سعد عبدالوهاب جواد قندیل، در گفت‌وگو با ایسنا، در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد سفر عادل عبدالمهدی، نخست وزیر این کشور به ایران و این‌که این سفر چه زمانی انجام خواهد شد، تصریح کرد: آقای عادل عبدالمهدی حدود یک ماه پیش برای پاسخ به سفر آقای روحانی به عراق، به تهران سفر کرد. در ادامه دیدارهای مقامات دو کشور و سفرهای آنها به تهران و بغداد و رایزنی‌هایی که با یکدیگر داشتند ادامه یافت و با توجه به این‌که عراق درگیر تحریم‌های یک جانبه اعمال شده آمریکا علیه ایران شده، دولت بغداد کوشش می‌کند که به ایران برای گذار از این مرحله کمک کند و از فشارهای اقتصادی که آمریکا اعمال می‌کند، خلاصی یابد، در همین چارچوب آقای عادل عبدالمهدی اعلام کردند که سفری را به آمریکا و ایران خواهند داشت البته هنوز زمان دقیق این دو سفر و اهداف آنها اعلام نشده ولی آنچه که مشخص است بحث تحریم‌های یک جانبه آمریکا از موضوعاتی است که در صدر دستورکار گفت‌وگوها در این دو سفر خواهد بود.

 

این دیپلمات ارشد عراقی در پاسخ به این سوال که آیا موضوع انرژی و ادامه‌ی معافیت عراق از تحریم‌های آمریکا برای خرید انرژی از ایران در این دو سفر مورد مشورت قرار خواهد گرفت یا نه -با توجه به این‌که چندی پیش کاردار عراق در آمریکا اعلام کرد که دولت واشنگتن معافیت‌های عراق را تمدید کرده ولی آقای برایان هوک این خبر را تکذیب کرد- تصریح کرد: دولت عراق به طرف آمریکایی توضیح داده است که مسأله‌ی واردات انرژی از ایران برای عراق یک مساله اساسی و ضروری است به خصوص با توجه به فرارسیدن فصل تابستان آتی که نیاز انرژی در این مقطع بیشتر از فصل‌های دیگر است.

 

قندیل خاطر نشان کرد: البته طرف آمریکایی این مساله را درک می‌کند اما هنوز به ما اعلام نکرده است که آیا معافیت‌هایی که پیش‌تر درباره واردات انرژی به عراق داده بود را تمدید می‌کند یا خیر.

سفیر بغداد در تهران در جواب به این پرسش که آیا آمریکا قرار است معافیت‌هایی را به عراق بدهد ولی اعلام نشده که چه معافیت‌هایی خواهد بود، گفت: من این موضوع را نمی‌دانم این مساله مربوط به آمریکایی‌هاست اما آمریکا هنوز به ما اعلام نکرده است که معافیت‌هایی را به عراق خواهد داد.

وی در ادامه تاکید کرد: عراق از طرف آمریکایی درخواست کرده که معافیت‌های عراق در مورد واردات انرژی از ایران ادامه پیدا کند، زیرا این موضوع به خصوص با توجه به آغاز فصل تابستان برای عراق یک نیاز اساسی و فوری است اما طرف آمریکایی تاکنون به طرف عراقی اعلام نکرده است که از معافیت برخوردار خواهد بود یا نه؟

سفیر بغداد در تهران در پاسخ به این سوال که اگر آمریکایی‌ها با این معافیت موافقت نکنند، جایگزین عراق برای واردات انرژی چه گزینه‌هایی خواهد بود؟ تصریح کرد: عراق هنوز به دنبال جایگزینی نرفته است؛ اگر هم به دنبال آن باشیم، جایگزین‌های که ما آن را مدنظر قرار خواهیم داد بر چگونگی ادامه واردات انرژی از ایران و رهایی از فشار تحریم‌های آمریکا بر عراق و ایران متمرکز خواهد بود. راه‌های مختلفی داریم مثلاً تعامل اقتصادی با ایران با واحد پول ملی دو کشور یا با استفاده از پولی غیر از دلار مانند یورو باشد و یا این‌که مبادلات تجاری دو کشور به صورت کالا به کالا انجام گیرد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به سوال شما می‌توان این برداشت را کرد که عراق در حال حاضر کشور جایگزینی برای واردات انرژی از ایران ندارد حتی اگر معافیت‌ها تمدید نشود، تصریح کرد: موکدا جایگزین‌هایی وجود دارد، اما در حال حاضر عراق به توافق‌نامه‌ها و قراردادهایی که با ایران در رابطه با واردات برق و گاز منعقد کرده است، متعهد است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.