بازی آقای دلواپس در زمین ترامپ و بولتون/ ادعاهای سعید قاسمی میتواند برای ایران دردسرساز شود
قاسمی در این گفت و گو ادعا می کند علت بیان این اتفاق آن است که کریستین امانپور، خبرنگار سیانان آن را لو داده است.
قاسمی البته به این ادعا هم بسنده نمی کند و بحث ارتباط با «القاعده» را هم پیش می کشد: «با القاعدهایها باهم بودیم. از ما استیل گرفتند. با مجاهدین سراسر دنیا یگانهای جهادی تشکیل دادیم.»
اظهارات گاه و بی گاه قاسمی، معمولا از سوی بسیاری از شخصیت های سیاسی داخلی جدی گرفته نمی شود. اما این بار به دلیل نام بردن او از هلال احمر در روزهایی که کمک های خارجی به این نهاد در بحبوحه سیل، به محلی برای جدل های دیپلماتیک تبدیل شده و نیز ادعایش درباره القاعده در شرایطی که دولت ترامپ در آمریکا در پی اثبات ارتباط ایران با این گروه است، جنبه دیگری دارد و چه بسا از همین اظهارات علیه ایران در مجامع بین المللی سوءاستفاده شود.
القاعده
هفته گذشته، دولت ترامپ، نام سپاه را در فهرست سازمان های تروریستی این کشور قرار داد؛ اقدامی که از جهت قرار گرفتن نیروی نظامی رسمی یک کشور در فهرست مذکور، بی سابقه بود. در مورد انگیزه های ترامپ و چرایی این اقدام تا کنون تحلیل های زیادی به ویژه در رسانه های خارجی و از سوی شخصیت ها و تحلیلگران غربی مطرح شده است.
اما به طور کلی روی یک تحلیل بیش از همه، اتفاق نظر وجود دارد .و آن اینکه، هدف اصلی از تصمیم دولت آمریکا تلاش برای ارتباط دادن سپاه و القادعه است تا از این طریق قانون مبارزه با تروریسم که پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر تصویب شده بود، درباره سپاه نیز اعمال شود. به بیان ساده تر، مجوز برخورد نظامی آمریکا با سپاه نیز مهیا شود.
در این زمینه، ای بی سی نیوز می نویسد: «به طور خاص دولت ترامپ قصد دارد نشان دهد که میان ایران و القاعده ارتباط مستقیم وجود دارد. وزارت امور خارجه در بیانیه خود اظهار کرده که یک دلیل تروریستی نامیدن سپاه این است که ایران به عناصر القاعده اجازه اقامت در خاکش را داده و از آنجا آنها قادر بوده اند پیکارجویان و پول لازم را به مناطق جنوبی آسیا و سوریه اعزام کنند.»
در این زمینه تس بریجمن، مشاور حقوقی در شورای امنیت ملی دولت اوباما می گوید آنچه دولت ترامپ به دنبال آن است تداوم فضای روانی علیه ایران با اتهام ارتباط آن با القاعده است تا به این ترتیب افکار عمومی را آماده پذیرش این ادعا کند که قانون مبارزه با گروههای تروریستی مصوب سال ۲۰۰۱ در مورد سپاه پاسداران نیز قابل استناد است.
این قانون به دولت آمریکا مجوز می دهد از نیروی نظامی علیه گروههای تروریستی استفاده کند. این قانون اختیارات وسیعی به قوه مجریه می دهد تا علیه کشورها، تشکیلات و افرادی که اعتقاد دارد با سازمانهای تروریستی دخیل در حادثه یازدهم سپتامبر همکاری می کنند، از قوه قهریه استفاده کند.
در چنین شرایطی، اظهاراتی مانند آنچه سعید قاسمی گفته، بی تردید می تواند به عنوان سندی از ارتباط ایران و القاعده مورد استناد محافل غربی و آمریکایی قرار بگیرد و چه هدیه ای بهتر از این برای تندروهای آمریکایی که به دنبال اثبات این ادعا هستند. جالب اینجاست که برخی اعضای کنگره آمریکا تا کنون به صراحت اعلام کرده اند که این ادعای پمپئو را نمی پذیرند؛ اما معلوم نیست با رفتارهای اینچنینی، آنها نیز بر سر حرف خود باقی بمانند.
هلال احمر
بعد دیگر اظهارات سعید قاسمی به هلال احمر مربوط می شود. در جریان سیل اخیر در استان های گوناگون کشور، بحث مسدود شدن حساب های هلال احمر به خاطر تحریم های آمریکا، سروصدای زیادی به پا کرد.
جمعیت هلال احمر در واکنش به ادعای سعید قاسمی امروز بیانیهای داد و اعلام کرد که «هیچ گاه اجازه استفاده از نشان و لباس خود را به نیروی نظامی نمی دهد.»
آمریکایی ها مدعی هستند که کمک های انسان دوستانه مشمول تحریم ها نیست اما آنچه در عالم واقع رخ داده آن است که بانک های غربی به خاطر ترس از این تحریم ها، حساب ها را مسدود کرده اند.
چند روز پیش، رئیس جمعیت هلال احمر به صراحت گفت که به دلیل وجود «تحریمهای خارجی» تاکنون برای کمک به سیلزدگان «مبلغی به حساب ایران واریز نشده است.»
علیاصغر پیوندی از تصویب رقم ۵۰۰ هزار یورویی کمک صلیب سرخ جهانی به ایران خبر داد، اما گفت: «همچنین با وجود تصویب پرداخت مبالغی از سوی اتحادیه اروپا تاکنون ایران مبلغی را دریافت نکرده است.» پیوندی ادامه داد: «از فدراسیون جهانی صلیب سرخ درخواست کردیم که تحریمها نباید به مردم ایران آسیب برساند و فدراسیون جهانی و صلیب سرخ از هر طریقی که صلاح میدانند مسیر ارسال کمکها به ایران را هموار کنند.»
ماجرای مسدود بودن حساب های هلال احمر به یک جدل توئیتری میان وزیر خارجه کشورمان با همتای آمریکایی خود نیز کشیده شد.
پس از ادعای مایک پمپئو مبنی بر باز بودن راه کمک به سیل زدگان ایران، ظریف ضمن رد این اظهارات، در تلاشی دیپلماتیک نگاه جامعه جهانی را به این موضوع معطوف کرد که تحریم های آمریکا حتی راه کمک های انسان دوستانه را نیز بسته است.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، گفته بود که این کشور آماده است تا از طریق صلیب سرخ جهانی و جوامع هلال احمر به سیلزدگان در ایران کمکرسانی کند. او گفته بود این نهادها میتوانند کمکهای نقدی را به هلال احمر ایران منتقل کنند.
اما محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، با رد این ادعا نوشته بود که دولت آمریکا به جای سوءاستفاده غیرمعمول و سیاستزده از درد و رنج انسانها در حوادث طبیعی، به وضعیت مصیبت زدگان داخل آمریکا که ماههاست از حوادث طبیعی رنج میبرند، رسیدگی کند. ظریف با انتقاد از «تروریسم اقتصادی» آمریکا علیه مردم ایران نوشت که آمریکا حتی مانع واریز شدن کمکهای مالی ایرانیان خارج از کشور به حسابهای هلال احمر ایران برای کمک به سیل زدگان شده است.
در میان این تلاش های دیپلماتیک ظریف، اظهاراتی مشابه آنچه سعید قاسمی بیان کرده، حتی اصل صورت مسئله را نیز تغییر می دهد. با استناد به این ادعای نادرست، حتی بهانه دیگری علیه هلال احمر ایران مهیا شده و تندروهای آمریکایی می توانند مدعی شوند در پوشش هلال احمر، اقدامات نظامی نیز انجام شده است.
ادعاهای سعید قاسمی، واکنش های پرشماری در داخل کشور داشته و بسیاری آن را مردود دانسته اند. حال باید منتظر ماند و دید عواقب این ادعاها در محافل غربی برای کشورمان چیست.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر