«دیوید هرست» سردبیر پایگاه خبری «میدل ایست آی» انگلیس، روز گذشته در گزارشی، به اوضاع «محمد بن‌سلمان» ولیعهد سعودی پرداخته و نوسته است دنیای ولیعهد «به سرعت در حال کاهش و کوچک شدن» است.

این نویسنده تصریح کرد، شاهزاده «احمد بن عبدالعزیز» عموی ولیعهد سعودی، بعد از غیبتی طولانی‌مدت، به ریاض بازگشت و از او مانند قهرمانان استقبال شد. شاهزاده‌های ارشد برای استقبال از او، به فرودگاه رفتند و مراسم‌های استقبالی نیز شاهزاده و شخصیت‌های برجسته از جمله «خالد بن‌بندر» رئیس سابق سازمان اطلاعات، «خالد بن‌سلطان» وزیر دفاع سابق و «مقرن بن عبدالعزیز» ولیعهد سابق ترتیب دادند. گفته می‌شود هیچ تصویری تاکنون از شاهزاده احمد با محمد بن‌سلمان منتشر نشده است هر چند برخی گزارش‌ها درباره استقبال بن سلمان و برادرش «خالد» از عموی‌شان در فرودگاه منتشر شده است.

هرست می‌گوید، این‌گونه برداشت می‌شود که شاهزاده احمد مخالفت کرده که عکسی در کنار بن‌سلمان داشته باشد تا تصور شود که بازگشت وی به منظور حمایتش از بردارزاده‌اش بوده است.

هرست افزود، فقط دو ماه پیش، بن‌سلمان به عنوان ولیعهد کنونی عربستان به اندازه‌ای قوی بود که سخنانش را از زبان عمویش مطرح می‌کرد. تا این‌که شاهزاده احمد با گروهی از تظاهرات‌کنندگان بحرینی و یمنی مقابل منزلش در لندن مواجه شد و به آنها گفت که خاندان آل‌سعود هیچ مسئولیتی در قبال جنگ در یمن ندارد. زمانی‌که تظاهرات‌کنندگان پرسیدند: پس چه کسی مسئول است؟ شاهزاده جواب داد: پادشاه و ولیعهد، و برخی افراد در حکومت.»

هرست در ادامه گفت، طی چند ساعت بعد از اتفاقات لندن، خبرگزاری رسمی عربستان به نقل از شاهزاده احمد نوشت که «تفسیری» که از پادشاه انتقاده شده، «دقیق نیست». این خبرگزاری افزود، شاهزاده احمد منظورش این بود که خاندان پادشاهی به سبب موقعیت‌شان در حکومت، مسئول هستند.

سردبیر میدل ایست آی خاطرنشان کرد، همان‌طور که پیشتر نیز گفته شد شاهزاده احمد اظهارات واقعی خود را تایید می‌کرد و در نظر داشت برای همیشه در تبعید بماند. ولی بعد از ۲ ماه و همزمان با سکوت رسانه‌های رسمی عربستان درباره بازگشت پسر گمراه «عبدالعزیز» موسس پادشاهی آل‌سعود، محمد بن‌سلمان دیگر جرات نمی‌کند به نقل از عمویش سخنی بگوید.

شاهزاده احمد طی چند روز اخیر و از زمان بازگشتش به ریاض، نشست‌هایی را با برادرانش و شاهزاده‌های ارشد آل‌سعود ترتیب داده است... بحث‌ها پیرامون نحوه تعامل با بحران کنونی است. ولی دیگر اوضاع مانند چند هفته پیش نیست که بن‌سلمان در موقعیتی قرار داشت که می‌توانست نظارتی کامل بر این خاندان داشته باشد.

ولیعهد سعودی در تلاش برای کم‌اهمیت دانستن بازگشت عمویش، همچنین شاهزاده «خالد» برادر کوچک‌تر «ولید بن‌طلال» را از زندان آزاد کرد.

هرست ابراز عقیده می‌کند که بن‌سلمان طی کمتر از یک هفته از رویارویی با جهان به «آمادگی برای حمله» منتقل شده است. در این راستا می‌گوید «غرور او به خوبی مستند شده است. مصاحبه او با بلومبرگ چند روز پس از قتل خاشقجی را بخوانید. قبل از این‌که بسیاری از مشکلات، پیرامون او منفجر شود زمان زیادی طول کشید.»

جزئیات جنجالی

چند روز پس از قتل خاشقجی، بن‌سلمان «خالد بن‌ علی الحمیدان» رئیس سازمان استخبارات را به ترکیه فرستاد. او در حالی بازگشت که از میزان اطلاع تُرک‌ها درباره جزئیات این جنایت نگران بود. او به ریاض ابلاغ کرد که اوضاع بی‌نهایت بد است.

هرست افزود، «خالد الفیصل» مشاور پادشاه و امیر مکه مکرمه سپس به آنکارا رفت و به «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه چندین پیشنهاد مطرح کرد از جمله این‌که: عربستان سعودی به ترکیه در سرمایه‌گذاری‌اش و خرید تسلیحات کمک کند. ولی طبق گفته یک منبع مطلع، اردوغان راه را برای وی بست و با صراحت از او پرسید: آیا تلاش می‌کنی به من رشوه بدهی؟ طبق گفته منبع مذکور، شاهزاده الفیصل به فایل صوتی ۱۵ دقیقه‌ای درباره کشته شدن خاشقجی گوش داد و سپس دست‌خالی و بی‌نتیجه به ریاض بازگشت.

همان شب، ملک سلمان نخستین مکالمه تلفنی را با اردوغان انجام داد که نتیجه آن، توافق طرفین بر انجام تحقیقات مشترک بود. سپس یک گفت‌وگوی تلفنی دیگر انجام شد. ملک سلمان به اردوغان گفت: «تدابیری اتخاذ خواهیم کرد. همگی( عاملان جنایت) محاکمه خواهند شد.» بعد از آن، عربستان سعودی رسما اعتراض کرد که جنایت قتل در کنسولگری انجام شده و تیم مرگ متشکل از ۱۵ نفر بازداشت و دو مقام ارشد برکنار شدند.

هرست می‌گوید طبق اعلام منابع مطلع به گفت‌وگوهای تلفنی، ملک سلمان طی گفت‌وگویش با اردوغان، گویی کلمات را از روی برگه‌ای می‌خواند. یکی از حاضران در دفتر اردوغان گفت «زمانی‌که از او سوالی پرسیده شد نتوانست پاسخ دهد.» اردوغان به پادشاه گفت: «اگر عربستان سعودی می‌خواهد خود را نجات دهد، ما جسد را می‌خواهیم.»

رئیس‌جمهوری ترکیه، جمعه در مقاله‌ای در روزنامه «واشنگتن‌پست» نوشت، دستور قتل جمال خاشقجی از عالی‌ترین سطح در حکومت عربستان صادر شده اما ملک سلمان از شبهه ارتکاب این جنایت خارج است.

اردوغان تصریح کرد: «یک ماه بعد از قتل او ما همچنان نمی‌دانیم جسدش کجاست چرا که تدفین جسد او باید دست کم براساس آداب اسلامی به شیوه‌ای مناسب انجام شود.»

براساس یادداشت اردوغان، قتل خاشقجی شامل مقامات امنیتی بسیار زیادی می‌شود مانند آنچه درباره رسوایی واترگیت یا حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر رخ داد که بزرگترین جنایت عملیات ربایندگی هواپیما بود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.