اهمیت مضاعف دیدار روحانی با آیت الله سیستانی
اولین سفر رسمی رییس جمهور ایران به عراق روز دوشنبه در حالی صورت گرفت که سفر مقامات سیاسی بلند پایه دیگر کشورها از جمله مقامات سیاسی و امنیتی ایالات متحده آمریکا به عراق، تاکنون مخفیانه و معمولا بدون اطلاع قبلی صورت می گرفت، روحانی تصمیم گرفت این سفر را به طور رسمی، با اطلاع قبلی انجام دهد. فارغ از اینکه این سفر چه دستاوردهایی داشته باشد، کیفیت سفر هیات ایرانی به بغداد نشان می دهد جمهوری اسلامی ایران، اولا از نظر سیاسی، امنیتی و روابط منطقه ای دارای اعتماد به نفس و تسلط است؛ دوما، بر اوضاع منطقه اشراف داشته، عراق، شرایط عمومی، امنیتی و سیاسی این کشور را می شناسد.
رییس جمهوری را یک هیات سیاسی و اقتصادی همراهی می کند، روحانی در بغداد با عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق و برهم صالح رییس جمهوری عراق دیدار داشت و خبرها حکایت از توافقات مهمی بین ایران و عراق دارد، انتظار می رود رییس جمهوری با نمایندگان پارلمان عراق و تعداد بیشتری از سیاستمداران عراقی دیدار کند.
**آیتالله سیستانی خواستار حفظ توازن و تعادل در روابط خارجی عراق است
آمریکا کارشکنی های زیادی در جهت کاهش سطح روابط ایران و عراق انجام داده است، ولی با توجه به نیازهای دو کشور به یکدیگر و ارتباط تاریخی، فرهنگی و مذهبی بین ایران و عراق، روابط تهران-بغداد روز به روز محکم تر و بادوام تر می شود. در جریان این سفر یک دیدار مهم دیگر هم قرار است انجام شود، دیدار حسن روحانی با آیت الله سیستانی. با توجه به نوع روابطی که بین ایران و عراق وجود دارد شاید از جهاتی باید این دیدار را مهمترین دیدار این سفر به حساب آورد.
سایت المانیتور در این باره مینویسد: «یکی دیگر از جنبههای مهم این سفر، دیدار روحانی با آیتالله سیستانی مرجع تقلید بلندپایه شیعه در عراق خواهد بود. این در حالیست که احمدینژاد به شدت از سوی روحانیون عراقی تحریمشده بود و تمایلی به دیدار با او نداشتند. دیدار روحانی با آیتالله سیستانی میتواند نشانهای از تقویت روابط دو جانبه ایران و عراق باشد. آیتالله سیستانی خواستار حفظ توازن و تعادل در روابط خارجی عراق است.
به عنوان نمونه او فرمان ترامپ برای نگهداشتن نیروهای آمریکایی در عراق به منظور رصد فعالیتهای ایران را محکوم کرده است. او همچنین اشاره کرده که نقش ایران در مبارزه علیه داعش در عراق ستودنی است، البته با این شرط که لطمهای به حاکمیت ملی عراق وارد نسازد».
*بغداد به کمک های فنی، مهندسی و مشورتی ایران نیاز دارد
در همین رابطه قاسم محبعلی، کارشناس روابط بین الملل در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، گفت: عراق با مسئله تروریسم و تخریب گسترده مواجه بوده است و نیاز به بازسازی دارد، در این راستا فرصت های زیادی برای روابط مهندسی و خدمات در زمینه بازسازی بین ایران و عراق وجود دارد. در عین حال ایران محدودیت هایی دارد که آن هم به مسئله تحریمها، نقل و انتقال مالی و پولی برمیگردد.
وی در پاسخ به این پرسش ایران چقدر می تواند از ظرفیت های عراق در راستای مراودات و مبادلات مالی استفاده کند؟ اظهار داشت: ما فرصتهای زیادی در عراق داریم عراق همسایه ماست که جدا از پیوند های سرزمینی و تاریخی، پیوندهای مذهبی و قومی با ما دارد. عراق به دلیل اینکه چند جنگ را پشت سر گذاشته و به خصوص مشکلاتی که بعد از سقوط صدام با آن مواجه شد، به کمک های فنی، مهندسی و مشورتی ایران نیاز دارد.
*دیدار آقای روحانی و آیت الله سیستانی دیداری تاریخی خواهد بود
حسن هانی زاده عصر دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، اظهار داشت: در طول سالهای گذشته ایران چه در موصل، الانبار و سایر مناطق عراق، نقش بسیار خوبی در برقراری امنیت و سرکوب گروههای تروریستی ایفا کرده است و لذا مردم عراق در حال حاضر به سمت و سویی حرکت میکنند که مانع نفوذ قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای شوند تا این کشورها نتوانند مناسبات بین ایران و عراق را تحت تاثیر قرار دهند.
هانی زاده خاطرنشان کرد: آیت الله سیستانی همواره سعی کرده است دیدگاه همه گروههای سیاسی و مذهبی عراق را به هم نزدیک کند، ایشان می تواند نقش بسیار تاثیرگذاری در وفاق ملی و ایجاد مناسبات سازنده بین ایران و عراق ایفا کند و این گفتوگوها میتواند شرایطی را فراهم کند که نقش تاثیرگذار آیت الله سیستانی افزایش پیدا کند، به همین دلیل دیدار آقای روحانی و آیت الله سیستانی در حقیقت یک دیدار تاریخی خواهد داشت.
این کارشناس مسائل منطقه غرب آسیا اضافه کرد: سفر آقای روحانی به عراق میتواند در تحکیم مناسبات تهران-بغداد کاملا موثر باشد. ایران و عراق دو کشوری هستند که متغیرهای داخلی دو کشور به طور طبیعی بر دیگر کشورهای منطقه اثر می گذارد، اتفاقی که در عراق رخ بدهد اثر خود را در جامعه ایران باقی میگذارد، به همین دلیل از سال 2003 یعنی پس از سرنگونی رژیم صدام تاکنون که حدود 16 سال میگذرد، ایران همواره سعی داشته که نقش مثبتی در امنیت عراق داشته باشد.
هانی زاده اضافه کرد: هم آمریکا و هم برخی کشورهای پیرامونی عراق مخصوصا عربستان سعودی، امارات و اردن بارها در صدد بودند که با دخالت در مسائل داخلی عراق و گسترش ناامنی ها و ایجاد شکاف بین گروه های مختلف عراقی به نوعی مشکل ایجاد کرده و از ایجاد یک نظام دموکراتیک در عراق جلوگیری کنند.
کارشناس روابط بین الملل ادامه داد: سفر آقای روحانی و دیدارش با مقامات عراقی از جمله با آیت الله سیستانی میتواند در گسترش مناسبات مردمی و دولت ها با یکدیگر اثر گذار باشد، آیت الله سیستانی به دلیل جایگاهی که به لحاظ دینی در عراق دارد، می تواند در ایجاد وفاق بین همه جریانهای سیاسی عراق و بین عراق و ایران نقش ایفا کند، لذا این دیدار، دیدار بسیار مهمی است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر به دلیل تحریم های اعمال شده آمریکا علیه ایران، عراق میتواند دروازه و مقصد مناسبی برای کالاهای ایرانی تلقی شود. حجم صادرات ایران به عراق، پیشبینی میشود در سه سال آینده، به 20 میلیارد دلار برسد، این فرصت مناسبی است که ایران بتواند یک بازار مهم و با کیفیت در منطقه ایجاد کند، مخصوصاً در عراق که اقبال و استقبال زیادی از کالاهای ایرانی توسط مردم صورت می گیرد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر