دیپلماسی و قراردادهای بین المللی تبعیت نمیکند و حاضر است برای دستیابی به اهداف خود تمام این چارچوبها را زیر پا بگذارد.
هیئت حاکمه آمریکا تفکر قرون وسطایی داشته و سطح توهش آن در بالاترین حد ممکن قرار دارد، لذا با چنین تفاسیری امکان مذاکره وجود ندارد و دیدگاه امام خمینی (ره) و بعد از ایشان مقام معظم رهبری همواره این بوده است که نباید با آمریکا وارد مذاکره شد و می بینیم که حقانیت بیانات این دو بزرگوار چگونه بیش از پیش تبلور یافته است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر