ارزش بیت کوین(پول آنلاین غالب در جهان)، غیرقابل پیش‌بینی است. اما با این مبادلات  در جنگ اقتصادی میان واشنگتن و تهران یک جبهه در حال ظهور است.

اقتصاد ایران با تحریم‌های بانکی مواجه شده است که به دنبال متوقف ساختن شرکت‌های خارجی از انجام تجارت در این کشور است. ردیابی معاملات در بیت کوین بسیار دشوار است و این ارز می‌تواند به ایرانی‌ها اجازه دهد تا پرداخت‌های بین‌المللی را انجام دهند و از این طریق بتوانند محدودیت‌های بانکی آمریکا را دور بزنند.

در گذشته تحریم‌های آمریکا به راحتی می‌توانست اقتصاد و تجارت در ایران را تحت تاثیر قرار دهد، اما پرداخت‌های ناشناس در بیت‌کوین می‌تواند این معادله را تغییر دهد. در حالی که واشنگتن هنوز هم می‌تواند به نظارت و ارعاب شرکت‌‌های بزرگ بپردازد اما شرکت‌های کوچک و متوسط می‌توانند با استفاده از بیت کوین به انجام تجارت بپردازند.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، به خوبی از این تهدید آگاه است برای همین تلاش می‌کند تا بیت کوین را تحت نظارت خود قرار دهد. در هفته‌های اخیر، در پاسخ به یک پرونده تقلب اینترنتی از ایران، وزارت خزانه‌داری آمریکا تحریم‌های جدیدی را علیه دو ایرانی و آدرس‌های بیت کوین آنها اعمال کرد.  

وزارت خزانه‌داری همچنین به بازارهای دیجیتال که بیت کوین و سایر خدمات را به ایرانیان ارائه می‌دهند  هشدار داده است. چندین سایت معروف تجاری اکنون خریداران و فروشندگان را از ایران مسدود می‌کنند. برخی هم پول متعلق به مشتریان مستقر در ایران را مصادره کرده‌اند.

اما به موجب طبیعت بیت کوین، رمزنگاری این ارز توسط هر فرد یا نهادی قابل تحقق نیست.

معاملات بیت کوین روی یک دایرکتوری دیجیتالی یا پایگاه داده شناخته شده به عنوان بلاک‌چین ثبت شده که توسط بسیاری از کامپیوترهای مستقل نگهداری می‌شود. سیستم به گونه‌ای طراحی شده است تا از دسترسی بانک‌های مرکزی و موسسات مالی بزرگ به آن جلوگیری شود.

این در حالی است که اخیرا مسئولان ایران اعلام کرده‌اند که از یک ریال دیجیتالی شده برای تجارت استفاده خواهند کرد.

با این حال، سرمایه‌گذاری ایران در بیت کوین در مقایسه با آنچه در گرجستان  رخ داده است بسیار پراکنده و بی‌نظم است.  در ایران هنوز کسی به پیامدهای ژئوپولیتیکی بیت کوین آگاهی پیدا نکرده است.

بهزاد، مدیر اجرایی شرکت IranAsic، شرکتی که با بیت کوین کار می‌کند در این باره، گفت: ما دو مهندس در شرکت داریم تا در این خصوص همه چیز را مدیریت کنند، این مدیر اجرایی نخواست که نام خانوادگی‌اش از ترس مجازات‌های ایالات متحده بیرون منتشر شود.

در ماه‌های اخیر، ده‌ها تن از سرمایه‌گذاران خارجی از اروپا، روسیه و آسیا در نظر دارند عملیات استخراج معادن بیت کوینی خود را به ایران و سایر کشورهای کم‌هزینه مانند گرجستان منتقل کنند.

در همین رابطه یک سرمایه‌گذار اروپایی گفت: «ما باید در این صنعت انعطاف‌پذیر باشیم و به دنبال بازار و کشورهای کم هزینه‌تر هستیم تا زنده بمانیم.»

ضیا صدر، ۲۵ ساله  که تنها با کوله‌پشتی پر از هارد درایو و کلیدهای USB فعالیت می‌کند، گفت: بیت کوین به من کمک می‌کند تا بتوانم با شرکت‌های خارجی ارتباط داشته باشم.

وی در ادامه گفت: «این‌ها پروژه‌های بزرگ نیستند، اما اگر بیت کوین نبود من نمی‌توانستم قراردادی منعقد کنم و پولی به من پرداخت نمی‌شد.»

برخی از شرکت‌های بزرگ نیز کم کم شروع به استفاده از بیت کوین  برای پرداخت و جلوگیری از تحریم‌ها می‌کنند.

صدر در ادامه گفت: غیر از بیت کوین هیچ راهی برای ما نمانده است نه از طریق آمریکا و نه سازمان‌های بزرگ مالی.

هم چنین قربانیان هم از افرادی بوده است که از بیت کوین برای معاملات خود استفاده کرده است.

وی در مورد استفاده از بیت کوین گفت: ۲۸ نوامبر توسط دوستم با خبر شدم که نامم در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفته است و آدرس بیت کوین من ردیابی شده است. من در این باره توضیح دادم که من هکر نیستم و فقط یک تاجرم.

قربانیان از چند روز پیش باز فعالیت‌های تجاری خود را از سر گرفته است. وی در این خصوص گفت: اشتباهی که می‌کردم این بود که از اسم خودم برای تجارت استفاده می‌کردم اما حالا از یک نام آنلاین استفاده می‌کنم من یک اشتباه را دوبار مرتکب نمی‌شوم.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.