انتقادات شهرام ناظری از دولت و صداوسیما
مراسم رونمایی آلبوم «آرش کمانگیر» به آهنگسازی پژمان طاهری، روایت قطب الدین صادقی و خوانندگی شهرام ناظری بعدازظهر جمعه ۲۴ اسفند ماه با حضور تعدادی از هنرمندان در تالار اجتماعات موزه موسیقی برگزار شد.
این در حالی است که روز چهارشنبه ۲۲ اسفندماه کنسرتی از این پروژه موسیقایی در مرکز همایشهای برج میلاد تهران میزبان علاقهمندان موسیقی ایرانی بود.
تلاش برای روزآمد کردن آرش کمانگیر با شهرام ناظری
محمد حسین توتونچیان در ابتدای مراسم رونمایی آلبوم «آرش کمانگیر» اظهار کرد: این آلبوم با زحمتهای فراوان دوست هنرمندم پژمان طاهری به سرانجام رسید و بسیار خوشحالم که امروز شاهد رونمایی آن در موزه موسیقی هستیم. به هر حال این روزها رونمایی از آلبومها و آثار موسیقایی مد شده است. شما بدانید شهرام ناظری به هیچ عنوان نیازی به این بزرگ شدنها ندارند و ما به جهت اینکه هواداران استاد تمایل داشتند که چنین برنامههایی برگزار شود نسبت به برگزاری این مراسم اقدام کرده و به خواست استاد موزه موسیقی را برای اجرای برنامه انتخاب کردیم.
پژمان طاهری آهنگساز آلبوم «آرش کمانگیر» هم در این نشست بیان کرد: خیلی خوشحالم که در کنار استاد شهرام ناظری شاهد برگزاری مراسم رونمایی این آلبوم هستیم. کار با این هنرمند شایسته موسیقی کشورمان تلاش بسیار سختی بود که بسیار خوشحالم امروز شاهد رونمایی آن هستیم.
آلبوم «آرش کمانگیر» در شرایطی تولید میشود که ما بهازاهای این شخصیت اسطورهای در جامعه ایرانی دیده میشوند. خوشبختانه نمونههای عینی از آرش کمانگیر در کشور ما وجود دارند که میتوانند در قالب یک اثر موسیقایی به مخاطبان معرفی شوند طاهری ادامه داد: این پروژه بعد از مجموعه امیرکبیر دربرگیرنده لحظات خوبی بود که بعداً درباره آن به صورت مکتوب نکاتی را بازگو خواهم کرد. آرش کمانگیر در شرایطی تولید میشود که ما به ازاهای این شخصیت اسطورهای در جامعه ایرانی دیده میشوند. خوشبختانه نمونههای عینی از آرش کمانگیر در کشور ما وجود دارند که میتوانند در قالب یک اثر موسیقایی به مخاطبان معرفی شوند.
وی افزود: به اعتقاد من دوران انتشار سی دی به پایان رسیده و من از دوست خوبم آقای توتونچیان تشکر میکنم که با وجود اینکه میداند این اثر توجیه اقتصادی ندارد نسبت به انتشار آن و برگزاری کنسرت این پروژه همکاریهای بسیار شایسته ای انجام داد.
دیگر «فرهنگ» موردتوجه دولت نیست
شهرام ناظری خواننده آلبوم آرش کمانگیر نیز در این نشست بیان کرد: من در کنار پروژه آرش کمانگیر کارهای زیادی را انجام دادم و هر چند میدانیم تولید سیدی به لحاظ اقتصادی بازدهی ندارد اما تلاش کردیم که کاری را انجام دهیم. زیرا ما باید کار کنیم. من از همه مخاطبان عزیز به ویژه خبرنگاران عزیز تشکر ویژهای دارم که همواره همراه اهل فرهنگ و هنر بودند و ما را کمک کردند که صدای آواز ما به گوش مخاطبان برسد.
این هنرمند گفت: من برای تولید پروژه آرش کمانگیر با برادران طاهری خیلی کلنجار رفتم زیرا آنها میخواستند من را وارد دنیای دیگری کنند. اما بسیار خوشحالم که برای اجرای پروژه همراه من بودند. به هر حال برای تولید یک اثر موسیقایی اصلاً خوانندگی مهمترین و تنهاترین اصل نیست زیرا یک خواننده باید به تمام وجوه فرهنگی کشور خود از تاریخ گرفته تا ادبیات آشنا شود. خود من از بچگی تلاش کردم با آشنایی تاریخ و فرهنگ کشورم به موسیقی وارد شده و لحن خودم را به مخاطبان معرفی کنم. این شیوه در پروژه آرش کمانگیر هم ادامه پیدا کرد و خوشبختانه به مرحلهای رسید که با وجود کلنجارهای فراوان اثر ارزشمندی را به جامعه مخاطب تحویل داد.
ناظری در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: هر دورهای بیانکننده یک فضایی در عرصه فرهنگ و هنر است. امروزه دوره دیگری است که حس هنری در آثار موسیقایی به وضوح مشاهده میشود و حتی آن شور و احوالی که در دهههای قبل وجود داشت دیگر رنگ باخته است. امروز اینترنت از یک سو میتواند تأثیر منفی بگذارد و از سوی دیگر مساله پرداختن به فرهنگ دیگر مورد توجه دولت نیست در نتیجه طبیعی است که همه چیز آرامآرام افت پیدا کرده و اگر خوانندهای هم در این شرایط رشد کند دیگر آن تأثیرگذاری لازم را برای موسیقی و مخاطب نداشته باشد.
نمیتوانیم با صداوسیما رقابت کنیم
این هنرمند پیشکسوت افزود: البته ما چندین غول موسیقی ایران را پس از پیروزی انقلاب اسلامی از دست دادیم که واقعاً شرایط موسیقی را دچار دگرگونی کرد. به عبارتی نبود مراکزی چون مرکز حفظ و اشاعه و فقدان استادان موسیقی ایران مقداری باعث هرج و مرج شده که شرایط را تا به این حد نامطلوب کند.
وی ادامه داد: وقتی من نوجوان بودم پیش استادانی بودم که از آنها بسیار آموختم. من در آن دوران برای هنرمندانی که از آنها میآموختم هر کاری میتوانستم انجام میدادم. کما اینکه در زمان نوجوانی استادی داشتم که از کار بیکار شده بود و در دماوند زندگی میکرد. من برای قدرشناسی از این هنرمند بزرگ برای او در زمستان نفت میآوردم چرا که به او مدیون بودم. امروز هم این ماجرا در زندگی کاری خودم ادامه داشته و من همراه با برادران طاهری تلاش کردهام تا این موضوع را به آنها منتقل کنم که به عنوان دو هنرمند جوان و مستعد موسیقی ایرانی از استاد و کسی که تجربه بیشتری از آنها دارد حرف شنوی داشته باشند.
ناظری: متأسفانه تبلیغات در دست ما نیست و ما هم نمیتوانیم با هشتاد میلیون ایرانی حرف بزنیم. به هر حال من در این جنگ نابرابر حضور داشتم اما وقتی کاری برای هدایت درست گوش شنیداری جامعه نمیتوان انجام داد، ماجرا واقعاً ترسناک میشود ناظری افزود: البته بسیار خوشحالم که چنین اتفاقی افتاد و منظومه آرش کمانگیر با ویژگیهای بسیار ارزشمندی که دارد به مخاطبان ارائه شد. من نمیدانم چه شد که ضبط این پروژه بسیار روان انجام گرفت و من به صورت خلاقانه به لحنهایی از آواز رسیدم که برای خودم تجربه ارزشمند بود. به هر ترتیب خوانش اسطوره آرش کمانگیر کار بسیار سختی بود که من به صورت کاملاً خلاق و در عرض یک روز آنها را خواندم.
این خواننده موسیقی ایرانی در بخش دیگری از صحبتهای خود بیان کرد: به هر صورتی که بوده کارهایمان را منتشر کرده اما شما بدانید ما نمیتوانیم با صداوسیما رقابت کنیم. من سالهاست در صداوسیما حضور ندارم و وقتی من در این مجموعه حضور ندارم پس شرایط همین میشود. به هر حال چون سیاست رسانه ملی حمایت از کارهای سطح پایین است، پس نمیتوان با این شرایط مقابله کرد.
وی افزود: این رسانه تمام جامعه را تحت پوشش خود قرار داده است و ما توانایی مقابله با این جریان نابرابر را نداریم. ما در این عرصه فقط میتوانیم سعی کنیم تا با کمک علاقهمندان فرهنگ کارهایمان را منتشر کنیم. متأسفانه تبلیغات در دست ما نیست و ما هم نمیتوانیم با هشتاد میلیون ایرانی حرف بزنیم. به هر حال من در این جنگ نابرابر حضور داشتم اما وقتی کاری برای هدایت درست گوش شنیداری جامعه نمیتوان انجام داد، ماجرا واقعاً ترسناک میشود. البته مردم ایران با وجود تمام مسائلی که وجود داشته هنوز خواستار فرهنگ و هنر ایرانی هستند و ما هم با اتکا به آنها هر تلاشی میکنیم.
ادای احترام به پهلوانان ملی ایران در آرش کمانگیر
قطبالدین صادقی راوی پروژه «آرش کمانگیر» هم در این مراسم با ابراز خرسندی از حضور در این اثر توضیح داد: تخصص من به دور از عالم موسیقی است و این برای اولینبار است که در خدمت هنرمندانی در عرصه موسیقی هستم که از دیرباز با کارهای آنان آشنا بودم.
وی افزود: به اعتقاد من آرش کمانگیر حماسیترین شعر ایران است که به دلیل شرایط سیاسی دهه چهل، سیاوش کسرایی را واداشت که احساسات شاعرانه و میهندوستی خود را در آن ارائه دهد. این شعر دارای یک فرهنگ مهری بوده که دارای ارزشهای فراوانی است. این اثر یک ادای احترام به پهلوانان ملی است که زنده کردن آن یکی از وظایف هنرمندان هر دوره است.
آلبوم «آرش کمانگیر» که توسط شرکت فرهنگی هنری «ققنوس» به تهیهکنندگی محمد حسین توتونچیان در دسترس مخاطبان قرار گرفته، یک اثر ارکسترال محسوب میشود که با صدای شهرام ناظری و بر اساس شعری از سیاوش کسرایی توسط پژمان طاهری آهنگسازی شده است. بخش ارکسترال این اثر نیز در «کنسرت هاوس» شهر وین توسط ارکستر مجلسی اتریش و به رهبری طاها عابدیان ضبط شده است.
«آرش کمانگیر» متشکل از هفت قطعه به نامهای «شب»، «قصه»، «امید»، «آهنگ دگر»، «بدرود»، «آرش» و «سوگ» است. ضمن اینکه پژمان طاهری، طاها عابدیان، فرهاد صفری و بابک غسالی تکنوازان آلبوم «آرش کمانگیر» هستند و غیر از تکنوازی ویولای طاها عابدیان که در وین ضبط شده، دیگر تک نوازیها و دکلمه در تهران صدابرداری شده است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر