نادر قاضی پور در جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس به عنوان مخالف کلیات لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصله از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی گفت: تابعیت به خون و پدر و خاک است که در این لایحه محدودیت قائل نمی‌شود. مشخص نیست که شرایط ازدواج زن ایرانی با کدام مرد خارجی است که قرار است فرزندش تابعیت ایرانی گرفته شود. آیا قرار است در کل جهان هر دختری که با هر خارجی ازدواج کند به فرزندان آنها شناسنامه ایرانی دهیم. حداقل باید نام کشورها مشخص شود. با این کار بنیان امنیتی کشور متزلزل شده و به افراد موهوم، ناشناس و جاسوس اعطای تابعیت و شهروندی ایران داده می‌شود.

این نماینده اصولگرای مجلس افزود: از آن طرف اگر مرد خارجی دختر ایرانی را طلاق دهد چطور قرار است حقوق آن دختر را از خارجی طلب کنیم؟ اگر طلاق گرفت و به کشورش برگشت تکلیف این زن با بچه‌هایش چه می‌شود؟ بهتر است قبل از تصویب این قانون سپاه و نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات گزارش جدیدی از خیانت و جاسوسی افراد چند تابعیتی بدهد. کسانی که به کشورشان عشق و علاقه‌ای ندارند ولی ما می‌خواهیم به آنها تابعیت ایرانی دهیم. اصلاً چرا باید بی حساب و کتاب به هر خارجی تابعیت ایرانی داده شود؟

وی خطاب به نمایندگان گفت: آیا به آسانی می‌خواهید نام ایرانی عزیزمان که ناموس و عشق و علاقه ما هستند را به خارجی‌ها بدهید که بعد از مدتی آنها رها شده و به کشور برگردانده و بی سرپرست شوند؟ از کجا معلوم که آن فرد خارجی بت پرست نباشد؟ اینها همه باید مشخص شود.

جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده اصلاح طلب مجلس به عنوان موافق کلیات گفت: کسانی که می‌گویند مادر به فرزند خونی را منتقل نمی‌کند به زندگی حضرت فاطمه (س) به عنوان افتخار بشریت، انسانیت و ما مسلمانان نگاه کنند. سلسله سادات از طریق حضرت فاطمه زهرا (س) تا به امروز پایدار مانده است و به برکت اسلام و اهل بیت (ع) و وحدت مسلمانان حول اهل بیت (ع) به خاطر وجود مبارک و نازنین حضرت زهرا (س) است. پس چه کسی می‌گوید که تنها تابعیت از طریق پدر منتقل می‌شود و ارتباطی به مادر ندارد؟

وی با بیان اینکه امروز مجلس در یک موقعیت تاریخی قرار گرفته است گفت: در سال ۱۳۱۳ یعنی در زمان رضا خان و دوره‌ای که زن جایگاهی نداشت قانونی تصویب شد که تنها تابعیت از طریق پدر منتقل شود اما امروز زن به کرامت و جایگاه رسیده و بالاترین پست‌ها را دارد. پس ندادن تابعیت از طریق مادر ایرانی چه توجیهی دارد؟ اکنون دولت و مجلس و طیف‌های سیاسی مختلف معتقد به دادن تابعیت هستند. کما این که تنها ۶ کشور جهان وجود دارد که چنین کاری را انجام نمی‌دهند.

این عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس گفت: این کار عزت بزرگی به زنان ایرانی می‌دهد فرزندان حاصل از ازدواج مادر ایرانی با مرد خارجی حق داشتن تابعیت ایرانی را ندارند و توجیهی نداشته که آنها هویت ایرانی نداشته باشند و به عزت و هویت ایرانی افتخار نکنند.

فرهاد تجری نماینده قصر شیرین و نماینده اصولگرای مجلس به عنوان دومین مخالف کلیات این لایحه گفت: ما با داشتن قانون اعطای تابعیت خلاء قانونی نداریم. در این مدت افراد زیادی کسب تابعیت کردند و شهروند جمهوری اسلامی ایران شدند. حرف ما این است که کشور ما اکنون با مشکلات بسیاری بخصوص در مورد اشتغال جوانان مواجه است. این که بخواهیم درهای کشور را باز کنیم و به افراد زیادی تابعیت دهیم تنها مشکلاتمان را زیاد می‌کند. کسانی که تابعیت چندگانه دارند و از این به بعد به راحتی می‌توانند وارد کشور شوند.

