پاسخی که سخنگوی شورای نگهبان به اعتراضات ناطق نوری در سال ۸۸ داد/انتخابات ما شعبدهبازی بوده است؟
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما که شامگاه شنبه (۸ دی ماه ۹۷) برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: اینکه اگر بخواهیم سادهسازی کنیم اگر مثلاً در انتخابات به گونهای به صورت منظم یک نوع تقلب و تخلفی در حال صورت گرفتن است که این تخلف اگرچه خیلی مشهود نیست اما مشروعیت انتخابات را خدشهدار میکند.
بخشهای مهم سخنان کدخدایی به قرار زیر است:
-پاسخ چنین ادعایی خیلی روشن است که با واژهها بازی کردن نشاندهنده این نیست که الزاماً یک تخلف یا تقلبی صورت گرفته است.
-ما حقوقیها همیشه میگوییم که باید دلائل محکمه پسند داشته باشید اگر مدعی تخلف یا تقلب در انتخابات هستند باید مستدل باشد. شورای نگهبان همیشه حتی سال ۸۸ به معترضین اعلام میکند که البته قانون این تکلیف را کرده باید دلایل و مستندات قوی ارائه کنند.
-اینکه ما کنار بنشینیم و هر روز واژهای را خلق کنیم ذهن مردم را نسبت به نهادها و ارکان نظام مخدوش کنیم خیلی هنر نیست که انتظار داشته باشیم با خلق یک واژه صحت و سلامت انتخابات را زیر سؤال ببریم.
-انتخابات در جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب یک امر مردمی بوده است که از رفراندوم اولیه تا انتخابات مجلس خبرگان، انتخابات و رفراندومهای قانون اساسی و یا مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری خود مردم حضور در صحنه داشتهاند.
-به جرأت میگویم هیچ انتخاباتی در کشورهای دیگر نیست که این اندازه مردم با حضور در پای صندوقها و مشارکت نقش داشته باشند و همان نظارتی که ما آن را نظارت مردمی نام نهادیم مردم نسبت به انتخابات هوشیار هستند.
-انتخاباتی که برگزار شده است ممکن است تخلفاتی داشته باشد چرا که این انتخابات یک کنش عظیم سیاسی - اجتماعی در کشور است و مانند برخی کشورها نیست که چارچوبهای معینی را داشته باشد که در یک کانال خیلی محدود افراد رأی دهند و بنابراین خیلی گسترده است و همه مردم با شور و علاقه و انگیزه شرکت میکنند لذا طبیعتاً ممکن است تخلفاتی هم وجود داشته باشد.
-حال اینکه بخواهد این تخلفات سیستماتیک باشد یعنی منتسب به دستگاههای دولتی و حکومتی باشد ابداً اینگونه نیست. چرا که قانون اگرچه حداقلی است اما تکالیف همه بخشها را به خوبی روشن کرده است.
-همه دستگاهها باید با مستندات نسبت به انتخابات اظهارنظر کنند. به عنوان مثال در شورای نگهبان اگر در انتخابات مجلس اتفاقی بیافتد و آرای آن صندوق مخدوش شود، با اختیاراتی که دارد میتواند حتی آن صندوق را ابطال کند. بنابراین امکان تخلف مانند بقیه کنشهای اجتماعی وجود دارد. از طرفی دیگر آن سازوکاری که قانونگذار برای دستگاههای نظارتی و اجرایی در نظر گرفته است میتوانند برخورد کنند.
-به اذعان همه افرادی که در انتخابات حضور داشتند در طول این ۴۰ سال گذشته هیچگاه نشده که تخلفی در انتخابات صورت بگیرد و از چشمها پنهان بماند. حتی قانونگذار در تخلفات جزئی هم اختیار داده است تا در برخی موارد شورای نگهبان و برخی هم قوه قضاییه ورود کند.
-بنده در سال ۸۸ به یکی از بزرگان که از معترضان جدی بود (آقای ناطق نوری) توضیحاتی دادم که ایشان مطالبی را از قبیل حقوق بازنشستگان مطرح کرد که بنده به وی گفتم این وضعیت در نظام کل پرداختیها وجود دارد که گاهی اوقات تأخیر میافتد و بعد از آن پرداخت میشود حال ممکن است نزدیک انتخابات باشد و همه انتخابات هم این مسائل را داشته است.
