در هفته‌های اخیر وزارت نفت و شخص وزیر نفت بیش از سایر وزارتخانه‌ها و وزرای دولت، آماج حمله‌های مخالفان قرار گرفته است. این حملات در حالی از سوی اتاق فکر مخالفان زنگنه به سمت او روانه می‌شود که به دلیل تحریم‌های نفتی ایالات متحده و متحدان منطقه‌ای‌اش، وزارت نفت در سنگر نخست مواجهه با این تحریم‌ها قرار دارد.

ناظران و تحلیلگران سیاسی معتقدند فشارهای فزاینده بر زنگنه با هدف حذف یکی دیگر از ژنرال‌های دولت دوازدهم و تنهاتر شدن رئیس‌جمهوری طراحی و اجرا می‌شود. برخی دیگر از ناظران نیز حملات تندروها به وزیر نفت را مرتبط با مقاومت او برابر کسانی که در سال‌های اخیر به‌عنوان کاسبان تحریم شناخته می‌شدند، ارزیابی می‌کنند.

یک کارشناس حوزه نفت و انرژی در گفت‌وگو با «شهروند» هماهنگی بین نمایندگانی که وزیر نفت را با اتهام‌های مختلفی مواجه کرده‌اند و همچنین ادعایی که بابک زنجانی به‌عنوان یک مفسد اقتصادی در مورد این‌که جای او و زنگنه به‌زودی تغییر خواهد کرد را جالب توجه و قابل تأمل می‌داند. خبری که البته از سوی وکیل بابک زنجانی تکذیب شد. البته بارها اتفاق افتاده که بابک زنجانی در اظهارات خود به وزارت نفت و شخص زنگنه حمله کرده است. اسماعیل گرامی‌مقدم راز سر به مهر حملات پردامنه به «شیخ الوزرای» دولت را در همگرایی‌هایی می‌داند که بعضاً و در یک برهه زمانی خاص اتفاق می‌افتد که در ادامه به تحلیل و بررسی آن پرداخته‌ایم.

پشت‌پرده حمله به سفارت

دی ماه سال ٩٤ بود که توضیح زنگنه درباره پشت‌پرده حمله به سفارت عربستان او را آماج حمله از سوی اصولگرایان قرار داد؛ وزیر نفت در این راستا گفت که «پس از تثبیت برجام عده‌ای تلاش کردند این تفاهم به مرحله اجرایی نرسد و هم‌اکنون نیز به این تلاش‌ها ادامه می‌دهند.»

قراردادهای استعماری

اواسط تابستان ٩٥ بود که مخالفان دولت، طرح استیضاح زنگنه را در مجلس سازماندهی کردند، ادعای مخالفان بر سر انعقاد قراردادهای نفتی با شرکت‌های به ظن آنها استعماری است که استقلال ایران را به خطر می‌اندازد.

مخالفت برای انتخاب مجدد

کمی بعد از چینش کابینه دولت دوازدهم، اصولگرایان و رسانه‌های همسو با آنان شروع به حمله به دولت و زنگنه کردند و انتخاب مجدد او را برنمی‌تافتند یکی از توجیهات آنها اشاره به سن و سال زنگنه داشت.

من آسیب می‌بینم، اما ملت ایران نه

زمستان سال گذشته زنگنه با اشاره به انتقاداتی مبنی بر این‌که اطلاعاتی از سوی وزارت نفت منتشر نمی‌شود، اظهار کرد که «من نمی‌توانم بگویم چطور تحریم‌ها را دور می‌زنیم، زیرا به ضرر ملت است.»

ادعای کشف ۳ کارت‌خوان با گردش میلیاردی

مورد اخیر حاشیه‌سازی‌هایی که در راستای حمله به زنگنه ارزیابی می‌شود، به اظهارات نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس محدود می‌شود که ادعا کرده بود: «ماموران امنیتی ۳ کارت‌خوان با گردش مالی ١٠ میلیاردی در دفتر وزیر نفت پیدا کردند.» ابوالفضل ابوترابی و خادمی از جمله افرادی بودند که این اتهامات را به زنگنه زدند. اظهاراتی که هم از سوی وزارت اطلاعات تکذیب شد و هم از سوی روابط عمومی وزارت نفت.

شکایت وزارت نفت از ۲ نماینده مجلس

در پی انتشار شایعاتی به نقل از دو نماینده مجلس مبنی بر وجود دستگاه کارتخوان در دفتر وزیر نفت و تلاش برای القای ارتباط این موضوع به شخص بیژن زنگنه، وزارت نفت از هدایت‌الله خادمی و ابوالفضل ابوترابی دو تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی شکایت کرد. این دو نماینده به همراه بعضی از رسانه‌های همسو سعی داشتند به گونه‌ای وانمود کنند که دستگاه کارتخوان که به گفته وزارت اطلاعات متعلق به یک کارمند ساده بوده یک جریان فساد سازماندهی شده در دفتر وزیر نفت است، در حالی که همه بررسی‌ها حاکی از این بود که این القائات از اساس کذب است، یکی دیگر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مدعی شد که نیروهای امنیتی از دفتر وزیر نفت مقادیر زیادی ارز و طلا به دست آورده‌اند. اما تمامی این ادعاها در اطلاعیه وزارت اطلاعات تکذیب شدند و اکنون وزارت نفت افزون بر هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس، علیه دو نماینده و بعضی از رسانه‌های همراه با آنان به مرجع قضائی نیز شکایت کرده است.

قابلیت‌های فردی و مدیریت اجرایی زنگنه مخالفان را آزار می‌دهد

یک کارشناس حوزه نفت و انرژی در مورد این‌که دامنه حمله و فضاسازی علیه وزیر نفت در روزهای اخیر به اوج خود رسیده است، به «شهروند» می‌گوید که «بر کسی پوشیده نیست که زنگنه به لحاظ قابلیت‌های فردی و کار اجرایی در حوزه نفت چه توانمندی‌هایی دارد که سرآمد همه مدیران نفتی و وزرایی که پیش از این در برهه‌هایی سکان هدایت وزارت نفت را برعهده داشته‌اند، بوده و حتی در دوره تحریم نفتی ایران نیز فرآیند صادرات نفت همچنان به قوت خود باقی است. قدرت، توانمندی و تاکتیک‌های مقابله با تحریم‌های نفتی که به گفته رئیس‌جمهوری در طول ٤٠ سالی که از عمر نظام می‌گذرد، بی‌سابقه بوده است و بازی توأم با عقلانیت در اوپک توسط وزیر نفت بر کسی پوشیده نیست. طبیعتاً برای رانت‌خواران نفتی و کاسبان تحریم، وجود فردی با اقتدار زنگنه آزاردهنده است.»

گرامی‌مقدم در ادامه گفت: «قطعا یک عده‌ای دوست دارند کشور در شرایط تحریم باشد و منافع آنها ایجاب می‌کند که تنش و تحریم هر دو توأمان سایه‌اش از سر مردم و کشور رخت برنبندد.»

این کارشناس حوزه نفت و تحلیلگر مسائل سیاسی در مورد این‌که چرا گستاخی مفسدی چون زنجانی علیه وزیر نفت با حملات مخالفان او در یک برهه خاص همزمان شده است، گفت: «دقیقا این مسأله در نوع نوع خود جالب توجه و قابل تأمل است؛ مخالفان دولت به این مسأله فکر کنند هماهنگی و فشار بر وزیر نفت از چه کانون‌های خاص و مشخصی سازماندهی می‌شود؟ گرامی‌مقدم در پایان گفت که «این اتفاقات موجب می‌شود مردم به سیستم بی‌اعتماد شوند و مخالفان زنگنه باید بدانند که در ایجاد این حس بی‌اعتمادی آنها مقصر هستند.»

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.