وی ادامه داد: از طرف دیگر چطور دستگاه‌های امنیتی می‌تواند ظرف سه ماه صلاحیت امنیتی حدود یک میلیون نفر را بررسی کند؟ کسانی که بخواهند تابعیت کسب کنند زیاد هستند. کما این که تاکنون هم برخی از آنها توانستند تابعیت بگیرند. با هیچ منطقی و عقل سازگار نیست که در شرایط فعلی ما این کار را انجام دهیم.

به گفته‌ی وی، در حال حاضر هم محدودیتی برای دادن تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج پدر ایرانی با زن خارجی هم وجود دارد. باید در این مورد منافع و امنیت ملی لحاظ شود. اکنون ما برای دو تابعیتی‌ها روند سخت گیرانه‌ای داشته و حقوق اجتماعی آنها را محدود می‌کنیم پس چطور می‌خواهیم ظرف سه ماه درهای کشور را برای چند تابعیتی‌ها باز کنیم؟

عبدالرضا مصری نماینده کرمانشاه و نماینده اصولگرای مجلس به عنوان موافق کلیات گفت: ما گرفتار ماده ۹۷۶ قانون مدنی شدیم که تابعیت ذاتی را از پدر منتسب می‌کند که این مغایر آیه‌ی قانونی است که خداوند می‌فرماید شما را زن و مرد خلق کرده است. باید در این موضوع تجدید نظر شود.

وی افزود: کشور ما بی در و پیکر نیست که هر کسی خواست به راحتی وارد کشور شود قطعاً برای این کار هم فیلترهایی وجود دارد اما وقتی در جریان جنگ تحمیلی کسانی که از ظلم صدام به ایران آمدند و جنگیدند و زندگی تشکیل دادند اکنون با ازدواجشان با زنان ایرانی فرزندانی بدون هویت ایرانی دارند آیا این فرزندان حق داشتن هویت ایرانی ندارند؟ آنها ازدواج شرعی کرده و مشکلی نداشته و تنها ظلم متوجه بچه‌هایشان می‌شود که هویت و شناسنامه ندارند؟ این فرزندان بی هویتی را با خود تا بزرگسالی دنبال می‌کنند که در آینده این موضوع مشکلاتی را برای جامعه به وجود می‌آورد و حتی ممکن است آنها بخواهند این بی هویتی را تلافی کنند.

به گفته‌ی وی نرخ طلاق در این ازدواج‌ها حدود ۹ درصد است و ۸۱ درصد نرخ پایداری ازدواج می‌باشد. بحث امروز ما این است که این بچه‌ها به خواسته خودشان در ایران به دنیا نیامدند؛ آنها حق دارند که هویت ایرانی داشته باشند.

مصطفی کواکبیان نماینده اصلاح طلب مجلس به عنوان مخالف کلیات گفت: قطعاً باید برای ارتقا و منزلت زن ایرانی برنامه ریزی دقیق شود. مخالفت بنده مشروط است. بحث این است که نباید این کار بدون برنامه ریزی و حساب و کتاب باشد. در این موضوع بحث شرعی وجود ندارد کما این که بسیاری از روحانیون مجلس هم موافق این لایحه هستند. صحبت ما بر این موضوع است که دغدغه نیروی انتظامی و وزارت خارجه در این لایحه برطرف شود.

وی توضیح داد: برای دادن تابعیت باید دستورالعمل را وزارت خارجه بنویسد تا کارها با برنامه ریزی صورت گیرد.

بهمن طاهرخانی نماینده تاکستان نیز به عنوان آخرین موافق کلیات این لایحه گفت: با توجه به پیشرفت جوامع لازم است که این تابعیت داده شود؛ چون در غیر این صورت ناهنجاری اجتماعی ایجاد می‌کند. فرزندان این افراد باید هویت و شخصیت داشته باشد تا در آینده منشأ ناهنجاری برای کشور نباشد. این لایحه صدمه‌ای به امنیت و تمامیت ارزی وارد نمی‌کند.

به گزارش ایسنا، در نهایت کلیات این لایحه به تصویب مجلس رسید.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.