-انتخاباتی که وزارت کشور برگزار میکند به هر حال این وزارتخانه متعلق به دولت است بنابراین اگر مثلاً در دوره گذشته رئیس جمهوری که مجدد نامزد انتخابات است معمولاً اعتراض میشود که اینها ممکن است به نفع دولت مستقر اقداماتی را انجام دهند که ما در این زمینه باید بگویم قانون تکلیف اینها را روشن کرده است و شاهد ما برای این مسئله این است که ما دولتهایی را داشتیم که شاید اراده آنها این بوده است طیف خاصی رأی بیاورند اما دیدیدم که اینگونه نشده است.
-در دوره انتخابات اخیر هم یکی از وزارتخانه معوقات کارکنان را با دو سه ماه تأخیر و دو روز قبل از انتخابات پرداخت که این موضوع برای ما سؤال بود بنابراین از وزیر مربوطه توضیح خواستیم و عنوان شد که پول تازگی به دستش رسیده است.
-حتی مخالفین و معترضین در انتخابات سال ۸۸ که از جهت اعتراض در تاریخ انتخابات ما یک ضربالمثل شد هم معتقد بودند که در انتخابات جمهوری اسلامی ایران تقلب به ویژه تقلب گسترده امکانپذیر نیست. بنده یاد دارم که آقای آخوندی که از طرف ستاد میرحسین بود پس از صحبت های مختلف بلند شد و اعلام کرد که ما میدانیم در انتخابات جمهوری اسلامی ایران امکان تقلب وجود ندارد اما اعتراض ما به صلاحیت آقای احمدینژاد است که چرا صلاحیت وی تأیید شده است که در جواب اعلام شد بحث صلاحیت مربوط گذشته است و مربوط به موضوع دیگری است اما شما نسبت به جمعه انتخابات ۸۸ اعتراض دارید. در بررسی صلاحیتها که از هر طیف و جناحی حضور داشتند.
-نامهای منتسب یکی از مقامات یا وزیر کشور بود که خاطرم هست در سال ۸۸ وزارتخانه هم پیگیری کرد که نهایتاً جعلی بودن آن نامه هم آن زمان تأیید شد اما سایر واژهها مانند شعبدهبازی یعنی چه؟ این یعنی تمام انتخابات ما شعبدهبازی بوده است؟ شما خودتان در مواقعی سرکار بودید و دولت و وزارت کشور در دستتان بوده است شعبدهبازی یعنی چه؟
-در انتخاباتی که هیأتهای نظارتی شورای نگهبان، هیأتهای اجرایی و مراجع نظارتی دیگر حضور دارند و سر هر صندوق ۱۵ الی ۲۰ نفر حضور دارند افرادی هستند که نظارت و مانیتور میکنند و همه اینها جداگانه گزارشی ارسال میکنند بنابراین این حرف شعبدهبازی یعنی چه؟
-نظارت شورای نگهبان فارغ از بحث صلاحیت نظارت بر خود انتخابات از زمانی که تعرفهها چاپ میشود تا توزیع تعرفهها و زمانی که تعرفهها در صندوق ریخته و بازشماری میشوند این نظارت ادامه دارد و همه اینها یکایک صورتجلسه خاص خود را دارد. چطور امکانپذیر است که در یک چنین وضعیتی تصمیم به اعلام یک عدد گرفته میشود؟
-وزارت کشور و شورای نگهبان نظرات جداگانه و مستقل خود را اعلام میکنند و معمولاًَ آمارهای ما با وزارت کشور تفاوتهایی دارد و این نشان میدهد نظارت ما و وزارت کشور مستقل است چطور میشود که چنین تصمیمی را بگیرند و بگویند وزارت کشور و شورای نگهبان تصمیم گرفتند یک نفر را پیروز انتخابات معرفی کنند اصلاً این چه فایدهای برای ما دارد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر