رئیس جمهوری روز گذشته (دوشنبه) به دعوت رسمی همتای عراقی خود و برای دیدار با مقامات این کشور عازم بغداد شد. این سفر به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران و تحلیل‌گران سیاسی و اقتصادی فصل جدیدی در مناسبات تهران و بغداد ایجاد خواهد کرد و زمینه‌ساز همکاری‌های جدید دو کشور در عرصه‌های مختلف به ویژه انرژی خواهد بود.

رئیس جمهور کشورمان در جریان سفر این هفته خود به بغداد بر آمادگی کشورمان به منظور صادرات بیشتر برق به عراق و همکاری برقی دو کشور تاکید کرده است. مسئله‌ای که در سفر بهمن‌ماه امسال وزیر برق عراق به تهران نیز مورد تاکید قرار گرفته بود و براساس توافق میان وزرای نیرو و برق ایران و عراق سه برنامه سنکرون سازی شبکه برق ایران و عراق تا پایان سال ۲۰۱۹ میلادی، کاهش تلفات شبکه برق عراق به میزان ۳۰ درصد تا پایان سال ۲۰۲۰ و جبران کمبود تولید برق عراق تا پایان سال ۲۰۲۱ توسط شرکت‌های ایرانی انجام خواهد شد؛ موضوعی که شرکت‌های ایرانی را به بازیگران اصلی بازسازی برق عراق مبدل خواهد کرد.

بنا بر اعلام وزارت نیرو، فروش برق ایران به عراق از ماه سپتامبر سال ۲۰۰۴ و پس از سقوط رژیم صدام آغاز شده است که براساس ارزیابی صورت گرفته تاکنون بالغ بر ۶۵ میلیارد کیلووات ساعت انرژی برق به ارزش ۶.۲ میلیارد دلار به این کشور صادر شده است.

در حال حاضر حداکثر ظرفیت صادرات برق ایران به عراق ۱۴۹۰ مگاوات و در سطح ولتاژ ۱۱، ۲۰، ۶۳، ۱۳۲ و ۴۰۰ کیلووات است. مطابق قرارداد فروش برق به کشور عراق در ۱۱ مارس ۲۰۰۴، خط انتقال ۱۳۲ کیلوولت سرپل ذهاب – خانقین با ظرفیت ۱۲۰ مگاوات احداث و از سپتامبر ۲۰۰۴ فروش برق به این کشور آغاز گردید. پس از آن نیز خط ۶۳ کیلوولت مریوان- پنجوین در اکتبر ۲۰۰۷، خط ۴۰۰ کیلوولت خرمشهر- بصره با ظرفیت ۴۳۰ مگاوات در مارس ۲۰۰۸، خط ۴۰۰ کیلوولت مرصاد- دیاله با ظرفیت ۴۸۰ مگاوات در فوریه ۲۰۰۹ و خط ۴۰۰ کیلوولت کرخه – اماره با ظرفیت ۴۶۰ مگاوات نیز دسامبر ۲۰۱۱ به ترتیب به بهره‌برداری رسیدند.

اقدامات صورت گرفته و آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم در این بخش موجب شده است تا از سال ۲۰۰۴ تاکنون حدود ۶.۲ میلیارد دلار درآمد از طریق فروش برق به عراق حاصل شود که تاکنون ۵.۲۱ میلیارد دلار آن وصول و مابقی آن نیز در دست پیگیری به منظور وصول است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.